Reading Time: 3 minutes

Αριστερό φαγοπότι με τις ΜΚΟΑριστερό φαγοπότι με τις ΜΚΟ:

Σημεία και τέρατα επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του υπουργείου Μετανάστευσης.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή», τονίζουν στα «Π» οι αρμόδιοι

Κόλαφο για την τακτική που ακολουθούνταν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, με τις εκατοντάδες ΜΚΟ να αλωνίζουν στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών, αποτελούν οι πρώτοι έλεγχοι του υπουργείου Μετανάστευσης, καθώς στο σχετικό Μητρώο εντάχθηκαν μόλις 18 εξ αυτών.

Και όχι απόλυτα, αφού έχουν μεν υποβάλλει τους φακέλους τους, αλλά το περιεχόμενο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί. Η αρμόδια ειδική Γραμματεία του υπουργείου, με επικεφαλής τον Ευάγγ. Κωνσταντίνου, σε ερώτηση των «Π», ανέφερε ότι λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους και επιβεβαίωσε ότι οι μεγαλύτερες και κυριότερες οργανώσεις, όπως η Solidarity, η Praksis, η Action Aid, το ΕΣΠ (Εθνικό Συμβούλιο Προσφύγων), η ΑΡΣΙΣ και η ∆ιεθνής Αμνηστία συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή», τονίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου, καθώς, από το σύνολο των οργανώσεων που διαχειρίστηκαν κοινοτικούς πόρους άνω του 1,6 δισ. ευρώ την περίοδο 20162019 και περίπου 3,2 δισ. ευρώ από χορηγίες και δωρεές διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων, μόλις 137 υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο, 80 έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση, ενώ περισσότερες από 100 εκδήλωσαν μεν ενδιαφέρον, αλλά δεν υπέβαλαν οποιαδήποτε έγγραφα. Συνεπώς, αναμένεται ότι μετά το «ξεκαθάρισμα» θα ξεκινήσει η «αναζήτηση» των υπολοίπων.


ΚΑΜΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ


Αλλες, πάλι, από εκείνες που προκρίθηκαν «δεν είναι σίγουρο ότι έχουν πιστοποιηθεί κατά ΙSO, έστω και στοιχειωδώς», ενώ ανακύπτουν ζητήματα με το προσωπικό τους, τις συμβάσεις εργασίας, τον καθορισμό των αποδοχών, τις συμβάσεις έργων που αναλαμβάνουν, τις φορολογικές τους δηλώσεις, τη νομική τους μορφή και τη συμμετοχή σε αυτές προσώπων με αξιόποινο παρελθόν.
Στις αρχές του μήνα από πηγές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είχε διαρρεύσει λίστα 58 αναγνωρισμένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στην ιατροφαρμακευτική υποστήριξη μεταναστών, στη σίτιση, τη φιλοξενία, τη νομική υποστήριξη, την εκπαίδευση, τη φροντίδα παιδιών, ιδίως ασυνόδευτων ανηλίκων, κ.λπ. Ομως, πολλές μπαινόβγαιναν στα hot spots χωρίς καν να έχουν δηλωθεί στους καταλόγους του υπουργείου Μετανάστευσης, όπως αυτή είχε καταρτιστεί το 2018.


Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ


Τον Απρίλιο του 2018 ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ∆. Βίτσας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.∆. Χαρ. Αθανασίου, παρέθετε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόνο στο hot spot της Μόριας, όπου εκείνη την εποχή διαβιούσαν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, «λειτουργούσαν για την υποδοχή, την εξυπηρέτηση και την περίθαλψή τους» 18 οργανώσεις.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει πλέον αποχωρήσει, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των υπουργείων Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη στις αρχές του χρόνου για διεξοδικούς ελέγχους στα «κιτάπια» και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ενώ δύο- τρεις είναι μεταξύ αυτών που εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια.


Τις παραμονές των ευρωεκλογών του 2019, η ∆ιεθνής Ομάδα Χρηματοοικονομικής ∆ράσης (FATF), παράλληλα με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή OLAF, είχε επισήμως υποβάλει αίτημα στις ελληνικές Αρχές (Οικονομική Αστυνομία, Αρχή ∆ιαφάνειας, φορολογική διοίκηση κ.λπ.) για ενδελεχείς έρευνες σε ΜΚΟ. Στο στόχαστρο είχαν τεθεί τέσσεριςπέντε οργανώσεις που ασχολούνταν με στέγαση, σίτιση και δικαιώματα υπηκόων τρίτων χωρών.

Μία εξ αυτών «με δράση στην προάσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών και ευρύτερα ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, στον τομέα των ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και στον τομέα της διερμηνείας και της λεγόμενης διαπολιτισμικής μεσολάβησης», είχε την περίοδο 2011-2018 και επιχορηγήσεις 9,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, είχε λάβει, μέσω Ελβετίας, έμβασμα μεγάλης οικονομικής ενίσχυσης από σαουδαραβικών συμφερόντων fund, το οποίο δραστηριοποιείται έως τώρα στην Ελλάδα. Το οξύμωρο επίσης είναι ότι δήλωνε απασχολούμενο προσωπικό 600 ατόμων με ετήσια συνολική δαπάνη μισθοδοσίας 7 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο των εσόδων της.


Πλέον, με την υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου (3063/2020), μεταξύ των προϋποθέσεων ένταξης στο Μητρώο είναι τα φυσικά πρόσωπα των ΜΚΟ να μην έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, να υποβάλλουν ασφαλιστικές φορολογικές δηλώσεις, να δηλώνουν μόνιμη διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα και να διαθέτουν πλήρη δικαιολογητικά ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.).

Από Δημήτρης Γιαννακόπουλος

ΠΗΓΗ:https://www.parapolitika.gr/ellada/article/1055817

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Βόμβα” Χρυσοχοΐδη για προσφυγικό: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ "ΨΗΦΙΣΑΤΕ...
Ομόλογα πανδημίας εκδίδει για πρώτη φορά η Παγκόσμια Τράπεζα για να υποστηρίξει των 500.εκατ δολλαρί...
ΕΠΙΣΗΜΟ: Η SIEMENS χρηματοδοτούσε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Καθαρογράφηκε η απόφαση
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
ΟΤΑΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΔΙΝΕ ΤΟ 2010 1,5δις ΓΙΑ 10 ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ Τ.τ.Ανατολής ΣΤΟΝ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ! Ε...
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. ΧΙΟΣ ΠΕΤΑΝΕ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ & ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Οργή και των Αρμενίων κατά του Mega και του Ευαγγελάτου: «Ημιμαθής… να αποκαταστήσει την αλήθεια»
Έκτακτο: ξεκίνησαν τα πρώτα 10 λεωφορεία με τους "μετανάστες"
Ε.ΣΥ. πληρώνεις δυσβάσταχτους φόρους και θα φέρουν άλλους που στην πατρίδα τους δεν παρήγαγαν τον πα...
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΜΚΟ ΓΙΑ “ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ” Μπασάρ αλ-Άσσαντ: “Οι Σύροι πρόσφυγες μπορούν άφοβα να επι...
Κατάθεση-ποταμός για το σκάνδαλο Novartis από Τουλουπάκη
Προσλήψεις στους Δήμους, αλλά όχι για Έλληνες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.