Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Υπόθεση Vasaco: Ο Άδωνης άρχισε τις εκπτώσεις
Υπόθεση Vasaco: Ο Άδωνης άρχισε τις εκπτώσεις

Υπόθεση Vasaco: Ο Άδωνης άρχισε τις εκπτώσεις

Μετά τη δημόσια κατακραυγή, η κυβέρνηση κάνει πίσω στη σκαστή παρανομία για την ανέγερση του ξενοδοχείου – μαμούθ κάτω από την Ακρόπολη. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την προκλητική στάση που κράτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, το Μαξίμου φαίνεται να προσπαθεί να «μαζέψει» το θέμα.

Γράφει ο: 

Η στροφή αυτή θα έχει τη «σφραγίδα» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που επρόκειτο να συγκληθεί χθες, αλλά τελικά φαίνεται ότι η απόφαση μετατέθηκε μετά το Πάσχα.

Το ξενοδοχείο της Vasaco, στην οποία συμμετείχε μέχρι το 2018 ο γνωστός επιχειρηματίας του κλάδου, Αλέξανδρος Βασιλικός (σήμερα είναι πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος) θα αναγερθεί μεν, αλλά με δύο ορόφους λιγότερους.

Μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, στην κυβέρνηση μάλλον διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί και να αναγερθεί το μεγαθήριο και να έχει δύο ορόφους περισσότερους από όλα τα άλλα κτίρια της περιοχής. Θα προσαρμοστεί, επομένως, η κατασκευή στα δεδομένα όλων των άλλων κτιρίων, ώστε να μην κρύβει την Ακρόπολη.

Σημειώνεται ότι, στην ανέγερση του ξενοδοχείου αντέδρασε και η κοινωνία των πολιτών. Έγινε διεθνής κινητοποίηση και συγκεντρώθηκαν 26.000 υπογραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα AVAAZ μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ σχετικά αφιερώματα είχαν γίνει σε πολλά εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι, η οικοδομική άδεια του κτιρίου ακυρώθηκε, υπέρ της προστασίας του Ιερού Βράχου, τον περασμένο Νοέμβριο στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με πρόεδρο τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά την αίτηση ακυρώσεως από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης.

Στην απόφαση του ΣτΕ είχε τονισθεί η σπουδαιότητα των ιστορικών μνημείων και τοπίων:

«Ειδικά ως προς τις οικοδομικές εργασίες, εξετάζεται αν το κτίσμα, εν όψει των διαστάσεων, της μορφής και της απόστασής του από το μνημείο, δύναται να επιφέρει άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του. Προστατευόμενο δε στοιχείο των μνημείων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου συνιστά και η ανεμπόδιστη θέασή τους, καθώς και ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία τελεί σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία και είναι αναγκαία για την ανάδειξη τους».

«Κατά την απόφαση, η ανάγκη ελέγχου της δόμησης ήταν εν προκειμένω επιτακτικότερη διότι η Διοίκηση, παρά την πάροδο μακρού χρόνου από την ένταξη της περιοχής, η οποία ευρίσκεται στις παρυφές του Ιερού Βράχου, στον αρχαιολογικό χώρο των Αθηνών (2004), δεν μερίμνησε για την θέσπιση ειδικών όρων δόμησης αυτής, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία του σημαντικότερου μνημείου του κλασικού πολιτισμού».

Με υπογραφή Άδωνη

Σε σχέση με την προκλητική επιδότηση της εταιρίας με 3,37 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης, με την υπογραφή του Άδωνη Γεωργιάδη, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κατήγγειλε ότι το κατατεθειμένο επενδυτικό σχέδιο δεν έχει πλέον νόμιμο έρεισμα:

«Η μονάδα αυτή δεν διαθέτει νομικό έρεισμα αν η διοίκηση του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ και προβεί σε αποσαφήνιση των ισχυόντων όρων δόμησης, ή ισχύουσα διοικητική πράξη αν δεν υποβληθεί νέος φάκελος συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣτΕ, και οπωσδήποτε καμία νομιμοποίηση με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και το Άρθρο 24 του Συντάγματος. Το Άρθρο 24 επιτάσσει την προστασία της περιοχής Μακρυγιάννη, κηρυγμένης από το 2004 ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αθηνών, πόσο δε μάλλον του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού, του Μνημείου της Ακρόπολης», αναφέρει.

«Μάς προκαλεί συνεπώς κατάπληξη βάσει ποιων στοιχείων προέκυψε από την εταιρεία Vasaco η εκτίμηση του κόστους επένδυσης των 11.200.000,00 ευρώ για το οποίο (βάσει του ΦΕΚ 923/Β΄/18-03-2020) καλείται ο Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρυνθεί με το ποσό ενίσχυσης των 3.370.000,00 ευρώ για την επένδυση μίας υπερμεγέθους ξενοδοχειακής μονάδας 299 κλινών» καταλήγει η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

πηγη: fmvoice.gr 16/04/2020 – 08:27

σ.σ. ΑΧ ΕΛΛΗΝΑ ΨΗΦΟΦΌΡΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΎΜΕΝΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΌΓΗΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΙΔΙΩΤΏΝ;;;. ΕΣΥ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΧΤΊΣΙΜΟ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ? ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ?? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΏΝΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΏΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ Ε.ΣΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΟΤΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ;;; ΟΣΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΝΑ ΣΕ ΥΠΕΡΧΡΕΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΕΞΟΔΑ… ΕΛΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΟΥ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

Μητσοτάκης: Το σκάνδαλο της Ακρόπολης που είχε μπλοκάρει η Σακελλαροπούλου (ΣτΕ) 13/04/2020

Vasaco: Από την Έγκωμη της Κύπρου στην Ακρόπολη. Ποιες offshore και ποιοι επιχειρηματίες κρύβονται πίσω από τον Γεωργιάδη. 14/04/2020

Vasaco: Η δική της τοποθέτηση 15/04/2020

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ