Η Θεσσαλονίκη αναπνέει δηλητήριο – Σε ποιες περιοχές η ρύπανση είναι εκτός ελέγχου
Την πρώτη Κυριακή του περασμένου Ιουλίου, η «Μακεδονία» άνοιξε τον φάκελο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την καταδίκη της χώρας μας ακριβώς εξαιτίας των παραβιάσεων των ορίων ασφαλείας στην πόλη.
Στο ρεπορτάζ της Σοφίας Χριστοφορίδου αναλυόταν πώς θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο «κόκκινο» μέχρι το 2026 οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 στη Θεσσαλονίκη, εκτός αν ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει τη χώρα μας από το 2009 ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και μετά από μία μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο τον Μάρτιο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση.
Σήμερα, ήρθε η σειρά του βρετανικού Guardian με μία μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα να καταδείξει πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη παραμένει εκτός των ορίων της Ε.Ε., ενώ όσον αφορά τα πιο αυστηρά όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα οποία η Ευρώπη θα υιοθετήσει με μεγάλη καθυστέρηση έως το 2035 είναι εντελώς εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα οι Θεσσαλονικείς να αναπνέουν δηλητήριο.
Στην μεγάλη έρευνα του βρετανικού μέσου, η οποία καταδεικνύει πως η πλειονότητα των Ευρωπαίων αναπνέει τοξικό αέρα, η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται στη θλιβερή λίστα των πιο μολυσμένων περιοχών της Ευρώπης, ενώ ο διαδραστικός χάρτης που φιλοξενεί ο «Guardian» μπορεί να πληροφορήσει τον καθέναν ακριβώς για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή του και τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων.
Δείτε τον χάρτη
https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2023/sep/20/europes-pollution-divide-see-how-your-area-compares
Οι «μαύρες» περιοχές
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3). Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε περιοχές εντός αυτού του ορίου. Οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση από PM2,5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο.
Kαι στη Θεσσαλονίκη, αυτός ο αριθμός είναι άνω του 19 και φυσικά χρωματίζεται με μαύρο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Συγκεκριμένα, πατώντας κανείς πάνω στον διαδραστικό χάρτη, βλέπει πώς στις πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι ο κεντρικός δήμος (δήμος Θεσσαλονίκης), η Καλαμαριά, η Πυλαία, οι Αμπελόκηποι και η Μενεμένη, ο Εύοσμος και το Κορδελιό, η Πολίχνη, τα Διαβατά, το Καλοχώρι, η Νέα Μαγνησία, τα Κύμινα και η Ευκαρπία, ενώ σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα με ποσοστό συγκέντρωσης σωματιδίων 14-16 mg/m3 είναι οι Συκιές, η Χαλάστρα, τα Μάλγαρα και η Σίνδος. Λιγότερο επιβαρυμένος είναι ο αέρας σε Νέο Ρύσιο, Θέρμη, Πανόραμα, Φίλυρο, Ασβεστοχώρι και Ωραιόκαστρο.
Ε.ΣΥ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esydthessalonikis@gmail.com
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ
Πηγή url: www.e-synews.gr
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: