Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η γκάφα του ΕΦΚΑ: Ποιοι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα της σύνταξης

Η γκάφα του ΕΦΚΑ: Ποιοι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα της σύνταξης
Η γκάφα του ΕΦΚΑ: Ποιοι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα της σύνταξης

Σε ποιες περιπτώσεις συνεχίζεται η καταβολή της σύνταξης ή δεν περικόπτονται οι καταβολές με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι θα βρίσκονται με χρέη…

Οφειλέτες χωρίς ευθύνη και λόγω… αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τον ΕΦΚΑ βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Λόγω προχειρότητας, αδυναμίας του Πληροφοριακού Συστήματος και γραφειοκρατίας πολλοί ασφαλισμένοι λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά σύνταξης και, ακολούθως, ο ΕΦΚΑ τους ζητά να επιστρέψουν ακόμη και δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Μάλιστα σε έναν συνταξιούχος αναπηρίας (τα στοιχεία στη διάθεση της Σελίδας) απέδιδαν υψηλότερες αποδοχές επί 5ετία (μη περικοπή εθνικής σύνταξης λόγω μικρότερου του 80% ποσοστού αναπηρίας), με αποτέλεσμα να βρίσκεται χρεωμένος με 26.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Αν και τα ένα λόγω αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν σε δόσεις, ωστόσο η μηνιαία παρακρατήσει, λόγω αβλεψίας του ΕΦΚΑ, συνεπάγεται χαμηλότερες αποδοχές στο εξής.

Ακόμη-ακόμη δεσμεύεται η προσωπική τους περιουσία και είναι υπόλογοι οι κληρονόμοι για την αποπληρωμή της οφειλής…

Πρόσθετα, οι εν λόγω συνταξιούχοι πλήρωναν υψηλότερες εισφορές Υγείας (υπέρ ΕΟΠΥΥ), στο βαθμό που τους παρακρατούσαν κάθε μήνα 6% επί ενός πλασματικού-λάθους ποσού σύνταξης.

Όπως, εξάλλου, συνέβαινε και με την εφορίας (παρακράτηση 22% για ποσά σύνταξης άνω των 833 ευρώ μεικτά από τη… λάθος κύρια και την επικουρική σύνταξη).

Πέραν της μη παρακράτησης της εθνικής σύνταξης για ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% (-25% για αναπηρία μεταξύ 67% και 80% και περικοπή της μισής εθνικής σύνταξης για αναπηρία από 50% έως και 66,99%), υπάρχουν και οι ακόλουθες προχειρότητες και λάθη που έχουν οδηγήσει χιλιάδες συνταξιούχους στην απόγνωση:

-Καταβολή προσωρινής σύνταξης με πρόχειρο έλεγχο των δικαιολογητικών, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις (χρόνος ασφάλισης, ηλικίας συνταξιοδότησης, αναγνωρίσεις πλασματικών κ.α.). Με αποτέλεσμα, αφενός κάποιοι να γυρίσουν και πάλι στη δουλειά και, αφετέρου, να έχουν καταστεί οφειλέτες του ΕΦΚΑ.

-Η καταβολή ολόκληρων των συντάξεων χηρείας (70%) μετά την πάροδο της 3ετίας στην περίπτωση που ο/η δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος. Επ αυτού αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για την διαγραφή των επιπλέον ποσών που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (αντιθέτως περικόπτονται οι συντάξεις στο δημόσιο τομέα) και ο περιορισμός των καταβολών στο 35% της αρχικής σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου ή του ποσού που αναλογούσε με βάση τα έτη ασφάλισης.

-Συνέχιση των πληρωμών σε πολλές περιπτώσεις των θανόντων γονέων παρά το γεγονός ότι έχει καταχωρηθείς το Ληξιαρχείο ο θάνατος από τους κληρονόμους (παιδιά κ.α.). Ακόμη και στις περιπτώσεις που έχει δηλωθεί ο θάνατος στον ΕΦΚΑ.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ “ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ” ΤΗΝ ΧΩΡΑ;

Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ “ΦΕΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ” – Η ΑΑΔΕ – ΚΑΙ Η ΜΗΝΥΣΗ “ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ” ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡ. ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΒΟ(υ)ΛΗΣ και ΣΙΑ.!!

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΟΙ !

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ