Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Φορολογική απάτη Γερμανία 100 τράπεζες, 1.000 ύποπτοι…
Φορολογική απάτη Γερμανία 100 τράπεζες, 1.000 ύποπτοι…

Φορολογική απάτη Γερμανία 100 τράπεζες, 1.000 ύποπτοι…

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει ερωτήσεις βουλευτών αυτή την εβδομάδα, σχετικά με τον ρόλο του στην αντιμετώπιση μιας φορολογικής απάτης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς μια εκτεταμένη έρευνα για το σύστημα απειλεί να τον υπονομεύσει, καθώς αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις του πολέμου.

Στο σύστημα, γνωστό ως “cum-ex” ή απομάκρυνση μερίσματος, τράπεζες και επενδυτές θα ανταλλάσσουν γρήγορα μετοχές εταιρειών κατά την ημέρα πληρωμής των μερισμάτων τους, θολώνοντας την ιδιοκτησία μετοχών και επιτρέποντας σε πολλά μέρη να ανακτήσουν ψευδώς φορολογικές εκπτώσεις στα μερίσματα.

Το παραθυράκι, τώρα κλειστό, έχει μετατραπεί σε πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο αναζωπυρώθηκε από τους πρόσφατους τίτλους ότι οι εισαγγελείς που ερευνούσαν το σχέδιο στο Αμβούργο, όπου ο Σολτς ήταν προηγουμένως δήμαρχος, ανακάλυψαν 200.000 ευρώ μετρητά στο χρηματοκιβώτιο ενός τοπικού πολιτικού.

Η έρευνα έχει από καιρό πάρει τεράστιες διαστάσεις. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι αφορά περίπου 100 τράπεζες σε τέσσερις ηπείρους και τουλάχιστον 1.000 υπόπτους. Τραβιέται στον Scholz σε μια εποχή που ο διχασμένος κυβερνητικός συνασπισμός του παλεύει με την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια για το εκτοξευόμενο ενεργειακό κόστος στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή, ο Σολτς πρόκειται να αντιμετωπίσει τοπικούς νομοθέτες στο Αμβούργο που διερευνούν καθώς, όταν ο Σολτς ήταν δήμαρχος, χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να κινηθούν οι τοπικές αρχές και να απαιτήσουν την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ που κέρδισε στο πλαίσιο του προγράμματος η Warburg, μια σημαντική ντόπια τράπεζα. Ο Σολτς απέρριψε προτάσεις για πολιτική παρέμβαση εκ μέρους της τράπεζας, αλλά οι τοπικοί νομοθέτες λένε ότι το ζήτημα δεν έχει ακόμη λυθεί.

«Η υποψία για πολιτική επιρροή πρέπει να εξαλειφθεί», είπε ο Γκέτς Βίζε, χριστιανοδημοκράτης πολιτικός που θα ανακρίνει τον Σολτς. «Ο Σολτς πρέπει να βάλει όλα τα δεδομένα στο τραπέζι».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2021, ο Σολτς δέχθηκε πίεση για απάτη στο Wirecard, η οποία έκτοτε κατέρρευσε. Αυτό δεν εκτροχίασε την προσπάθειά του να γίνει καγκελάριος, αλλά ο Fabio De Masi, πρώην μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου που διερεύνησε αυτό και το σκάνδαλο Wirecard, είπε αυτή τη φορά ότι θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

«Αυτή η υπόθεση έχει πολλές δυνατότητες να θέσει σε κίνδυνο τον Scholz», είπε ο De Masi.

«Το πολιτικό περιβάλλον είναι διαφορετικό τώρα με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου».

Περίπου το 48% των ερωτηθέντων σε έρευνα της γερμανικής τηλεόρασης Welt είπε ότι το σκάνδαλο cum-ex θα «ζημιώσει μόνιμα» τον Σολτς.

Ο καγκελάριος είχε ήδη αντιμετωπίσει βουλευτές του Αμβούργου πέρυσι και αναγνώρισε ότι είχε τότε μια σειρά συναντήσεων με τον τότε πρόεδρο του Warburg και ενώ είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί λεπτομέρειες, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του ως δήμαρχος για να καθυστερήσει την αποπληρωμή των κεφαλαίων.

«Αυτό είναι ένα θέμα εδώ και δυόμισι χρόνια», είπε πρόσφατα ο Scholz στους δημοσιογράφους. “Έχουν μελετηθεί αμέτρητοι φάκελοι, αμέτρητοι άνθρωποι ακούστηκαν. Το αποτέλεσμα είναι πάντα: Δεν υπήρξε πολιτική επιρροή”.

Χρηματοδότηση

Όμως η υπόθεση έγινε ξανά πρωτοσέλιδο τις τελευταίες εβδομάδες. Οι κρατικοί ερευνητές που ερευνούν τη φορολογική απάτη, βρήκαν περισσότερα από 200.000 ευρώ σε μετρητά σε χρηματοκιβώτιο που ανήκε σε πρώην πολιτικό του Αμβούργου από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Σολτς, είπε ένα άτομο με άμεση γνώση της έρευνας.

Ο Σολτς αρνήθηκε ότι γνωρίζει την ύπαρξη αυτών των μετρητών ή την προέλευσή τους και είπε ότι δεν έχει πλέον επαφή με τον εμπλεκόμενο νομοθέτη. Ο νομοθέτης δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Όμως η ανακάλυψη, η οποία αναφέρθηκε ευρέως στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την υπόθεση και θα εντείνει τον έλεγχο του Scholz, όταν θα μιλήσει την Παρασκευή.

Οι αρχές που επιδιώκουν να κρατήσουν άτομα και ιδρύματα να λογοδοτήσουν σε μια από τις μεγαλύτερες απάτες στη Γερμανία μεταπολεμικά και να ανακτήσουν χρήματα για τα κρατικά ταμεία, πραγματοποίησαν έφοδο στα τοπικά γραφεία τραπεζών, όπως η Morgan Stanley, η Bank of America και η Barclays. Ο εγκέφαλος πίσω από το περίπλοκο φορολογικό τέχνασμα εκδόθηκε από την Ελβετία για να δικαστεί στη Γερμανία.

 

Η Warburg είπε ότι είχε επιστρέψει τους απαιτούμενους φόρους. Η Morgan Stanley και η Barclays αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Bank of America δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

Νομοθέτες και αξιωματούχοι λένε ότι η προσπάθεια απέχει πολύ από το να τελειώσει.

«Θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να αντιμετωπίσει η Γερμανία αυτή την τεράστια φορολογική απάτη», δήλωσε ο Μίλαν Πέιν, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Αμβούργου που θα ανακρίνει τον Σολτς.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι τα 16 κράτη της χώρας είχαν εντοπίσει ζημιές 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στους φορολογούμενους και ότι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν ή βρισκόταν σε διαδικασία ανάκτησης.

Αλλά αυτός ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι σχεδόν δύο ετών και οι ειδικοί λένε ότι η πραγματική ζημιά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο Christoph Spengel, Καθηγητής Διεθνούς Φορολογίας στο Πανεπιστήμιο του Mannheim και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, εκτίμησε τη συνολική ζημιά σε έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ και είπε ότι η πρακτική της διαγραφής μερισμάτων ενδέχεται να συνεχιστεί.

Το Υπουργείο Οικονομικών στην Έσση, όπου βρίσκεται η χρηματοοικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η Φρανκφούρτη, λέει ότι 30 τράπεζες χρωστούν 527 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν αποπληρώσει 285 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βαυαρίας είπε στο Reuters ότι εκτίμησαν ζημιά 746 εκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσαν επτά τράπεζες. Οι δανειστές έχουν αποπληρώσει μέχρι στιγμής 347 εκατ. ευρώ.

Οι κρατικές τράπεζες στη Γερμανία συμμετείχαν επίσης στο σχέδιο απομάκρυνσης μερισμάτων, επιβάλλοντας φορολογικές εκπτώσεις.

Η LBBW, η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα με έδρα τη Στουτγάρδη, δήλωσε ότι είχε επιστρέψει 166 εκατομμύρια ευρώ φορολογικά χρήματα που άδικα αξιώθηκε και έλαβε το 2007 και το 2008.

Γενικά, οι τράπεζες ενεργούσαν είτε ως πιστωτές για τους επενδυτές, μεσολάβησαν σε συμφωνίες και εξαργύρωναν προμήθειες ή διεκδίκησαν φόρους που δεν δικαιούνταν.

Οι εισαγγελείς της Κολωνίας ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί στη συνέχιση της υπόθεσης. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι αυτή τη στιγμή ερευνά 50 διεθνή και εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μεσίτες.

Το 2020, δύο Βρετανοί τραπεζίτες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή και σε έναν ποινή 14 εκατομμυρίων ευρώ στην πρώτη ποινική καταδίκη στην υπόθεση.

Νωρίτερα φέτος, ένας άλλος τραπεζίτης, πρώην υπάλληλος του ομίλου MM Warburg, καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Ο δικαστής είπε ότι ως διευθύνων σύμβουλος μιας επενδυτικής εταιρείας Warburg βοήθησε στη δημιουργία δύο ταμείων για να επωφεληθούν από τις συναλλαγές.

Πηγη: Reuters

Έχετε 1 μήνα διορία. Τελεσίγραφο Κομισιόν σε Μητσοτάκη τον οδηγεί σε εκλογές

Ανακοίνωση ΣΕΗ για Λιγνάδη Είμαστε ζώντες και παρόντες σε ένα έγκλημα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΤΣΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ

27-5-2022 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ : Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ.ΔΕΝΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ( ΒΙΝΤΕΟ ) ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ;ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ