Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Πώς τα μέσα ενημέρωσης συνέβαλαν στον θάνατο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα
Πώς τα μέσα ενημέρωσης συνέβαλαν στον θάνατο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα

Πώς τα μέσα ενημέρωσης συνέβαλαν στον θάνατο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα

Έχει ευθύνες ο δημοσιογραφικός κλάδος για την κατάταξη της Ελλάδας στην 108η θέση της λίστας για την ελευθερία του Τύπου, πίσω από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων; Ναι, πέραν πάσης αμφιβολίας.

Η απόκρυψη ή η ανεπαρκής προβολή συγκεκριμένων σημαντικών ειδήσεων, οι οποίες στον δυτικό κόσμο θα οδηγούσαν σε παραιτήσεις αν όχι και σε διώξεις πολιτικών προσώπων και οι οποίες είτε δεν προβλήθηκαν καθόλου από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, είτε προβλήθηκαν ελάχιστα, είτε ακόμη χειρότερα όταν αποκαλύφθηκαν προβλήθηκε μόνο η απάντηση της κυβέρνησης, αλλά όχι το ρεπορτάζ στο οποίο απαντούσε, είναι ενδεικτικές τις κατάστασης που επικρατεί στον εγχώριο Τύπο.

Ορισμένες τέτοιες ειδήσεις, οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν ως σημαντικές από την πλειονότητα των Μέσων είναι οι εξής:

πρωθυπουργός καταθέτει επί τουλάχιστον τρία χρόνια ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης αποκρύπτοντας εταιρία της συζύγου του.

σύζυγος του πρωθυπουργού, παρέμενε μεγαλομέτοχος εταιρίας στο εξωτερικό, παρανόμως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

γιος του πρωθυπουργού, έχει προσληφθεί ως συνεργάτης του ισπανού ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Εστέμπαν Γκονζάλεθ Πονς, προφανώς αξιοποιώντας τις προσβάσεις που εκ των πραγμάτων έχει λόγω του πατέρα του.

-Η υπόθεση εμπλοκής του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο σκάνδαλο Novartis, η οποία αρχειοθετήθηκε, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους αδιευκρίνιστα ποσά, η προέλευση των οποίων δεν ελέγχθηκε ποτέ.

υπόθεση Novartis γενικώς, πλην φυσικά των ισχυρισμών των εμπλεκόμενων περί σκευωρίας.

κατασκευή βίλας πολλών εκατομμυρίων από τον πρόεδρο της ΔΕΗ στη Τζιά, την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές πληρώνουν υπέρογκα ποσά για διαμερίσματα λίγων τετραγωνικών μέτρων ή αν δεν μπορούν να πληρώσουν βλέπουν το ρεύμα να κόβεται.

-Το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα και η διασπάθιση τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ δημοσίου χρήματος, οι συκοφαντίες βουλευτών της ΝΔ σε βάρος δημοσιογράφων που το αποκάλυψαν και η εξίσου σκανδαλώδης αποσιώπηση της αλήθειας μέσω μιας στημένης εξεταστικής επιτροπής οι συμμετέχοντες στην οποία βουλευτές της συμπολίτευσης εξευτέλισαν το κοινοβούλιο και την ίδια τη Δημοκρατία.

-Το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης και η διασπάθιση άλλων 85 εκατ. ευρώ.

-Το σκάνδαλο των απευθείας αναθέσεων, οι οποίες έχουν κοστίσει μερικά δισεκατομμύρια.

καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ο βασανισμός ενός ανθρώπου ο οποίος συνελήφθη και παρέμεινε για επτά μήνες στη φυλακή, χωρίς κανένα στοιχείο. Ασφαλώς ή δήθεν επιτυχία της σύλληψής του από την αστυνομία, είχε προβληθεί επαρκώς.

-Οι αποκαλύψεις για επαναπροωθήσεις και δολοφονίες προσφύγων στο Αιγαίο και βέβαια η παραίτηση γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο του επικεφαλής της Frontex.

-Το πολλαπλών (πολιτικών και οικονομικών) διαστάσεων σκάνδαλο Φουρθιώτη.

-Οι υπέρογκες αυξήσεις στους μισθούς και στα μπόνους των «γαλάζιων» golden boys στη ΔΕΗ και στην ΕΥΔΑΠ, EΡT.

αρχειοθέτηση τραπεζικών σκανδάλων επειδή η κυβέρνηση θέσπισε για τα στελέχη των τραπεζών ακαταδίωκτο.

-Οι φωνές των ευρωπαϊκών θεσμών για τις διώξεις δημοσιογράφων και μιας δικαστικού που ερευνούσαν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης.

-Το σκάνδαλο της παρακολούθησης δημοσιογράφων για το οποίο επίσης βοούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

-Η απόφαση να παραπεμφθούν για κακούργημα οι εμπλεκόμενοι στην τραγωδία του Ματιού και επιβραβευθέντες από τον Μητσοτάκη, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.

Στον αντίποδα προβλήθηκαν και προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων, ειδήσεις που αφορούν:

-Τη Ρούλα Πισπιρίγκου, με εκπομπές και δελτία ειδήσεων να είναι εδώ και δύο μήνες σχεδόν μονοθεματικά.

Τον πόλεμο με μωρομάνες στον Έβρο, όπου χωρίς ίχνος ντροπής προβαλλόταν ακόμη και ο ισχυρισμός ότι πρόσφυγες βάζουν τα παιδιά τους πάνω από τη φωτιά για να τα κάνουν να κλαίνε και να τα δείχνουν στις κάμερες.

-Τον γάμο του Μαυρίκιου Μαυρικίου (και το γεγονός ακόμη ότι έκλαψε την πρώτη φορά που συνευρέθηκε με τη σύντροφό του).

-Το κούρεμα του Στέλιου Πέτσα.

-Τις στιλιστικές επιλογές της Μαρέβας Γκραμπόβσκι.

ΠΗΓΗ : documentonews

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ