Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Από χρονολόγιο Denis Hoidas

Στις 13 Αυγουστου 1968 ο Αλεκος Παναγούλης βαζει εκρηκτικο μηχανισμο στην παραλιακη Σουνιου με σκοπο να σκοτωσει τον δικτατορα Παπαδοπουλο.

Η εκρηξη, απο λαθος υπολογισμους, γινεται λιγο πριν περασει η αυτοκινητοπομπη με τον δικτατορα και ο Παναγούλης συλλαμβανεται. Λιγο αργοτερα συλλαμβανονται και αλλοι 7 που, υποτιθεται, συμμετειχαν στην συνωμοσια.

Ο Παναγουλης δικάζεται και καταδικαζεται δις εις θανατον αλλα ξεσηκώνεται διεθνης πιεση και ο Παπαδοπουλος αναγκαζεται να του δωσει χαρη.
Το θεμα, βεβαια, που απασχολησε την χουντα ήταν το ποιος βρισκοταν πισω απο την αποπειρα.
Θα περναγαν πολλα χρονια μεχρι να κυκλοφορησει η φημη οτι την διαταγη εκτελεσης του Παπαδοπουλου την ειχε δωσει ο ιδιος ο Μακαριος, ο προεδρος της Κυπρου. Στοχος του “λοατκι ρασοφορου εθναρχη” ήταν η πτωση της χουντας ‘ωστε να μην θιχτει, απο μια Ενωση, η δικη του εξουσια στο νησι.
(Η “Δημοκρατια της Κύπρου” ηταν “δημοκρατια της πλακας”, σε σχεση με αυτα που ξερουμε σημερα. Καθε φορα, οι Μακαριος ηταν ο μονος υποψηφιος και απο κατω ο κοσμος τον επέλεγε “δια βοης”..
Οπως διερρευσε μετα την μεταπολιτευση (και ελεγχεται το αν ειναι αληθινο ή αρβύλα) η οργανωση της εκτελεσης του Παπαδοπουλου εγινε απο το δεξι χέρι του Μακαριου: Τον πρακτορα Πολύκαρπο Γεωρκατζη, ενα αρκετα σκοτεινο προσωπο – που εκτελεστηκε, με τη σειρα του, καμποσο καιρο αργοτερα, αγνωστο απο ποιους…)
Ο Γεωρκατζης ανελαβε, μεσω των επαφων του στην Ιταλια, να βρει και να προσεγγισει εναν προθυμο εκτελεστη. Ο Παναγουληςε ηταν ο ιδανικος, λογω της προγενεστερης στρατιωτικης πειρας του. Ο εκρηκτικος μηχανισμος κατασκευαστηκε στην Κύπρο και ηρθε στην ελλαδα μεσα σε διπλωματικους σακους της κυπριακης πρεσβειας (οι διπλωματικοι σακοι δεν ελεγχονται απο τις αρχες κατα την εισοδο τους σε μια χωρα).
Εξυπακουεται οτι κρατηθηκε μυστικοτητα, μετα την συλληψη του Παναγουλη, για την κυπριακη αναμιξη στην αποπειρα δολοφονιας του Παπαδοπουλου.
Παρ όλα αυτα, δυο χρονια αργοτερα, όλοι ήξεραν, το 1970, οτι ηταν ο Παπαδοπουλος (που επαιρνε την εκδικηση του) που κρυβοταν πισω απο την αποπειρα δολοφονιας του Μακαριου.
Συγκεκριμένα, οταν χρειαστηκε να μετακινηθει ο Μακαριος απο το Προεδρικο Μεγαρο σε καποιο προορισμο, με ελικοπτερο, “καποιοι” ελληνες ενστολοι γαζωσαν με πολυβολα το ελικοπτερο σκοτωνοντας τον πιλοτο του αλλα αποτυγχανοντας να θανατωσουν τον Μακαριο.
Απο εκει και περα, τα πραγματα πηραν τον δρομο τους.
Προς τον γκρεμο…

Κώστας Αρσένης Και ο εθνάρχης την ύστατη στιγμή δήλωσε ότι η Κύπρος κείται μακράν

Dennis Hoidas Κώστας Αρσένης Δεν ηταν υστατη στιγμη, αφου ολα κανονισμενα ηταν απο πριν. Το καθαρμα κρυβοταν 20 μερες στην βαση της Σουδας μεχρι να του πουν οι αμερικανοι οτι οι τουρκοι ηταν ετοιμοι για τον Αττιλα-2 που απο το 7% που κατειχαν (με συμφωνια Ιωαννιδη, Γκιζικη, Μπονανου) θα απλώνονταν στο 40% της Κυπρου. Ετσι, οταν επεσε το συνθημα απο τον Κισινγκερ, οι αμερικανοι εστησαν το παραμυθι οτι αυτος θα ερχοταν απο την Γαλλια, ενω ηρθε απο καπου πολύ κοντυτερα για να στηθει ετσι η προδοσια της διχοτομησης…

Γιάννης Κων. Κρούσος Με φοβερή τεκμηρίωση! Μόνο που η μεραρχία έφυγε το 1967 και ο Παπαδόπουλος μιλούσε παράλληλα για την Ελληνο-τουρκική ομοσπονδία. Ζήτω ο καλός Παπαδόπουλος.

Dennis Hoidas Γιάννης Κων. Κρούσος Δεν παω να αγιοποιησω τους χουντικους. Η προταση του Παπαδοπουλου προηλθε απο την γεωπολιτικη αναλυση του καθηγητη Κιτσικη (ο οποιος ήταν ταυτοχρονα συμβουλος τοσο της Ελλαδας όσο και της Τουρκιας) και δεν αφορουσε Εθνοπολιτικη Ομοσπονδια (με ελευθερη μετακινηση πληθυσμων) , αλλα καθαρα οικονομικη. Σε εποχες όπου δεν υπηρχαν ΑΟΖ, η κουβεντα ηταν για συνεκμεταλλευση κοιτασματων που θα πουλιουνταν στα εθνικα νομισματα… Ονειρα θερινης νυκτος, δηλαδη,,, Και για να το καταπιουν οι δυο λαοι , εστησαν κοινες “πολιτιστικες” εκδηλωσεις, όπως για παραδειγμα το Ελληνοτουρκικο Ραλλυ…

Dennis Hoidas Γιάννης Κων. Κρούσος Ηδη ηταν σε συζητησεις ο Παπαδοπουλος με τον Νιαρχο και τον Ντε Γκωλ να αγοραστουν τα παλια γαλλικα τεθωρακισμενα (που αντικαθιστουσε με νεωτερα η Γαλλια) να τοποθετηθουν σε κοντεινερ και να μεταφερθουν με ελληνικα πλοια σε λιμάνι της Κύπρου όπου θα αποθηκευονταν ως δηθεν εμπορευμα. Η επανδρωση θα γινοταν με το παλιο κολπο: “Δηθεν τουριστες”… Απλα, ο Μακαριος δεν ηθελε Ενωση επειδη θα υποβιβαζοταν απο Προεδρος σε Μητροπολιτη. Μια δευτερη εκδοχη του Μακαριου ηταν να φερει τον Κωνσταντινο στην Κυπρο για να σχηματισει σκιώδη “ελληνικη” κυβερνηση, μεχρι την πτωση της χουντας, αρκει να χριζοταν αντιβασιλέας της Ελλαδας…

Dennis Hoidas Γιάννης Κων. Κρούσος Δεν υπαρχει αυταρχικο καθεστως που η πυραμιδα του να μην στηριζεται σε καθαρματα. Και δεν υπαρχει “ανεκτικο” καθεστως που να μην στηριζεται σε διεφθαρμενα ρεμαλια. Δυστυχως, οταν νοσει η “δημοκρατια” και το μονο διαθεσιμο φαρμακο ειναι η δικτατορια (και οχι η λαϊκη κυριαρχια), ας παραδεχτουμε οτι ζουμε σε εναν “κοσμο-σκατα”. Οσο για το κλιμα εκεινης της εποχης, επικρατησε (ειτε μας αρεσει ειτε οχι) η αποψη “καλυτερα να κυβερνανε οι καραβαναδες παρά η Φρειδερικη”.

Dennis Hoidas Επειδη πολύ σανο εχει ταϊσει η Μεταποληστευση τον (νεώτερο) λαουτζικο, ασε με να σου θυμισω μερικα πραγματα:

1) Πριν την χουντα, ποια “δημοκρατια” ειχαμε; Υπήρχε ενα κρυπτοχουντικο μετεμφυλιακο κρατος όπου δεν μπορουσες να πιασεις δουλεια αν δεν προσκομιζες “πιστοποιητικο κοινωνικων φρονηματων” απο το τοπικο τμημα “Εθνικης Ασφαλείας”- που δεν μπορουσαν να το παρουν οχι μονο οι κομμουνιστες αλλα ουτε καν οι ανοιχτομυαλοι, στις κλειστες επαρχιακες κοινωνιες που ολοι ήξεραν ολους.

2) Οι προοδευτικοι της επαρχιας δεν ειχαν στον ήλιο μοιρα απο τα καψονια του καθε ενωμοταρχη και του καθε ταγματασφαλήτη ρουφιανου και εξαναγκαζονταν να μεταναστευουν στην Αθηνα.

3) Οντως υπηρχε σημαντικη οικονομικη αναπτυξη πριν απο την χουντα. Υπευθυνος για αυτη ηταν καποιος Ανδρουτσοπουλος, δεξι χερι του (υποτιθεμενου…) “γερου της δημοκρατιας” που οργανωσε την ολη φαση. Ναι, ο ιδιος Ανδρουτσοπουλος που αργοτερα εκανε μαγκα τον Μακαρεζο, επι χουντας, συνεχιζοντας την ιδια πολιτικη αλλα -λογω χουντας- χωρις απεργιες καθε τρεις και λιγο. (Μηπως θυμασαι τι ρυθμο αναπτυξης ειχε η χωρα απο το 63 μεχρι το 73; Εναν απο τους κορυφαιους στον κοσμο)… Το 73 ο Ανδρουτσοπουλος (παρατσουκλι “η Ρωξανη” ή κατι τετοιο) ξεφτυλιστηκε οταν ανελαβε να παραστησει τον αυτοφορακια-πορδυπουργο του Ιωαννιδη, χωρις καμμια εξουσια.

Dennis Hoidas Ο πραγματικος στοχος του μπαχαλου -που κατεληξε σε αποστασια- ηταν ενας μ@λ@κοπιτουρας που όμως, σε εκεινη τη φαση, ειχε το δικιο της αρκουδας (κατα την γνωμη μου) . Και μιλαω για τον Γαρουφαλια που σε συνεννοηση με το Παλατι (και κρυφα απο τον πρακτορα των αγγλοσαξωνων Γιωργη Παπαντρεα) εστειλε, στη ζουλα, πολλαπλασιο στρατο στην Κυπρο απο οτι ηταν συμφωνημενο. Γεγονος που εκανε τους αμερικανους να ανεβουν στα καγκελα και να θελουν το κεφαλι του.

Dennis Hoidas Αμα διαβασεις τις σημειωσεις ολων των παραγοντων εκεινης της εποχης, ολοι, δημοκρατες και χουντικοι, ενα πραγμα αναφερουν. << Σε καθε συναντηση μας με τον αμερικανο πρεσβη, η μονιμη επωδος ήτανε: “Ποτε θα ανακαλεσετε τα στρατευματα σας απο την Κύπρο”; >>

Dennis Hoidas Αφου υπηρχε σχεδιο διχοτομησης ώστε οι αγγλοι να κατωχυρωσουν ως “εθνικο τους εδαφος” το Ακρωτηρι. Μιλαμε για τριχοτομηση, δηλαδη… Δεν ειδες που πριν λιγα χρονια ζητουσε η βρετανια ακομα και ΑΟΖ για το Ακρωτηρι;

Dimitrios Jimaras Zigouris Κ καθηγητά Ο Nikos Leontaris θέλει τις πηγές των γραφομένων Δεν πιστεύει

Dennis Hoidas Dimitrios Jimaras Zigouris Ποιος ειναι αυτος; Ας κανει γκουγκλ, στοιχειο στοιχειο, οσα παραθετω, και θα τα φαει στη μαπα, αμα δεν βαριεται…

ennis Hoidas Αν δεν πιστευει, πεστου οτι δεν θελω να τον πεισω. Δικο μου ειναι το προφιλ, ότι θελω γραφω εδω – ας με βγαλει αυτος ψευτη παραθετοντας αυτος τις πηγες του. Ευπροσδεκτος! Δεν θα χασω την ωρα μου με δαυτονε… (Και τον “καθε δαυτονε”…)“>

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ