Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Τι είναι οι συναλλαγές Cum/ex το σκάνδαλο η ληστεία
Τι είναι οι συναλλαγές Cum/ex το σκάνδαλο η ληστεία

Τι είναι οι συναλλαγές Cum/ex το σκάνδαλο η ληστεία

31 Αυγούστου 2022 | ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 31 Αυγούστου 2022, οι Financial Times ανέφεραν ότι το γραφείο της JPMorgan στη Φρανκφούρτη δέχθηκε έφοδο από Γερμανούς εισαγγελείς ως μέρος μιας έρευνας για το σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων cum/ex. Μετά την Barclays, την Bank of America και τη MorganStanley, η JPMorgan είναι η τέταρτη τράπεζα που δέχεται επιδρομές από τις γερμανικές αρχές φέτος. Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει επηρεαστεί από το cum ex scheme.

Το πρόγραμμα έχει πλήξει και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελβετία και την Ολλανδία. Οι συναλλαγές Cum-ex ήρθαν στο φως για πρώτη φορά το 2011, όταν ένας πληροφοριοδότης ειδοποίησε τις γερμανικές αρχές.

Τα λεγόμενα «αρχεία cum-ex» ήταν μια ευρεία έρευνα για συναλλαγές cum-ex από μια δημοσιογραφική συλλογικότητα. Ενα μεγάλο δίκτυο τραπεζών, χρηματιστών και δικηγόρων έχει εμπλακεί στην εξαπάτηση πολλών ευρωπαϊκών φορολογικών διοικήσεων δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι έρευνες για συναλλαγές cum-ex και η δίωξη μερών που είναι ύποπτα για εμπλοκή βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ως απάντηση στις συναλλαγές cum-ex, πολλές ευρωπαϊκές φορολογικές διοικήσεις έχουν γίνει πιο επιμελείς στη διεκπεραίωση των απαιτήσεων παρακρατούμενων φόρων.

Εν ολίγοις, μια συναλλαγή cum ex περιλαμβάνει τρία μέρη που μετακινούν μια θέση μετοχής λίγο πριν από την ημερομηνία πληρωμής του μερίσματος. Μετά τη συναλλαγή, οι μετοχές καταλήγουν στο ίδιο μέρος του οποίου η θέση παραμένει η ίδια. Η επιστροφή φόρου μερίσματος διεκδικείται όχι μία αλλά δύο φορές. Ως αποτέλεσμα, οι φορολογικές αρχές καταλήγουν να επιβάλλουν φόρο μερισμάτων μία φορά, αλλά να τον επιστρέφουν δύο φορές, αφήνοντάς της από την τσέπη ένα ποσό που ισοδυναμεί με το φόρο μερισμάτων. Το Cum ex αναφέρεται συχνά ως σύστημα φοροδιαφυγής, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι φορολογική απάτη και είναι σημαντικό για τους επενδυτές να μπορούν να αναγνωρίζουν τις συναλλαγές cum ex για να αποφύγουν να γίνουν μέρος μιας. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς λειτουργεί μια συναλλαγή cum ex, κάντε κλικ πανω στην φωτογραφια Η εδώ .

Ο Α και ο Β έχουν και οι δύο φορολογικό προφίλ πουτους δίνει το δικαίωμα επιστροφής μερίσματος φόρος. Στο τέλος της συναλλαγής, ο Α διατηρεί τις ίδιες μετοχές. Η αξία του οι μετοχές υποχώρησαν κατά 1 εκατ. ως αποτέλεσμα της το μέρισμα 1 εκατ. που έλαβε. Σύνολο Α αξία όμως ήταν και παραμένει 20εκ. Το χρηματικό του κέρδος ύψους 1 εκατ. αντισταθμίζεται από το ίδια μείωση της αξίας του μερίδια. Το Β δεν έχει ταμειακή επίδραση από το συναλλαγή Η C κερδίζει 0,25 εκατ. τα οποία μοιράζονται μεταξύ τους τα μέρη και πληρώνονται από την Εταιρεία Χ φορολογική διοίκηση της χώρας κατοικίας. Το κέρδος προκύπτει από δύο μέρη, τον Α και Β, ζητώντας επιστροφή μερίσματος φόρος επί μιας ενιαίας πληρωμής μερίσματος. Σε αντί να εισπράξει φόρο μερίσματος 0,25 εκατ για τη διανομή μερίσματος, τον φόρο διαχείριση είναι από την τσέπη 0,25M.
Ο Α και ο Β έχουν και οι δύο φορολογικό προφίλ που τους δίνει το δικαίωμα επιστροφής μερίσματος φόρου. Στο τέλος της συναλλαγής, ο Α διατηρεί τις ίδιες μετοχές. Η αξία των μετοχών υποχώρησαν κατά 1 εκατ. ως αποτέλεσμα της το μέρισμα 1 εκατ. που έλαβε. Σύνολο Α αξία όμως ήταν και παραμένει 20εκ. Το χρηματικό του κέρδος ύψους 1 εκατ. αντισταθμίζεται από την ίδια μείωση της αξίας του μεριδίου. Το Β δεν έχει ταμειακή επίδραση από την συναλλαγή Η C κερδίζει 0,25 εκατ. τα οποία μοιράζονται μεταξύ τους τα μέρη και πληρώνονται από την Εταιρεία Χ φορολογική διοίκηση της χώρας κατοικίας. Το κέρδος προκύπτει από δύο μέρη, τον Α και Β, ζητώντας επιστροφή μερίσματος φόρος επί μιας ενιαίας πληρωμής μερίσματος. Σε αντί να εισπράξει φόρο μερίσματος 0,25 εκατ για τη διανομή μερίσματος, τον φόρο διαχείριση είναι από την τσέπη 0,25M.

 

Οι συναλλαγές Cum ex μερικές φορές συγχέονται με τις συναλλαγές cum-cum. Στις συναλλαγές cum-cum, τίτλοι (συνήθως μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο) δανείζονται σε ένα μέρος με καλύτερη θέση ανάκτησης παρακράτησης φόρου από τον κάτοχο των τίτλων, ακριβώς πριν από τη διανομή μερίσματος.

Το μέρισμα εισπράττεται, ο παρακρατούμενος φόρος μειώνεται ή ανακτάται πλήρως και οι μετοχές επιστρέφονται από τον δανειολήπτη στον δανειστή. Ο δανειστής λαμβάνει μια πληρωμή υποσταθμού ή κατασκευασμένο μέρισμα και το κέρδος, με τη μορφή χαμηλότερης ή μη παρακράτησης φόρου, μοιράζεται μεταξύ του δανειστή και του δανειολήπτη σε μια ορισμένη αναλογία.

Ενώ οι συναλλαγές cum-cum επίσης (συχνά, αν όχι πάντα) φορολογούνται, υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά με τις συναλλαγές cum-ex. Στις συναλλαγές cum-cum, ο φόρος που διαφορετικά θα ήταν οφειλόμενος αποφεύγεται (ή διαφεύγει, ποιο από τα δύο είναι, είναι συζητήσιμο).

Αυτό αναφέρεται συχνά ως «διάσπαση μερίσματος» ή «ξέπλυμα μερίσματος». Με τις συναλλαγές cum-ex, όχι μόνο δεν επιβάλλεται ο φόρος που διαφορετικά θα οφειλόταν, αλλά οι φορολογικές αρχές πληρώνουν στις τράπεζες στην πραγματικότητα το ποσό που διαφορετικά θα έπαιρναν.

 

taxology-global.com

 

Σκάνδαλο «Cum – ex»: Μία (ακόμα) πανευρωπαϊκή φορολογική κλοπή δεκάδων δισ.

Cum-Cum και Cum-Ex: Οι συναλλαγές πίσω από το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στη Γερμανία

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ