Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Άνοιξε ξανά για τα ΙΧ η Εθνική Οδός – Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων σε πλημμυροπαθείς

Άνοιξε ξανά για τα ΙΧ η Εθνική Οδός - Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων σε πλημμυροπαθείς
Άνοιξε ξανά για τα ΙΧ η Εθνική Οδός – Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων σε πλημμυροπαθείς

Ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε για μέρες όχι μόνο την πολύπαθη Θεσσαλία, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, μοιάζει να λαμβάνει τέλος σταδιακά, καθώς στις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής άνοιξε ξανά η ΕΘνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης που παρέμενε κλειστή στο ύψος των Τεμπών μετά την υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού.

Συγκεκριμένα, παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία η ΠΑΘΕ έτσι ώστε να αποκατασταθεί η σύνδεση της βόρειας και της νότιας Ελλάδας. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων.

Έτσι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Οδός αναμένεται να ανοίξει ξανά για πρώτη φορά μετά την κακοκαιρία Daniel η οποία έπληξε την Θεσσαλία.

Η ανακοίνωση:

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων. Μετά την πλήρη αποχώρηση των υδάτων από τα πρανή του Αυτοκινητοδρόμου και σχετική επιθεώρηση θα δοθεί σε κυκλοφορία και για βαρέα οχήματα.

Εξαιρούνται του περιορισμού τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, τα κρατικά οχήματα κάθε κατηγορίας τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στις πληγείσες περιοχές καθώς και οχήματα άνω των 3,5 τόνων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή και μεταφορά νεκρών ζώων. Αίρεται, αύριο, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και από τις 6:00 π.μ. η εντολή παύσης είσπραξης διοδίων στα οχήματα έως 3,5 τόνων, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό και κατά μήκος της Ιονίας Οδού (ανεξαρτήτως κατευθύνσεως).

Για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, ορίζεται παράταση 48 ωρών στην εντολή μη είσπραξης διοδίων στους ανωτέρω δρόμους. Επιπλέον, ορίζεται παράταση 48 ωρών, έως τις 6:00 π.μ. της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, στην εντολή για παύση είσπραξης διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από Νίκαια έως Μαλιακό Κόλπο (συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου).

Σημειώνεται, ότι οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 σε πλημμυροπαθείς

Στο μεταξύ, για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις ενέργειες στις πληγείσες περιοχές και την πορεία αποκατάστασης ενημερώθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες, η οποία σε χρόνο – ρεκόρ ξεκινά τις επόμενες ώρες.

Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής (15/9) καταβλήθηκαν τα πρώτα 25,6 εκατ ευρώ σε 4.470 πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Τα ποσά καταβλήθηκαν σε όσους προέκυψαν από τη διαδικασία διασταυρώσεων, πρόσθεσε ο κ.Τριαντόπουλος και συμπλήρωσε πως η ΑΑΔΕ από χθες έχει ενεργοποιήσει ειδικά γραφεία εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ η διαδικασία των διασταυρώσεων προχωρά.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συντονιστικό της Λάρισας είχε αναφέρει πως η καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες ξεκινά τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάσει στοιχείων που επεξεργάζονται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συντονιστικό της Λάρισας είχε αναφέρει πως η καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες ξεκινά τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάσει στοιχείων που επεξεργάζονται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο, η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ. Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Δεν κινδυνεύει με υπερχείληση η λίμνη Κάρλα

Την ίδια ώρα πάνω από 300.000 στρέμματα βρίσκονται βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη, συνθέτοντας εικόνες καταστροφής στον κάμπο του Κιλελέρ και της Αγιάς. Το νερό σε κάποια σημεία φτάνει έως και τα 5 μέτρα, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Στη λίμνη Κάρλα το νερό σε κάποια σημεία φτάνει ακόμη και τα 7 μέτρα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η λίμνη δεν κινδυνεύει με υπερχείληση, εκτός κι αν αυξηθεί η πίεση από το νερό που είναι εκτός λίμνης, στον κάμπο του Κιλελέρ και της Αγιάς. Εκεί, από το φράγμα στο Κουλούρι και το φράγμα της Γυρτώνης, η περιοχή έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νερού σε εκτάσεις που μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν καλλιεργήσιμες. Χωράφια με αμυγδιαλιές, βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες, βρίσκονται πλέον κάτω από το νερό. Μόνο ένα μικρό κομμάτι από τις κολόνες ηλεκτροδότησης και φωτισμού είναι ορατό.

Τα τελευταία πνιγμένα ζώα απομακρύνουν αυτή την ώρα ειδικά συνεργεία, από το Ριζοβούνι Καρδίτσας. Επίσης, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα, καταγράφεται ο αριθμός της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου από ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Αγοραστός: Τα περισσότερα έργα που έγιναν ποτέ

Νωρίτερα, έδωσε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας πως δεν «πήγε χαμένο ούτε ένα ευρώ», ενώ χαρακτήρισε επιβεβλημένη την εισαγγελική παραγγελία «για να λάμψει η αλήθεια». «Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών» επισήμανε σε ενημέρωσή του αναφερόμενος στις σαρωτικές πλημμύρες. «Δεν με ενδιαφέρει αν με σταυρώνουν και με στοχοποιούν» είπε ακόμη.

Ως προς τις πλημμύρες, ο κ. Αγοραστός επισήμανε: «Ζούμε τις συνέπειες μιας θηριώδους καταστροφής, ενός πρωτόγνωρου φαινομένου». «Δουλεύουμε ασταμάτητα για ταχύτερα δυνατόν αποτελέσματα» είπε ακόμη. Αν και παραδέχτηκε ότι «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι όλα πήγαν τέλεια», υπογράμμισε: «Σημαντικό είναι ότι είμαστε παρόντες στο 100% των δυνατότητων μας»

Άλλη μια εβδομάδα κλειστά τα σχολεία

Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, και λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στη Θεσσαλία εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, ανακοινώνεται με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Μπέος: Χωρίς πόσιμο νερό για 11η ημέρα ο Βόλος

Χωρίς πόσιμο νερό παραμένει για ενδέκατη μέρα η πόλη του Βόλου, ενώ τα σπίτια τροφοδοτούνται με νερό κατάλληλο μόνο για οικιακή χρήση. Την ίδια ώρα αρμόδιοι φορείς υπενθυμίζουν τους κινδύνους από πιθανές ασθένειες από τα ακατάλληλα νερά.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης της υδροδότησης της πόλης από την πηγή Μάνα, με το πόσιμο νερό να έρχεται στις βρύσες της πόλης σε 20 μέρες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μέχρι και την Κυριακή όλες οι δημοτικές ενότητες θα έχουν νερό, το οποίο ο ίδιος συνεχίζει να χρησιμοποιεί για την προσωπική του υγιεινή όπως και τα παιδιά του.

Είπε επίσης ότι ο Δήμος συνεχίζει να μοιράζει στους πολίτες εμφιαλωμένο νερό, δωρεά φίλων του και διαφόρων εταιρειών που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες.

Πηγή

Ε.ΣΥ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esydthessalonikis@gmail.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ