Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
138 σημαντικές προσωπικότητες ακαδημαϊκών, ιστορικών και δημοσιογράφων, υπέγραψαν μια διεθνή δήλωση που απαιτεί τον τερματισμό της λογοκρισίας
138 σημαντικές προσωπικότητες ακαδημαϊκών, ιστορικών και δημοσιογράφων, υπέγραψαν μια διεθνή δήλωση που απαιτεί τον τερματισμό της λογοκρισίας

Διακήρυξη του Γουέστμινστερ: «138 δημόσιοι διανοούμενοι και δημοσιογράφοι απαιτούν από τις κυβερνήσεις να διαλύσουν το βιομηχανικό συγκρότημα λογοκρισίας»

Μια ομάδα 136 ακαδημαϊκών, ιστορικών και δημοσιογράφων που προέρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις του πολιτικού φάσματος –αριστερά, δεξιά και κέντρο– δημοσίευσαν τη « Διακήρυξη του Ουέστμινστερ », ένα έγγραφο που ουσιαστικά επισημαίνει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη λογοκρισία «υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» και ότι ο καλύτερος τρόπος για την  καταπολέμηση της πραγματικής παραπληροφόρησης είναι η ελευθερία του λόγου.

Η εν λόγω δήλωση ήταν το αποτέλεσμα μιας αρχικής συνάντησης υπερασπιστών της ελευθερίας του λόγου από όλο τον κόσμο που συναντήθηκαν στο Westminster του Λονδίνου, στα τέλη Ιουνίου 2023.

Γράφουμε ως δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακτιβιστές, τεχνολόγοι και ακαδημαϊκοί για να προειδοποιήσουμε για την αυξανόμενη διεθνή λογοκρισία που απειλεί να διαβρώσει τους δημοκρατικούς κανόνες. Προερχόμενοι από την αριστερά, τη δεξιά και το κέντρο, είμαστε ενωμένοι από τη δέσμευσή μας στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, και όλοι μας ανησυχούμε βαθιά για τις προσπάθειες να χαρακτηρίσουμε την προστατευόμενη ομιλία ως «παραπληροφόρηση» και άλλους ακατάλληλους όρους», όπως γίνεται συνήθως. «Αυτή η κατάχρηση αυτών των όρων είχε ως αποτέλεσμα τη λογοκρισία απλών ανθρώπων, δημοσιογράφων και αντιφρονούντων σε χώρες σε όλο τον κόσμο».
Η καταστολή του λόγου έχει παρατηρηθεί ευρέως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει το νέο τέχνασμα της λογοκρισίας που ονομάζουν «παραπληροφόρησης» για να καταπνίγουν τη διαφωνία για τα πάντα, από την αποτελεσματικότητα των μασκών μέχρι τα εμβόλια. .
 Η ίδια στρατηγική χρησιμοποιήθηκε επίσης για την καταστολή σκανδάλων και συνεχίστηκε μέχρι τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, και τώρα στις πρόσφατες επιθέσεις και αντεπιθέσεις στη Μέση Ανατολή.
Η εφημερίδα ανέφερε περαιτέρω ότι κυβερνητικοί παράγοντες, εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πανεπιστήμια και μη κυβερνητικές οργανώσεις εργάζονται όλο και περισσότερο για να παρακολουθούν τους πολίτες και να κλείνουν τα στόματα τους σε όλο τον κόσμο. Όρισαν το «βιομηχανικό συγκρότημα λογοκρισίας» ως μια μεγάλης κλίμακας συντονισμένη προσπάθεια. Ωστόσο, τόνισαν ότι μπορεί επίσης να λειτουργήσει με πιο λεπτές μεθόδους όπως το φιλτράρισμα, η επισήμανση και ο χειρισμός των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.
Ανέφεραν επίσης πώς οι λογοκριτές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φίμωσαν τις νόμιμες απόψεις για θέματα εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας μέσω της κατάργησης και της επισήμανσης. Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης προσέλαβαν επίσης προκατειλημμένους «ειδικούς στην παραπληροφόρηση» και «ελεγκτές δεδομένων», οι οποίοι φαινόταν να έχουν εγκαταλείψει τις δημοσιογραφικές αξίες της συζήτησης και της αντίθετης άποψης.

«Ο ανοιχτός λόγος είναι ο κεντρικός πυλώνας μιας ελεύθερης κοινωνίας και είναι απαραίτητος για να λογοδοτήσουν οι κυβερνήσεις, να ενδυναμωθούν οι ευάλωτες ομάδες και να μειωθεί ο κίνδυνος τυραννίας… Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου θα ζουν με το φόβο να επηρεάζουν τα μυαλά τους», τονίζεται στη δήλωση.

Μερικοί από όσους υπέγραψαν αυτή τη δήλωση κατά της λογοκρισίας ήταν: ο Καναδός ψυχολόγος Jordan Peterson. Ο Βρετανός Βιολόγος Richard Dawkins; Ο κοινωνικός ψυχολόγος του NYU Jonathan Haidt; Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο Αυστραλός ιδρυτής του WikiLeaks. η ηθοποιός Tim Robbins, ο εξελικτικός βιολόγος Bret Weinstein. Ο οικονομολόγος, σκηνοθέτης του Glenn Loury, Oliver Stone. ο πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν. και ο Βρετανός κωμικός John Cleese. Επιπλέον, δύο από τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους που είναι υπεύθυνοι για τα αρχεία του Twitter, ο Michael Shellenberger και ο Matt Taibbi, οι οποίοι κατέθεσαν στο Κογκρέσο για το «βιομηχανικό συγκρότημα λογοκρισίας», ήταν επίσης μεταξύ των υπογραφόντων.

Σεβαστείτε την ελευθερία του λόγου

Σε άλλο σημείο του υπογεγραμμένου εγγράφου, και οι 138 υπογράφοντες κάλεσαν τους τεχνολογικούς γίγαντες να σταματήσουν τη λογοκρισία. Ζήτησαν επίσης απο τις κυβερνήσεις και τις ΜΚΟ να σεβαστούν την ελευθερία του λόγου όπως προστατεύεται από τη «Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ». Καλούν επίσης ένα όλο και πιο εφησυχαστικό κοινό να απορρίψει το «κλίμα μισαλλοδοξίας που ενθαρρύνει την αυτολογοκρισία και αντί για φόβο και δογματισμό, πρέπει να υιοθετήσουμε την έρευνα και την συζήτηση».

Η New York Post ανέφερε: Περισσότεροι από 60 αξιωματούχοι ή υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), κατηγορήθηκαν για παραβίαση της Πρώτης Τροποποίησης πιέζοντας το Facebook, το Twitter και την Google να λογοκρίνουν τους χρήστες για υποτιθέμενη παραπληροφόρηση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, έχουν επίσης πέσει θύμα της τεράστιας «επιχειρήσεως λογοκρισίας» όταν ήταν η έκθεση φορητού υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν καταπνίγηκε από το Facebook και το Twitter τον Οκτώβριο του 2020. Εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, το FBI είχε προηγουμένως αποκαλύψει μια ιστορία που δημοσιεύτηκε από την Post , προειδοποιώντας τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με διάφορους βαθμούς ιδιαιτερότητας, να προσέξουν για μια «ρωσική παραπληροφόρηση» που σχετίζεται με τον νεότερο Μπάιντεν. Αν είχε δημοσιευθεί η έκθεση, το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να είχε διαφορετικό αποτέλεσμα.

 

πηγη: Διακήρυξη του Γουέστμινστερ: «138 δημόσιοι διανοούμενοι και δημοσιογράφοι απαιτούν από τις κυβερνήσεις να διαλύσουν το βιομηχανικό συγκρότημα λογοκρισίας»

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λογοκρισία στο διαδίκτυο με την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ