Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ. Με τις πλάτες κι ευλογίες της καλής μας κυβέρνησης Μας δουλεύουν ψιλό γαζί κάνουν πάρτι στις πλάτες των καταναλωτών
Πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ. Με τις πλάτες κι ευλογίες της καλής μας κυβέρνησης Μας δουλεύουν ψιλό γαζί κάνουν πάρτι στις πλάτες των καταναλωτών

Πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ. Με τις πλάτες κι ευλογίες της καλής μας κυβέρνησης Μας δουλεύουν ψιλό γαζί κάνουν πάρτι στις πλάτες των καταναλωτών

Δριμύτατη κριτική ασκεί ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.) κ. Γιώργος Λεχουρίτης προς τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση σε ότι αφορά στις αυξήσεις των τιμών, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές είναι καθαρή αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ εξήγησε πως τίποτα απ’ όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης για την πάταξη της αισχροκέρδειας και τη συγκράτηση των τιμών δεν μπορεί να εφαρμοστεί και τόνισε πως η αισχροκέρδεια κάνει πάρτι στις πλάτες των καταναλωτών.

«Όλα είναι καθαρή αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία. Δεν υπάρχει δικαιολογία να αυξάνεις την ντομάτα στα 3 ευρώ ή να αυξάνεις την σταφίδα στα 3 ευρώ ή τις μπάμιες στα 7 ευρώ ή να αυξάνεις τα προϊόντα περιποίησης και κυρίως τα καθαριστικά ή το λάδι να έχει αγγίξει και ξεπεράσει τα 14 ευρώ το λίτρο.
Καταλαβαίνουμε ότι ζούμε σε μια εποχή καθαρά αισχροκερδική και όχι σε μια κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις σε λάδι, πορτοκάλια, λεμόνια αλλά και άλλα προϊόντα που έχουν γίνει με δήθεν αφορμή τις πλημμύρες, δεν δικαιολογούνται, καθώς η περιοχή δεν παράγει αυτά τα είδη.

«Η αισχροκέρδεια κάνει πάρτι»

«Η αισχροκέρδεια κάνει πάρτι εις βάρος μας», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε και στο πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση στο εμφιαλωμένο νερό, όταν είδε να πωλούνται τα νερά 4 και 6 ευρώ.

«Αντί να βάλει πλαφόν στην ανώτερη τιμή που πουλούσαν τα νερά δηλαδή στο 1,70- 1,80 ευρώ έβαλαν στα 2,50 ευρώ, δηλαδή έβαλε ο Υπουργός καπέλο στα εμφιαλωμένα νερά! Εάν δεν ξέρεις κ. Υπουργέ, ρώτα κι αν δεν σου πουν, να ρωτήσεις και κάποιους άλλους που ξέρουν την αγορά.

Να δημιουργείς πλαφόν στην ανώτερη τιμή είναι έγκλημα. Το πλαφόν μπαίνει πάντοτε στην κατώτερη τιμή της αγοράς όχι στην ανώτερη τιμή. 2,5 ευρώ την εξάδα δεν πουλούσαν ποτέ», επεσήμανε ο κ. Λεχουρίτης, υπογραμμίζοντας ότι κανονικά στις πληγείσες περιοχές θα έπρεπε η πολιτεία να διανέμει δωρεάν εμφιαλωμένο νερό.

Οι τιμές στα καύσιμα θα παρασύρουν και τις τιμές των προϊόντων

Στο μεταξύ, ο κ. Λεχουρίτης έκανε λόγο για έναν βαρύ χειμώνα που έρχεται, με βάση τις διεθνείς αλλά και τις ελληνικές τιμές στα καύσιμα, επισημαίνοντας πως οι αυξημένες τιμές θα συμπαρασύρουν και το κόστος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

«Αντί να βάλουν περιορισμό στην κερδοφορία των διυλιστηρίων και των εμπόρων καυσίμων, τα «βάζουν» με τα πρατήρια. Τα πρατήρια έχουν ευθύνη ως προς την ποιότητα και ποσότητα που βάζουν στα ρεζερβουάρ. Ως προς το θέμα τιμής την ευθύνη έχουν τα διυλιστήρια και οι μεσάζοντες, οι έμποροι. Όταν δεν βάζεις τέτοιους περιορισμούς, από κει κι έπειτα είναι εύκολο να υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών», εξήγησε ο Λεχουρίτης.

«Τα μέτρα Σκρέκα είναι ανέφικτα»

Στο μεταξύ, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης για να καμφθεί η αισχροκέρδεια.

«Τα μέτρα Σκρέκα και ανέφικτα είναι και δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Από τα τέσσερα ενδεχομένως το ένα να γίνει. Λέει ότι θα γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και πρόστιμα για να μειωθεί κερδοσκοπία. Τρία χρόνια που φωνάζει το ΙΝ.ΚΑ πάρτε μέτρα για την αισχροκέρδεια, μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει. Έπρεπε να πει ο πρωθυπουργός ότι υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να ενεργοποιηθούν οι Υπουργοί και να φέρουν μέτρα… ανέφικτα», τόνισε και σημείωσε πως το ΙΝ.ΚΑ δεν θέλει να επιβάλλονται πρόστιμα στις επιχειρήσεις και να τις εξοντώνουν, αλλά θέλει κανόνες.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΟΝΤΡΗ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΡΧΕΣΑΙ ΣΤΗΝ Ε.ΣΥ.

«Εάν βάλεις πρόστιμο 1000 ευρώ θα το πάρει το κράτος. Ο καταναλωτής τι κερδίζει; Τίποτα. Εμείς προτείνουμε όταν ο καταναλωτής καταγγέλλει μία επιχείρηση για αισχροκέρδεια, παράβαση κτλ από το πρόστιμο που επιβάλλεται, να απολαμβάνει το 20%, για να έχει κάποιο όφελος.

Εάν συμβούν αυτά, θα αρχίσουν να προβληματίζονται οι επιχειρηματίες και σε ότι αφορά στα καύσιμα, όπου παρατηρείται νοθεία καυσίμων ή μειωμένη ποσότητα σε ρεζερβουάρ να κλείνει το πρατήριο και να μην ανοίγει στη θέση του άλλο πρατήριο με άλλο όνομα. Θέλουμε κανόνες στην αγορά και όχι να κάνει ό,τι γουστάρει ο καθένας», εξήγησε ο κ. Λεχουρίτης.

Τέλος αναφέρθηκε και στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, που ακούγεται πως θα εκτοξευτούν στο 1,60-1,70 ευρώ το λίτρο, στις τιμές του ηλεκτρικού που είναι κατά 60% πιο ακριβό από πέρυσι, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Όλα αυτά δεν μπορεί να τα ξεπεράσει ο καταναλωτής, δεν μπορεί να επιβιώσει, δεν μπορεί να ζήσει. Δεν μπορείς να ακούς τον Υπουργό Εργασίας να λέει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα έφερε την ακρίβεια. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί», κατέληξε εμφατικά ο ίδιος.

 

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ