Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά
Καύσιμα – τρόφιμα: Ποιος κερδίζει από την παράλογη και επαίσχυντη αύξηση των τιμών;
Καύσιμα – τρόφιμα: Ποιος κερδίζει από την παράλογη και επαίσχυντη αύξηση των τιμών;

Καύσιμα – τρόφιμα: Ποιος κερδίζει από την παράλογη και επαίσχυντη αύξηση των τιμών;

Καύσιμα – τρόφιμα: Ποιος κερδίζει από την παράλογη και επαίσχυντη αύξηση των τιμών;;; Πληρώνουμε ακριβά τον πληθωρισμό της απληστίας που έχει ως μέγα σύμμαχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Ένα κράτος δυστυχώς που μόνο για τον πολίτη δεν ενδιαφέρεται, αλλά αντιθέτως κοιτάει την πάρτι του, τα έσοδα του και τα έσοδα των διαπλεκόμενων μαζί του και των σκοτεινών κέντρων από τα οποία παίρνει διαταγές..

Η τιμή της βενζίνης ανεβαίνει διαρκώς σε δυσθεώρητα ύψη και παρά της περί του αντιθέτου δημόσιες κυβερνητικές δηλώσεις, η κυβέρνηση βολεύεται πάρα πολύ από την κατάσταση αυτή. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Η κυβέρνηση συγκεντρώνει τα έσοδα της από την άμεση και την έμμεση φορολογία. Λόγω του γεγονότος ότι ο Έλληνας έχει πλέον πενιχρά εισοδήματα η άμεση φορολόγηση του δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό.

Οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 € και ως εκ τούτου η φορολόγηση τους δεν μπορεί να είναι «απαιτητική». Βλέπετε η άμεση φορολόγηση έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Ζητείται από τον φορολογούμενο να πληρώσει είτε έχει είτε δεν έχει, οπότε πρέπει να είναι «προσεκτική».

Αντίθετα, η έμμεση φορολόγηση βασίζεται στον ΦΠΑ και στην περίπτωση των καυσίμων και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ). Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση πετάει την «μπάλα» στον Έλληνα πολίτη και του λέει «αποφάσισε εσύ πόσα αγαθά θες να κατανάλωσεις και θα πληρώνεις φόρο για τις αγορές που κάνεις».

Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να μειωθεί ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ.

Μάλιστα σε ότι αφορά τον ΕΦΚ από την στιγμή που ακριβαίνει τα καύσιμα, ακριβαίνει κι άλλο όλα τα προϊόντα (αφού τίποτε δεν παράγεται και δεν μεταφέρεται χωρίς καύσιμα) και στο τέλος μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Έτσι, με μηδενική οικονομική δραστηριότητα η κυβέρνηση εύκολα συγκεντρώνει τα έσοδά της και θα μπορεί να παρουσιάζει και τα πλεονάσματα που της ζητάνε οι “δανειστές”. Μπορεί μάλιστα κάποια από τα υπερ-έσοδα να τα επιστρέφει στους πολίτες υπό την μορφή… επιδομάτων ψίχουλα και να δημιουργεί και σχέση εξάρτησης….

 

Οι έμμεσοι φόροι έχουν και ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα. Ότι κι αν συμβεί, οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητό τους, είναι αναγκασμένοι να φάνε και άρα να αγοράσουν τρόφιμα που θα έχουν ακριβύνει (κι άλλο) λόγω της βενζίνης, γιατί χωρίς τροφή δεν ζει κανείς. Είναι αναγκασμένοι να καταναλώσουν ρεύμα (που ακριβαίνει λόγω του φυσικού αερίου και του πετρελαίου) κ.λ.π.

Μπορεί όλα αυτά να τα κάνουν λιγότερο, θα τα κάνουν όμως και πολλά χρήματα θα καταλήξουν στα δημόσια ταμεία, χωρίς καν να χρειαστεί το κράτος να «ιδρώσει» για αυτά.

Η απάντηση στο απλό ερώτημα «γιατί ανεβαίνει η βενζίνη;» δόθηκε σήμερα από τον Γιώργο Ασματόγλου, αντιπρόεδρο Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων.

Όπως είπε, μιλώντας στο MEGA, οι τιμές βγαίνουν απέξω, και αφορούν κερδοσκοπικά παιχνίδια:

«Θεωρώ πως εάν πάρουμε ως βάση τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η διαφορά είναι μεγάλη για την τόσο μεγάλη αύξηση του τελευταίου διαστήματος. Επειδή αυτές οι τιμές βγαίνουν απέξω, αυτά είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία δεν αγγίζουν τον ελλαδικό χώρο, αλλά που ποντάρουν στο χρηματιστήριο του πετρελαίου, τα οποία είναι σύνηθες φαινόμενο». (α.α. ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΑ ΨΕΥΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑΣ)

«Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μόνο για τους μόνιμους κάτοικους, το οποίο είναι περίπου 2 λεπτά ανά λίτρο. Το κακό είναι πως κάθε χρόνος που περνάει είναι όλο πιο αποδυναμωμένη η τσέπη του Έλληνα καταναλωτή. Υψηλές τιμές βλέπουμε και στις νησιωτικές περιοχές αλλά και στις ηπειρωτικές».

Όπως εξήγησε ο κ. Ασματόγλου το κράτος εισπράττει από τους έμμεσους φόρους και βασίζεται πάνω στον ειδικό φόρτο κατανάλωσης όπως και στον ΦΠΑ.

«Αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων είναι να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αλλά είναι και αίτημα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για να περιοριστεί το φαινόμενο της υψηλής τιμής. Όμως, όλα έχουν ανέβει, τρέχει ένας πληθωρισμός με 13%, αυτό που έχει υποχωρήσει μόνο είναι το καύσιμο. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα και με κάποιο τρόπο πρέπει να λυθεί, και όχι με τα fuel pass. Δεν λύνεται το πρόβλημα με αυτό αλλά με μειώσεις τιμών. Οι προβλέψεις που έχουμε για τις επόμενές τρεις μέρες είναι κάπως αισιόδοξα όσον αφορά την τιμή που έχει σήμερα. Ίσως στα μεγάλα αστικά κέντρα να ξεπεράσει τα 2 ευρώ».

Φυσικά όπως καταλάβατε, η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να μειώσει κανέναν έμμεσο φόρο.

Πληρώνουμε ακριβά τον πληθωρισμό της απληστίας

Τι κι αν οι τιμές των πρώτων υλών έχουν πάρει την κατιούσα; Τι κι αν δεν υπάρχουν σοβαρές διακυμάνσεις στις παγκόσμιες τιμές πετρελαιοειδών; Η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν μπορεί να νικηθεί. Ο πληθωρισμός της απληστίας έχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως μεγάλο σύμμαχο, γι’ αυτό ειδικά στα βασικά αγαθά (τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης) θα συνεχίσει να ακολουθεί την ανηφόρα. Αυξήσεις που πνίγουν το ελληνικό νοικοκυριό και σκοτώνουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά δίνουν ώθηση στη φορομπηχτική αύξηση του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός ξαναφουντώνει και σκαρφαλώνει στο 2,5%. Ολως «τυχαίως», όσο είχαμε προεκλογική περίοδο ο πληθωρισμός ξεφούσκωνε. Ολως τυχαίως, μετά το κλείσιμο της κάλπης της 25ης Ιουνίου άρχισαν πάλι οι ανατιμήσεις. (ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ “ΤΥΧΑΙΩΣ” ΜΗΠΩΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ??) Για τον Ιούλιο η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε για τον δείκτη τροφίμων αύξηση κατά 12,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι κατηγορίες που προπορεύονται στις αυξήσεις είναι τα φρούτα (+19,4%), τα λαχανικά (+15,5%) και τα γαλακτοκομικά (+14,4%).

Αραγε ποιο ελληνικό τραπέζι μπορεί να γεμίσει χωρίς αυτά; Ομως και στους υπόλοιπους δείκτες η κατάσταση δείχνει εκρηκτική. Τα στερεά καύσιμα εξακοντίστηκαν σε σχέση με πέρυσι καταγράφοντας αύξηση 26,6%, στις υπηρεσίες ξεχωρίζουν οι ανατιμήσεις στις επιβατικές μεταφορές με αεροπλάνο κατά 11,6%, ενώ και το τουριστικό πακέτο «καίει», αφού αυξήθηκε κατά 9,9%.

Ωστόσο η κατάσταση τον Αύγουστο είναι εμφανώς χειρότερη. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός αναλυτής για να καταλάβεις ότι για τον τρέχοντα μήνα η κατάσταση θα είναι χειρότερη. Μόνο στα υγρά καύσιμα καταγράφεται αύξηση κατά 15% σε σχέση με τον Ιούλιο. Ο βασικός κανόνας είναι «ό,τι παράγεται μεταφέρεται», οπότε εύκολα προκύπτει η νέα εκρηκτική άνοδος – ειδικά στα ευπαθή προϊόντα.

Ο σύμμαχος των άπληστων

Το ερώτημα που αναφύεται είναι ποιος φταίει γι’ αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις για την κοινωνία. Η απάντηση έχει ένα όνομα: Κυρ. Μητσοτάκης. Ηταν στην προεκλογική περίοδο του 2019 όταν ο επερχόμενος τότε πρωθυπουργός απαντώντας σε επιχειρηματίες ανέφερε επί λέξει: «Να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα». Ηταν μια προεκλογική δέσμευση που τηρήθηκε στο απόλυτο. Οι ελεγκτικές και κατασταλτικές κρατικές υπηρεσίες ξεδοντιάστηκαν.
Το βλέπουμε στις παραλίες όπου κυριαρχεί η ασυδοσία. Το βλέπουμε στα αστυνομικά τμήματα, τα οποία είναι υποστελεχωμένα (εν αντιθέσει με τη συνοδεία υψηλών προσώπων και τα ΜΑΤ). Η γύμνια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ξεκίνησε με την υποβάθμισή του τον Ιούλιο του 2019 από τον επονομαζόμενο και «Προκρούστη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» Γιάννη Βρούτση. Ακριβώς τα ίδια έγιναν και στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου από τον πάντα ανερμάτιστο και υπηρέτη των μεγάλων συμφερόντων Αδωνη Γεωργιάδη.

Τα «εμπόδια» σαρώθηκαν από τον οδοστρωτήρα Μητσοτάκη, δήθεν υπέρ της επιχειρηματικότητας. Πλέον παντού από άκρη σε άκρη της Ελλάδας κυριαρχεί η ασυδοσία ελλείψει ελέγχων! Δεν υφίσταται κρατική εποπτεία και ως εκ τούτου κυριαρχεί η ασυδοσία. Αυτό το φαινόμενο, όπως θα εξηγήσουμε, φέρνει τον πληθωρισμό της απληστίας.

Τελικά την πληρώνει το ελληνικό νοικοκυριό, που μαζεύει τα έξοδά του, μαζί και τη ζωή του, για να πληρώνει το τέρας που έφτιαξε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στην αρχή η δικαιολογία ήταν η πανδημία που έφερνε αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και μετά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτά έφερναν αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών…

Ετσι καλυπτόταν το «τέρας» του Κυρ. Μητσοτάκη, η ασυδοσία των ολιγοπωλίων που είχε φροντίσει από την αρχή να εγκαταστήσει σε διάφορους κλάδους και με την έξτρα παροχή της έλλειψης ελέγχων. Το σύνθημα είχε πιάσει. Για όλα φταίνε ο Πούτιν και ο SARS-CoV-2.

Αισχρά κέρδη με αύξηση πάνω από 300%

Τα αποτελέσματα ήρθαν πρωθύστερα των εκλογών και δεν δικαιολογούσαν το αφήγημα της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών λόγω πολέμου και πανδημίας. Τα δύο διυλιστήρια της χώρας παρουσίασαν το 2022 αύξηση κερδών σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές τους σε βάθος δεκαετίας κοντά στα 380%.

Από κοντά και οι 150 κερδοφόρες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες. Συνολικά εμφάνισαν καθαρά κέρδη 10,41 δισ. ευρώ, σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση κατά 303,6%! Για να καταλάβουμε το μέγεθος, αυτές οι επιδόσεις ξεπέρασαν ακόμη και τη χρυσή περίοδο κερδοφορίας των εισηγμένων την πενταετία 2004-08!

Αν όμως είχαν τέτοια κέρδη, πώς αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους των πρώτων υλών λόγω του πολέμου και της πανδημίας; Είναι προφανές ότι εδώ λειτουργεί η απληστία, που έχει βρει γόνιμο έδαφος στα χρόνια διακυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη.

Αλλωστε «βολεύει» και τα κρατικά έσοδα. Ο ΦΠΑ που εισπράττεται αφορά ποσοστό επί της λιανικής πώλησης. Ολα λοιπόν καλά καμωμένα: 300-400 εταιρείες (τόσες είναι που θα καρπωθούν και τον πακτωλό από το Ταμείο Ανάκαμψης) καθορίζουν τα μεγέθη της αγοράς και πλέον είναι ασύδοτες, αδηφάγες και καταστρέφουν την κοινωνία χωρίς καμία ντροπή ποδοπατώντας την αγοραστική δύναμη.

Για να μην ψάχνουμε τι συμβαίνει, αρκεί να διαβάσουμε τις δηλώσεις ενός από αυτούς τους επιχειρηματίες: «Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει, ειδικά οι εισηγμένες ή οι πολυεθνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν, έχουν την ανάσα των χρηματαγορών στην πλάτη τους – για το καπιταλιστικό σύστημα αυτό είναι σχεδόν αδύνατο».

Τάδε έφη Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επιχειρηματίας, πρώην (μέχρι το 2021) της Chipita, που έχει εισέλθει πλέον στη Νίκας και άρα γνωρίζει άριστα τον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων, στον οποίο άλλωστε δραστηριοποιείται από το 1973. Υπό αυτά τα δεδομένα δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ακρίβεια είχε λάβει καθοδικές τάσεις την περασμένη άνοιξη (προεκλογική περίοδος γαρ). Μια «μικρή επένδυση» στην ασυδοσία με εγγυητή τον Κυρ. Μητσοτάκη που θα έφερνε πολλαπλασιασμό των αισχρών κερδών σε βάρος των ελληνικών νοικοκυριών μετά την εκ νέου επικράτησή του.

Ηδη ο επόμενος μήνας μετά τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου έφερε αύξηση του πληθωρισμού με βάση την ΕΛΣΤΑΤ. Το τι γίνεται στα υγρά καύσιμα χωρίς να υπάρχουν διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές το βλέπουμε όποτε γεμίζουμε τα οχήματά μας. Το θέμα είναι ότι τώρα ξεκινά ο πληθωρισμός της απληστίας και όσο υπάρχει ο εγγυητής της ασυδοσίας, ο παντοδύναμος Κυρ. Μητσοτάκης που εγγυάται την απουσία ελέγχων, τόσο θα μεγεθύνεται το πρόβλημα και θα μεταφράζεται σε φορομπηχτική μέσω του ΦΠΑ ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Αύξηση 45% στο ελαιόλαδο από φθινόπωρο

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν το έστω και κοντινό παρελθόν. Το κοντινό μέλλον φωτίζεται από τους νέους τιμοκαταλόγους που στέλνουν οι βιομηχανίες τροφίμων στα σουπερμάρκετ. Εκεί κυριαρχεί η λέξη «αύξηση» με τον δρακόντειο επιθετικό προσδιορισμό «εκρηκτική». Οπως λοιπόν προκύπτει από αυτούς, οι αυξήσεις μεσοσταθμικά θα κινηθούν από 8% έως 10% και αφορούν τουλάχιστον 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Αν όμως κάτι ηχεί σαν σειρήνα πανικού, είναι η αύξηση στο παρθένο ελαιόλαδο. Θα αγγίξει το 45%!

Ολα αυτά θα γίνουν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και θα εξαρτηθούν αφενός από την κατανάλωση και αφετέρου από το τι υπάρχει στις αποθήκες των σουπερμάρκετ και πόσο αυτά θα συμμετάσχουν ή όχι στο ράλι αισχροκέρδειας εν τη απουσία ελέγχων που έχει στηθεί εις βάρος της κοινωνίας.

Οι αυξήσεις αυτές θα γίνουν σταδιακά αντιληπτές από τους καταναλωτές μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Η λίστα με τις ανατιμήσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής προϊόντα:

• Παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έως 45%

• Κονσέρβα ντολμαδάκια έως 19%.

• Αποσμητικά έως 15%.

• Τυροσαλάτα 12%.

• Συσκευασμένο κρέας 11%.

• Γαλακτοκομικά 10,5%.

• Ξυραφάκια ξυρίσματος έως 10%.

• Σοκολατοειδή έως 10%.

• Πατατάκια 10%.

• Τυριά έως 8%.

• Σαλάμια και συσκευασμένα λουκάνικα έως 5,5%.

• Κάψουλες για καφέ 5%.

• Κατεψυγμένα λαχανικά 4%.

• Αλλαντικά 4%.

• Ηλιέλαιο 4%.

• Ελληνικός καφές 3%.

• Γάλα 2%.

Όλα έχουν μειωθεί από πέρυσι εκτός από τις τιμές στα ράφια

Το φαινόμενο έχει καταγραφεί πολλάκις και δεν μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρονται σε μεγαλύτερες αγορές. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι ίδια προϊόντα πωλούνται σε φτηνότερες τιμές σε άλλες αγορές της Ευρώπης. Ακόμη και αυτά που παράγονται στη χώρα μας πωλούνται φτηνότερα. Ακριβώς επειδή τα σουπερμάρκετ έχουν συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, η αισχροκέρδεια βαραίνει κατά κύριο λόγο τις ελληνικές βιομηχανίες και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εδώ εισέρχεται το οξύμωρο…

Σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι οι συσκευασίες εμφανίζονται μειωμένες περίπου 20%, η τιμή της κιλοβατώρας του ρεύματος μειωμένη έως και 70% για τη μικρή και μεσαία τάση σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι και οι τιμές των καυσίμων μειωμένες κατά 20%! Ολα τα στοιχεία είναι του Ιουνίου, αλλά ακόμη και ο πληθωρισμός του Ιουλίου να εισέλθει στη συζήτηση δεν δικαιολογούνται τέτοιες αυξήσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά. Τον περασμένο Νοέμβριο οι τιμές παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος κυμαίνονταν στη ζώνη των 60 λεπτών ανά λίτρο. Μέσα στον Ιούνιο – Ιούλιο κυμαίνονταν στα 45-48 λεπτά/κιλό. Από το 2021 η αύξηση σε τυριά και γάλα έχει αγγίξει το 41%. Πώς δικαιολογείται άλλη μία αύξηση κατά 10,5%, όπως προκύπτει από τις τιμές στους τιμοκαταλόγους, αφού έχουν μειωθεί οι τιμές στις πρώτες ύλες;

Τα ίδια συμβαίνουν και αν πάρουμε τις τιμές του σκληρού σίτου (μακαρόνια). Πέρυσι το σκληρό σιτάρι είχε φτάσει το 0,46 ευρώ το κιλό. Φέτος διαπραγματεύεται στη ζώνη του 0,25 ευρώ. Αρα θα έπρεπε να αναμέναμε πτώση τιμών από το φθινόπωρο. Φευ… Οι τιμοκατάλογοι των ελληνικών βιομηχανιών ζυμαρικών, που απορροφούν μάλιστα το σύνολο της ελληνικής παραγωγής, δείχνουν στασιμότητα τιμής που σημαίνει γιγάντωση της αισχροκέρδειάς τους!

ΠΗΓΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ