Διαδικτυακή συζήτηση για το μέλλον των ελληνικών μουσείων με αφορμή την εξαγγελία μετατροπής πέντε δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων σε ΝΠΔΔ
Διαδικτυακή συζήτηση για το μέλλον των ελληνικών μουσείων με αφορμή την εξαγγελία μετατροπής πέντε δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων σε ΝΠΔΔ

Διαδικτυακή συζήτηση για το μέλλον των ελληνικών μουσείων με αφορμή την εξαγγελία μετατροπής πέντε δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων σε ΝΠΔΔ

Διαδικτυακή συζήτηση (21/1) με θέμα «Το Μέλλον των Ελληνικών Μουσείων», με αφορμή την εξαγγελία μετατροπής πέντε δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων σε ΝΠΔΔ, διοργανώνει η Ομάδα «Culture through Politics».

Στη συζήτηση συμμετέχουν: Ευαγγελία Αγγέλκου (αρχαιολόγος, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), Στάθης Γκότσης (ιστορικός, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), Μαρία Λουκμά (αρχιτέκτων, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), Κώστας Πασχαλίδης (αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), Όλγα Σακαλή (αρχαιολόγος/μουσειολόγος, Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων), Εσθήρ Σολομών (επίκουρη καθηγήτρια μουσειολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Πανδημία, νομοθεσία και νομικό καθεστώς

Τα ερωτήματα που θα τεθούν στη συζήτηση αφορούν κατ’ αρχάς τον ρόλο των δημόσιων μουσείων, την αναστολή λειτουργίας τους κατά την πανδημία και τους προβληματισμούς που αυτή προκάλεσε στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Αφορά επίσης τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOM) σχετικά με τον πιο απαιτητικό κοινωνικό ρόλο των μουσείων, αλλά και την αντίθετη ροπή της ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις τροποποιήσεις στην αρχαιολογική νομοθεσία και τις πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί το σημαντικό και έντονα αμφισβητούμενο θέμα της μετατροπής του νομικού καθεστώτος των πέντε κεντρικών αρχαιολογικών μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ.

 Θα παρουσιαστούν τα ισχυρά επιχειρήματα που ανατρέπουν τη λογική της μετατροπής από την πλευρά των αρχαιολόγων, ιστορικών, μουσειολόγων, αρχιτεκτόνων, πανεπιστημιακών και άλλων εργαζόμενων στα μουσεία.

Θα αναλυθούν οι λόγοι που επικαλείται το υπουργείο, καθώς και η υποχρέωσή του να παρουσιάσει αξιόπιστες μελέτες και στρατηγικό σχεδιασμό, να καταθέσει πλήρη οικονομικά στοιχεία, σαφείς πληροφορίες και ικανοποιητικό χρόνο δημόσιας διαβούλευσης, όλα απαραίτητα για μια τέτοια πολιτική απόφαση

Ποιο είναι το κοινό των μουσείων

Τέλος, θα συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με το κοινό των μουσείων, το οποίο απαιτείται να γνωρίζει και να έχει λόγο για το καθεστώς λειτουργίας τους, καθώς το αφορά άμεσα. Τα μουσεία αποτελούν οργανισμούς με κυρίαρχο το δημόσιο συμφέρον αλλά και χώρους πολιτισμού για όλους χωρίς αποκλεισμούς.

Ανάμεσα στα άλλα, στην προσφορά τους συγκαταλέγονται η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι εκδηλώσεις και ξεναγήσεις, καθώς και ο σεβασμός και ο διάλογος με τις διαφορετικές κοινότητες των χρηστών, που δικαιούνται να έχουν συμμετοχή στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας χωρίς κανενός είδους εμπόδια.

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, πατήστε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής. Θα λάβετε ειδοποίηση για τη συμμετοχή σας στην παρουσίαση και τη συζήτηση. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μισή ώρα νωρίτερα. Απαραίτητο είναι να έχετε κατεβάσει την πλατφόρμα zoom (δωρεάν).

Info

https://www.facebook.com/events/445514809954119

ΠΗΓΗ: documentonews

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΤΡΩΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ 21-5-2019
Οι κορυφαίες γκάφες του Κυριάκου Μητσοτάκη ...και Θελουν να κυβερνησει τους ΕΛΛΗΝΕΣ.. ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕ...
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ: ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ #2
Τα 35 μνημονιακά προαπαιτούμενα του 2018 ΞΥΠΝΗΣΤΕ !! ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ !! ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕ...
Στη Μαλακάσα το δεύτερο κλειστό κέντρο μεταναστών – Θα φιλοξενήσει 2.500 άτομα
ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ
Σήμερα Πέμπτη 28/11/2019 η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ στη Βουλή
Περίεργα «πράγματα»: Αποβιβάστηκαν Τούρκοι πρόσφυγες? στο Καστελόριζο και σε άλλα νησιά
Το παλιό μνημόνιο του 1843! Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843
ΑΥΤΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Πώς το δίδυμο Παπαδήμου – Βενιζέλου ξεπούλησε την Ελλάδα σε μιά νύχτα!
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ 12.375.350€ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ...