Reading Time: 3 minutes

Κομμάτια κατσαρίδων σε σοκολάτες

Κομμάτια κατσαρίδων σε σοκολάτες
Κομμάτια κατσαρίδων σε σοκολάτες

Σύμφωνα με τον FDA (Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ), είναι ασφαλές να υπάρχουν λιγότερο από 60 κομμάτια εντόμων σε 100 γραμμάρια σοκολάτας του εμπορίου.

ΑΠΘ: Οι κατσαρίδες ευθύνονται για άσθμα και αλλεργίες

Υπάρχουν έντομα κατά την παραγωγική διαδικασία τροφίμων, από το στάδιο της καλλιέργειας έως την μεταφορά και αποθήκευση. Θεωρούμε πως οι ρυθμιστικές αρχές διασφαλίζουν την τελική ποιότητα του προϊόντος όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Είναι αδύνατον να αποτραπεί η έκθεση. Τα έντομα είναι άφθονα στα γεωργικά μας συστήματα και οι κανονισμοί ελέγχουν μόνο για υπερβολικά ποσοστά. Ο FDA ορίζει πως οι συσκευαστές και παραγωγοί τροφίμων επιτρέπεται να παράγουν τρόφιμα με ίχνη εντόμων όπως κατσαρίδες , χαρακτηρίζοντάς τα ως «φυσικοί μολυντές» και ασφαλή προς κατανάλωση.

Τί περιέχει η σοκολάτα;

Σύμφωνα με το ABC News, μία μέτρια σοκολάτα περιέχει 8 κομμάτια εντόμων. Μελέτη του 2017 της εταιρείας Terro δείχνει πως οι λάτρεις της σοκολάτας τρώνε σχεδόν 6000 κομμάτια ζωυφιών κάθε χρόνο.

Επίσης αυτό σημαίνει πως κάνετε λάθος αν νομίζετε πως έχετε αλλεργία στην σοκολάτα. Ο αλλεργιολόγος Morton Teich είπε πως οι άνθρωποι που εμφανίζουν ημικρανίες, κράμπες, φαγούρα μετά την κατανάλωση σοκολάτας πιθανότατα έφαγαν υπολείμματα κατσαρίδας.

Εάν αποφασίσετε να απορρίψετε την σοκολάτα από την διατροφή σας δίχως να έχετε βιώσει αλλεργική αντίδραση , ο Teich δηλώνει πως η αποτροπή διείσδυσης εντόμων στην συγκομιδή καρπών απαιτεί χρήση περισσότερων φυτοφαρμάκων.

Η κατανάλωση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων είναι και αυτή επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία και συνδέεται με μία σειρά περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπως η μόλυνση του νερού και του εδάφους όπως και η εξαφάνιση φυτών και άγριας ζωής.

Οι κανόνες του FDA

«Φυσικοί ρυπαντές» εμφανίζονται σε κοινά τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά. Ο κανόνας του FDA ορίζει πως τα δείγματα πρέπει να περιέχουν περισσότερα από 225 κομμάτια εντόμων ανά 225 γραμμάρια ώστε να κατέβουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Κομμάτια κατσαρίδων βρίσκονται επίσης σε καλαμπόκι, φρούτα και τυριά.

Ο Teich δήλωσε στο ABC πως είναι πρακτικά αδύνατο να αποφύγουμε έντομα στο φαγητό μας και μάλλον ή θα πρέπει να σταματήσουμε να ανησυχούμε για αυτό ή να σταματήσουμε να τρώμε εντελώς.

Πηγή / Μετάφραση Δήμος Δημαρέσης

5.0 ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ

 

5.1.    Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.

5.2.    Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς .

5.3.    Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών σπόρων.

5.4.    Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.

5.5.    Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,

5.6.    Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.

5.7.    Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.

5.8.    Θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων στα οποία μόνο θα επιτρέπεται η εξαγωγή. Σο ίδιο βάρος θα δοθεί και στην κτηνοτροφία.

5.9.    Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.

5.10. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών.

5.11. Θα δοθεί προώθηση ώστε το 80 % των προϊόντων της κτηνοτροφίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.

5.12. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή οικολογικών ζωοτροφών.

5.13. Θα δοθεί βάση στην αναπαραγωγή των ζώων της Ελληνικής πανίδας.

5.14. Η ανάπτυξη τους θα γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ.

5.15. Είμαστε η χώρα των υδάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχει υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.

5.16. Θα δοθεί βαρύτητα στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων, οστράκων και μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.

5.17. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω με την δική της ή όχι συμμετοχή στην υλοποίηση τους.

 

Ε.ΣΥ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esuelkordeliou@gmail.com

 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – YOUTUBE

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ