Reading Time: 3 minutes
Σε εταιρείες θέλει να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις λαϊκές αγορές
Σε εταιρείες θέλει να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις λαϊκές αγορές

Σε εταιρείες θέλει να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις λαϊκές αγορές

Εξέγερση στις τάξεις των παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών της Βόρειας Ελλάδας έχει προκαλέσει νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει εκ θεμελίων τη λειτουργία των λαϊκών αγορών αναθέτοντάς τη σε εταιρίες συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, βάζοντας στις θέσεις των πωλητών εταιρείες και προσθέτοντας ως νέα κριτήρια για τη χορήγηση άδειας πλάι στα παραδοσιακά της πολυτεκνίας, της ανεργίας κλπ. την κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων.

Το νομοσχέδιο αυτό, αν και έτοιμο, δεν μπήκε σε διαβούλευση και κατά συνέπεια δεν έχει δημοσιευτεί καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να το κρατήσει λίγο πίσω, λόγω των μεγάλων αντιδράσεων της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλία και Θράκης, καθώς και του Σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η Ομόνοια».

Μεγάλες αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Τα ίδια τα σωματεία παραγωγών και μικροπωλητών της Βόρειας Ελλάδας που κατήγγειλαν στις τοπικές κοινωνίες, τα media και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι θέσεις τους δεν ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση, έδωσαν στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο αν τελικά περάσει, όπως αναφέρουν, «θα οδηγήσει τις λαϊκές αγορές στη διάλυση και τον αφανισμό».

Οι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των σωματείων παραγωγών της Βόρειας Ελλάδας, λοιπόν, προβλέπουν:

Πρώτον, την παραχώρηση από τους αρμόδιους φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών, δηλαδή τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τις αντίστοιχες περιοχές και στους οικείους δήμους για την υπόλοιπη χώρα, της λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε ιδιωτικό φορέα ΣΔΙΤ, ο οποίος θα καθορίζει μάλιστα την αξία κάθε προκηρυσσόμενης θέσης πωλητή.

Δεύτερον, τη συμμετοχή εταιριών και νομικών προσώπων που θα μπορούν να πλειοδοτούν για μια θέση στις λαϊκές αγορές, με ανταγωνιστικές διαδικασίες απέναντι στα φυσικά πρόσωπα, για πρώτη φορά. Δηλαδή όποιος δώσει τα περισσότερα θα παίρνει τη θέση.

Τις θέσεις θα παίρνουν τα πιο μεγάλα πορτοφόλια

Τρίτον, ένα νέο σύστημα μοριοδότησης με δύο πίνακες, έναν πίνακα με κριτήρια την ανεργία, την πολυτεκνία, το νεαρό της ηλικίας, δηλαδή μέχρι 35 ετών και τους τίτλους σπουδών («αλήθεια πως λειτουργούν ως κριτήριο και πρόκριμα οι όποιοι τίτλοι σπουδών με την δυνατότητα να κατέχει κάποιος πάγκο πωλητή λαϊκών αγορών;», επισημαίνουν ορθά τα σωματεία), και έναν άλλο πίνακα όπου τα μόρια τα παίρνει όποιος δώσει τα περισσότερα λεφτά για μια θέση. Το σύνολο των κοινωνικών κριτηρίων θα δίνει το πολύ 40 μόρια, ενώ ο πρώτος πλειοδότης θα παίρνει 60 μόρια. «Ουσιαστικά δηλαδή», επισημαίνουν σωστά τα σωματεία «το σύστημα μοριοδότησης είναι απλά για το θεαθήναι καθώς ουσιαστικά τη διεκδικούμενη θέση την παίρνει η πλειοδότρια εταιρία, την οποία πολύ δύσκολα θα μπορούν να ανταγωνιστούν οι μικροπαραγωγοί».

Όλος αυτός ο δήθεν νεωτερικός σχεδιασμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καταλήγει η ανακοίνωση των Σωματείων και των Ομοσπονδιών της Βόρειας Ελλάδας, δεν έχει καμία σχέση με τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών και τον σκοπό της ίδρυσής τους που ήταν «να δοθούν θέσεις εργασίας σε ανθρώπους φτωχούς και άνεργους ή που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, να διαθέτουν οι παραγωγοί την παραγωγή τους στους καταναλωτές απευθείας χωρίς μεσάζοντες και να εφοδιάζονται οι καταναλωτές με φρέσκα και φθηνά προϊόντα πάντα υπό την αιγίδα, τον έλεγχο, την ευθύνη και την προστασία της πολιτείας».

………..

ΠΗΓΗ estiadia1.blogspot.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΚΤΑΚΤΟ : Δήμαρχος Δ.Λέσβου – Μας χτυπάνε δεν έχουμε άλλο τρόπο επικοινωνίας (Video)
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ
Υπάλληλος του Τζορτζ Σόρος η «Εθνική Συντονίστρια» για εγκατάσταση σε Ελλάδα των «ασυνόδευτων "προσφ...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ BLOGS BLOGERS ΜΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΕΝΕΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔ...
19-2-2019 ΜΟΝΟ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΙΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!!! 003
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΔΙΚΗΣ 16-5-2019 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΔΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Γ...
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ γεμάτο καταδίκες! - Το πηλίκιο του κρεμασμένου...
Άνω κάτω έκανε το «ΠΑΙΔΩΝ» δωδεκάχρονος "μετανάστης". Η κατάσταση στα δυο παιδιατρικά νοσοκομεία είν...
Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!!! Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑ!!
Ερχονται αλλαγές στις ανέπαφες συναλλαγές - Τι θα ισχύει από 14 Σεπτεμβρίου για πληρωμές με κάρτα
“Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών(Α.Α.Δ.Ε.), έχει μπλοκάρει από τις προσφυγές των οπαδών του Σώρρα” ΤΙ ...
Βοσκοί, αμάξια, ΜΚΟ και μυστικά κονδύλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.