Tik Tok : Μήνυση δισεκατομμυρίων κατά της εφαρμογής για χρήση δεδομένων ανηλίκων
Tik Tok : Μήνυση δισεκατομμυρίων κατά της εφαρμογής για χρήση δεδομένων ανηλίκων

Tik Tok : Μήνυση δισεκατομμυρίων κατά της εφαρμογής για χρήση δεδομένων ανηλίκων

Η πρώην Επίτροπος της Αγγλίας για τα παιδιά καταθέτει μήνυση εναντίον της πλατφόρμας. Τι απαντάνε οι εκπρόσωποι του Tik Tok.

ΑΠΟ in.gr

«Το TikTok είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα η οποία βοήθησε τα παιδιά να διατηρήσουν επαφή με τους φίλους τους κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς. Ωστόσο, πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια, τις προκλήσεις χορού, βρίσκεται κάτι πιο σκοτεινό».

Η πρώην επίτροπος της Αγγλίας στην ΕΕ, Αν Λόνγκφιλντ, προχώρησε σε μήνυση κατά της δημοφιλούς εφαρμογής καθώς όπως ισχυρίζεται, η ετιαρεία είναι ουσιαστικά «μια υπηρεσία συλλογής δεδομένων ελαφρώς μεταμφιεσμένη ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία σκόπιμα και επιτυχώς εξαπάτησε τους γονείς».

Η μήνυση κατατέθηκε εκ μέρους των εκατομμυρίων παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν ακόμα την δημοφιλή εφαρμογή. Εάν δικαιωθούν στο δικαστήριο, τα παιδιά ενδέχεται να αποζημιωθούν με χιλιάδες λίρες. Το TikTok έχει χαρακτηρίσει «αβάσιμες» τις κατηγορίες και δήλωσε πως θα παλέψει για τη δικαίωσή του.

Η αγωγή αφορά εκατομμύρια παιδιά

Η αγωγή της Λόνγκφιλντ αφορά τα παιδιά που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το TikTok από τις 25 Μαΐου του 2018 και έπειτα, ενώ όσα παιδιά και οικογένειες επιθυμούν να εξαιρεθούν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Οι δικηγόροι των παιδιών ισχυρίζονται πως η εφαρμογή συλλέγει προσωπικές πληροφορίες των ανηλίκων χρηστών, όπως οι αριθμοί τηλεφώνου τους, τα βίντεο που αναρτούν, η ακριβής τους τοποθεσία και βιομετρικά δεδομένα χωρίς «επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαιτούμενη συναίνεση που καθορίζεται από τον νόμο» και χωρίς «τα παιδιά ή οι γονείς τους να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες».

Ως απάντηση, η εφαρμογή υποστηρίζει πως «Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok, και έχουμε εφαρμόσει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες ώστε να προστατεύσουμε όλους τους χρήστες και πάνω απ’ όλα τους έφηβους».

«Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν»

Το TikTok έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και η μητρική εταιρεία ByteDance δήλωσε δισεκατομμύρια κέρδη πέρυσι, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να προέρχονται από διαφημιστικά έσοδα.

Η πρώην επίτροπος ανέφερε στο BBC ότι επέλεξε να εστιάσει στο TikTok επειδή, ενώ όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, η TikTok το κάνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι αυτοί οι γονείς έχουν το «δικαίωμα να γνωρίζουν» ποιες προσωπικές πληροφορίες συλλέγονται μέσω των «σκιωδών πρακτικών συλλογής δεδομένων» του TikTok.

Το δικηγορικό γραφείο Scott και Scott που έχει αναλάβει την υπόθεση πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο συλλέγει προσωπικές πληροφορίες το TikTok, συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων του ΗΒ και της ΕΕ».

Είχαν προηγηθεί και άλλες αγωγές

Αυτή η αγωγή δεν είναι η πρώτη του είδους της. Το 2019, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων στο TikTok για την συλλογή προσωπικών πληροφοριών από χρήστες κάτω των 13 ετών.

Η εταιρεία έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο και στη Νότια Κορέα για τον τρόπο συλλογής δεδομένων παιδιών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει διερευνηθεί από το γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών.

Η νομική αγωγή κατά του TikTok ασκήθηκε για πρώτη φορά από ένα ανώνυμο 12χρονο κορίτσι πέρυσι, με την υποστήριξη της Λόνγκφιλντ. Σύμφωνα με έρευνα της Οfcom, το 44% των παιδιών από 8 έως 12 ετών στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιεί το TikTok παρά το γεγονός ότι η χρήση του επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 13 ετών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς να προετοιμάσω μία φωτογραφία πριν να την ανεβάσω στο blog μου;
Τα πιο ασφαλή τηλέφωνα Linux για ιδιωτικότητα το 2020
Facebook: Τι δηλώνει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαρροή – μαμούθ
Σκάνδαλο Cisco με υπογραφή Κεραμέως - Εδωσε προσωπικα δεδομένα 1,5 εκατ. πολιτών και χρήματα στην ετ...
Κινητά : Πώς θα εμποδίσεις το smartphone σου από το να ακούει τι λες
Δείτε πότε θα βγουν εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες ΓΓΠΣΔΔ
Ενημέρωση για την απάτη μέσω Κινητού Τηλεφώνου / Ηλεκτρονικού Υπολογιστή & "SIM Swapping"
«Καμπανάκι» από την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαρροή του Facebook στο «σκοτεινό δι...
Οι τίτλοι για άρθρα στα blog: τα είδη και η μεγάλη σημασία τους
Η Google το παραδέχτηκε!-Σαρώνουν τα email μας και μοιράζονται τα δεδομένα!
Google: Ειδοποιήσεις σε Ελληνες χρήστες για απόπειρα παραβίασης λογαριασμών τους από “εισβολείς με κ...
ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: ΕΘΙΣΤΙΚΑ ΟΣΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΤΖΟΓΟΣ