Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Κυβερνητικά ψέματα με τα παροπλισμένα άρματα
Κυβερνητικά ψέματα με τα παροπλισμένα άρματα

Κυβερνητικά ψέματα με τα παροπλισμένα άρματα

Ενώ αποσύρθηκαν άρον άρον από τα νησιά 40 τεθωρακισμένα, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα πάρουμε τα γερμανικά

Αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις της βρίσκεται η κυβέρνηση στο ζήτημα της ανταλλαγής των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 με ισάριθμα ΤΟΜΑ Marder 1A3 από τα γερμανικά αποθέματα, ώστε τα πρώτα να σταλούν στην Ουκρανία.

Παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία ΜητσοτάκηΣολτς προβλέπει την «ταυτόχρονη αντικατάσταση» των BMP-1 με ίσο αριθμό Marder 1A3, οι εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις διαψεύδουν.

Οπως είχε αναφέρει η «δημοκρατία» στις 11 Αυγούστου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα αποσύρθηκαν άρον άρον από νησιά περί τα 40 ΤΟΜΑ BMP-1, τα οποία αντικαταστάθηκαν από ισάριθμα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A1 που προέρχονταν από την ηπειρωτική χώρα.

Τα οχήματα μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, σε προκεχωρημένο εργοστάσιο βάσης του Ελληνικού Στρατού, όπου υποβάλλονται σε εργασίες συντήρησης και επισκευής, συμπεριλαμβανομένης της αμμοβολής και βαφής. Δηλαδή, όχι μόνο θα τα στείλουμε στον Ζελένσκι, αλλά θα τα κάνουμε σαν καινούργια!

Ταυτόχρονα, στα οχήματα τοποθετούνται ρωσικής προέλευσης υποσυστήματα και παρελκόμενα (πολυβόλα, σταθμοί ασυρμάτου κ.ά.) που υπήρχαν διαθέσιμα ή μπορούν να διατεθούν από το απόθεμα που διατηρείται για τα 185 BMP-1, που, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων & Αμυνας, διατηρούνται σήμερα σε υπηρεσία.

Σκοπός της διαδικασίας, το κόστος της οποίας με βάση όλες τις ενδείξεις επιβαρύνει την ελληνική πλευρά, είναι τα οχήματα να καταστούν «επιχειρησιακά εύχρηστα» προτού παραδοθούν στην Ουκρανία.

Στον αντίποδα, ακόμη δεν έχει επίσημα διευκρινιστεί πότε (και αν) αναμένεται να παραληφθούν τα ισάριθμα ΤΟΜΑ Marder 1A3 από τα γερμανικά αποθέματα. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι αριθμός Marder 1A3 αναμένεται να αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα μέσα – τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχουν γίνει.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ποια από τις δύο χώρες θα παραδώσει τα οχήματα στην Ουκρανία και θα επιβαρυνθεί με το κόστος μεταφοράς τους, όπως επίσης και το αν η ανταλλαγή θα περιοριστεί στον αριθμό των οχημάτων που την παρούσα περίοδο υπόκεινται σε εργοστασιακή αξιοποίηση ή τελικά θα αφορά τον αριθμό των 100 οχημάτων που είχε αρχικά αναφερθεί.

Εφόσον επαληθευθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ανταλλαγή των οχημάτων «ένα προς ένα», πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραληφθούν περί τα 40 Marder 1A3, αριθμός ικανός για τον εξοπλισμό εντός μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού. Επίσης, σχεδόν βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι τα Marder 1A3 θα εξοπλίσουν το μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού μίας από τις δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες που επιχειρούν με τα άρματα μάχης Leopard 2HEL, το τεχνικό προσωπικό των οποίων έχει μεγάλη εμπειρία και γνώση στη συντήρηση και επισκευή των γερμανικής προέλευσης αρμάτων μάχης (το Marder 1A3 παρουσιάζει σε συστήματα και υποσυστήματα και συγκροτήματα μεγάλο βαθμό ομοιοτυπίας με τα άρματα μάχης Leopard 1A5).

Τέλος, άγνωστο παραμένει ακόμη αν έχει συμφωνηθεί η διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία για τη μεταβίβαση των BMP-1 στη Γερμανία και των Marder 1A3 στη χώρα μας, και ποια πλευρά θα βαρύνει το κόστος της εργοστασιακής αξιοποίησης των Marder 1A3 και της μεταφοράς τους στη χώρα μας.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 2015 ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠτΔ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Γ

Έχετε 1 μήνα διορία. Τελεσίγραφο Κομισιόν σε Μητσοτάκη τον οδηγεί σε εκλογές

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ