Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
atvouhke o kostas baxebanhs:to dikasthrio dexuhke os alithnh thn apokalych oti o ypoyrgos dikaiosynhs ths ΝΔ apelefterose mafiozo emporo kokas
Αθωώθηκε ο Κώστας Βαξεβάνης: Το δικαστήριο δέχθηκε ως αληθή την αποκάλυψη ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ απελευθέρωσε μαφιόζο έμπορο κόκας

Ο Χ. Αθανασίου είχε κινηθεί νομικά μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας, αλλά οι δικαστές αποφάνθηκαν πως τα επίμαχα άρθρα δεν περιείχαν ψευδή στοιχεία.

Την αθώωση του Κ.Βαξεβάνη είχε προτείνει η εισαγγελέας Μαρία Πετρουλάκη σχολιάζοντας πως «η τιμή δεν τελεί υπό απόλυτη προστασία όταν η αμφισβήτησή της γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων δραστηριοτήτων απαραίτητων σε μια δημοκρατία».

Πρόσθεσε πως η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία και υπογράμμισε πως «τα δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Αθανασίου, οφείλουν να είναι ανοιχτά σε δημοσιογραφική κριτική, ιδιαίτερα, όπως είπε, όταν η κριτική δεν αφορά την προσωπική ζωή κάποιου δημοσίου προσώπου, αλλά τον δημόσιο βίο του».

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου υπέγραψε χάρη σε έμπορο ναρκωτικών ενώ έπρεπε να κλειστεί σε ψυχιατρείο

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου υπέγραψε χάρη σε έμπορο ναρκωτικών ενώ έπρεπε να κλειστεί σε ψυχιατρείο

Μια προκλητική απόφαση απόδοσης χάριτος σε έμπορο ναρκωτικών με ευθύνη του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, αποκαλύπτεται από τα έγγραφα του νομικού γραφείου της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Αφορά τον έμπορο ναρκωτικών, Ν. Γ. από την Κρήτη ο οποίος ήταν καταδικασμένος σε ισόβια και η ποινή του μετατράπηκε σε κάθειρξη 25 ετών με αποτέλεσμα, όπως ήταν φυσικό από την παραμονή του 22 χρόνια στη φυλακή, να αποφυλακιστεί.

Η απόδοση χάριτος με την υπογραφή του Χαράλαμπου Αθανασίου ήταν σε αντίθεση με την εισήγηση του Συμβουλίου Χαρίτων και άλλων παραγόντων της διαδικασίας, οι οποίοι ναι μεν φαίνεται να συναινούσαν στον μετριασμό της ποινής, αλλά με τον κατηγορηματικό όρο του εγκλεισμού του σε δημόσιο ψυχιατρείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Γεωργία Αδειλίνη: Πόσο ανεξάρτητη είναι η νέα Εισαγγελέας Αρείου Πάγου όταν επιλέγεται με τέτοια μεθόδευση από αυτόν που θα πρέπει να ελέγξει:https://www.e-synews.gr/2023/07/27/69455/

Συγκεκριμένα, στις 8 Αυγούστου 2013 το θέμα της απονομής χάριτος εξετάστηκε στο αρμόδιο συμβούλιο. Όπως φαίνεται από τα έγγραφα του νομικού γραφείου της προεδρίας, ο κατηγορείσας εισαγγελέας προτείνει τον εγκλεισμό σε δημόσιο ψυχιατρικό κατάστημα. Την ίδια πρόταση διατυπώνει και ο διευθυντής της φυλακής έχοντας προφανώς γνώση του ιστορικού και της συμπεριφοράς του καταδικασμένου. Και ο ειδικός εισηγητής στο Συμβούλιο Χαρίτων προτείνει με απόλυτο τρόπο «τον εγκλεισμό σε δημόσιο ψυχιατρικό κατάστημα». Τελικώς, το Συμβούλιο Χαρίτων αποφασίζει την αποδοχή της αίτησης, αλλά θεωρεί απαραίτητο τον εγκλεισμό σε δημόσιο ψυχιατρικό κατάστημα. Ωστόσο, ο Χαράλαμπος Αθανασίου ως υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχεται την αίτηση, χωρίς όμως τον όρο του εγκλεισμού σε ψυχιατρικό κατάστημα. Συνεπώς, ο Χαράλαμπος Αθανασίου δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Συμβουλίου Χαρίτων.


Η υπόθεση έχει δύο πλευρές. Η μια αφορά την απόφαση του Χαράλαμπου Αθανασίου να πάει ενάντια στην πρόταση του Συμβουλίου Χαρίτων και να υπογράψει την αποφυλάκιση ενός εμπόρου ναρκωτικών, ο οποίος είναι επικίνδυνος και έπρεπε να είναι σε ψυχιατρείο. Κυκλοφορεί δηλαδή ελεύθερος με ότι αυτό συνεπάγεται. Η άλλη πλευρά αφορά τα ψεύδη που έχει εξακοντίσει ο Αθανασίου (τα επανέλαβε ενόρκως σε πρόσφατη ποινική δίκη η οποία τελικώς αναβλήθηκε), ότι δήθεν υπέγραφε προτάσεις για χάρη, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Χαρίτων. Από τα έγγραφα προκύπτει ότι πήγε ενάντια και στην πρόταση του Συμβουλίου Χαρίτων και των παραγόντων της διαδικασίας. Προτίμησε για λόγους που πρέπει να εξηγήσει δημόσια να εκθέσει την κοινωνία στον κίνδυνο ενός ψυχοπαθούς, ο οποίος αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί ελεύθερος. Τα έγγραφα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος εμφανίζεται να μην έχει ευθύνη για την απόδοση χάριτος (το Documento έχει αποκαλύψει και άλλες απελευθερώσεις εμπόρων ναρκωτικών) και δήθεν αποτελούσε αυτόν που τυπικά επικύρωνε την εισήγηση της επιτροπής χαρίτων η οποία διαβιβαζόταν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με τον πιο επικίνδυνο τρόπο ο Αθανασίου στάθηκε ενάντια στο εισηγητικό όργανο, αντί να αποδεχθεί την πρότασή του και πρέπει άμεσα να δώσει εξηγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΗΜΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:https://www.e-synews.gr/2023/07/27/o-mitsotakis-proevlepse-3-chronia-fotia-ston-erimiti-kerkyras/

Ενάντια σε ότι υποστηρίζει γενικώς ο κ. Αθανασίου, ο υπουργός είναι αυτός που σύμφωνα με τον νόμο εισηγείται την απονομή χάριτος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης τα συγκεκριμένα έγγραφα αποδεικνύουν την αλήθεια όσων έχει γράψει το Documento και καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του Πρωτοδικείου που πρόσφατα με βάση τα όσα έλεγε ο κ. Αθανασίου αποφάσισε ότι ο πρώην υπουργός δεν είχε ο ίδιος προσωπικά ευθύνη για τις αποφυλακίσεις αφού συμφωνούσε το Συμβούλιο Χαρίτων.

https://www.e-synews.gr/2023/08/02/athoothike-o-kostas-vaxevanis-to-dikastirio-dechthike-os-alithi-tin-apokalypsi-oti-o-ypoyrgos-dikaiosynis-tis-nd-apeleytherose-mafiozo-emporo-kokas/

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ_ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

ΠΟΛΗ: ΛΑΡΙΣΑ, ΟΔΟΣ: ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ 3-5,
Τ.Κ. 41221, ΕΛΛΑΣ
ΤΗΛ. 2411 103182 EMAIL : kpd.thes.ke@gmail.com

 

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ