Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΣΑΡΙΑ - Ε. ΓΙΑΔΑΝΟΥ
Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΣΑΡΙΑ

Η Θράκη είναι η μόνη περιοχή της Ευρώπης όπου εφαρμόζεται η Σαρία

Επίσης η Ελλάς είναι η μόνη μη μουσουλμανική χώρα παγκοσμίως που επίσημα εφαρμόζει το ισλαμικό δίκαιο, το οποίο είχε καταργηθεί ακόμη και στην Τουρκία με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1926 !

Η σαρία είναι ο ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης που βρίσκεται στην δικαιοδοσία του μουφτή, ο οποίος είναι εκτός από θρησκευτικός λειτουργός και ιεροδίκης.

Όσο κι αν ακούγεται τριτοκοσμικό, στην Θράκη το ιεροδικείο ήταν υποχρεωτικό για τους μουσουλμάνους πολίτες και έγινε προαιρετικό μόλις το 2018 με τον νόμο 4511/2018, δίνοντας το δικαίωμα σε μουσουλμάνους πολίτες να προσφύγουν σε πολιτικά δικαστήρια, εφόσον το επιθυμούν. Η απόφαση αυτή εναρμονίστηκε με την νομιολογία του Ε.Δ.Α.Δ. ( υπόθεση Molla Sali κατά Ελλάδας, 20452/14) που περιγράφεται παρακάτω.

Οι μουφτήδες Ξάνθης Κομοτηνής και Διδυμοτείχου είναι αρμόδιοι να αποφασίζουν σχετικά με υποθέσεις γάμου, διαζυγίου, διατροφών, επιτροπειών, κηδεμονιών, χειραφεσίας ανηλίκων, κληρονομιάς κλπ.

Η εφαρμογή της Σαρία συχνά έρχεται σε σύγκρουση με την ισότητα των δύο φύλων, παράγοντας αδικίες σε βάρος των γυναικών και τέκνων, ιδιαίτερα σε θέματα διαζυγίων και κληρονομικού δικαίου, παραβιάζοντας τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.) για την περίπτωση μιας χήρας, της Χατιτζέ Μολλά Σαλή με αντικείμενο τις κληρονομικές διαφορές που προέκυψαν με τις αδελφές του αποβιώσαντος συζύγου της, ο οποίος πέθανε το 2008.

Η ίδια είχε κληρονομήσει ολόκληρη την περιουσία του συζύγου της, σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης που είχε συντάξει ο ίδιος ενώπιον συμβολαιογράφου, ωστόσο οι δύο αδελφές του προσέφυγαν στα ελληνικά δικαστήρια με το σκεπτικό ότι στους Έλληνες μουσουλμάνους θα έπρεπε να εφαρμόζεται η Σαρία, όπως περιγράφεται στο άρθρο 42 της συνθήκης της Λωζάνης.

Μετά από την σε βάρος της απόφαση του Αρείου Πάγου, που αποφάνθηκε πως η διαθήκη είναι ανεφάρμοστη και ότι οι υποθέσεις των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας κρίνονται από τον μουφτή, ο οποίος είναι αρμόδιος να εφαρμόσει τον “Ιερό Ισλαμικό Νόμο”, η Σαλή απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 05/03/2014 (απόφαση 20452/14).

 Δικαιώθηκε προβάλλοντας την παραβίαση της  Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ειδικότερα τα άρθρα περί απαγόρευσης διακρίσεων, παραβίασης δικαιώματος σε ακρόαση, και του άρθρου περί προστασίας της ιδιοκτησίας (άρθρο 14 και άρθρο 6 αντίστοιχα). Επίσης ισχυρίστηκε ότι έτυχε διακριτικής μεταχείρισης λόγω θρησκεύματος από τα ελληνικά δικαστήρια και πως η απόφαση της στέρησε τα τρία τέταρτα της κληρονομιάς.

Από το παράδειγμα αυτό προκύπτει ότι η Σαρία εξ’ ορισμού παραβιάζει την αρχή της ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου, εφόσον γίνονται δεκτοί μέσα στην κράτος ειδικοί νόμοι για ξεχωριστή ομάδα πολιτών ! 

Το ειδικό καθεστώς “προστασίας”  των μειονοτήτων στην Θράκη συνετέλεσε για έναν ολόκληρο αιώνα και εξακολουθεί να συντελεί ακόμη και μετά τον ν.  4511/2018, στην διατήρηση της αδικίας, της ανισότητας και της οπισθοδρόμησης, σε βάρος των μουσουλμάνων πολιτών, της Θράκης και της Ελλάδος γενικότερα.

της Ευαγγελίας Γιαδανού

υποψ. βουλ. ν. Ροδόπης

ΠΗΓΗ https://giadanou.blogspot.com/2022/10/blog-post_4.html?fbclid=IwAR1M58VjAG-2VPYcqF04lEaodsVT4qQOvSCZIUyksWca1F5jElmLumiXvhU

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΔΑΝΟΥ

ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

EMAIL: giadanou70@gmail.com

TΗΛ. 6932729297

giadanou.blogspot.com

 

youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCLXtKZObutWedRZOijfbToA

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ “Ε.ΣΥ.”:

https://esy-xanthis.blogspot.com/2020/08/619904-09-2015.html

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ “E.ΣΥ” :

https://esy-xanthis.blogspot.com/2020/08/blog-post_38.html

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ : https://www.aitherikigrafi.gr/

 fb: https://www.facebook.com/profile.php?id=100053843734529

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Πως γίνεται η τροποποίηση των αλλογενών ονομάτων μέσω της πολιτογράφησης (Μέρος 2ο)

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ