Δεκαοκτώ οι... ενδιαφερόμενοι για τον ΔΕΔΔΗΕ, ανάμεσά τους και μεγάλα ονόματα όπως η Blackrock - Τα πέντε ατού στο "story"
Δεκαοκτώ οι… ενδιαφερόμενοι για τον ΔΕΔΔΗΕ, ανάμεσά τους και μεγάλα ονόματα όπως η Blackrock – Τα πέντε ατού στο “story”

Δεκαοκτώ οι… ενδιαφερόμενοι για τον ΔΕΔΔΗΕ, ανάμεσά τους και μεγάλα ονόματα όπως η Blackrock – Τα πέντε ατού στο “story”

Διψήφιο αριθμό που φτάνει τουλάχιστον τους… 18 ενδιαφερόμενους συμπεριλαμβάνει η λίστα που σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει παραδώσει η Goldman Sachs στην διοίκηση της ΔΕΗ σχετικά με το αποτέλεσμα του market test για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ανάμεσά τους ακούγεται ότι βρίσκονται ονόματα γνώριμα από παλιά στην ελληνική αγορά, όπως η αμερικανική Blackrock με ειδίκευση σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές συγκοινωνιών και ενέργειας, καθώς επίσης ισχυρά infrastructure funds και αρκετοί ευρωπαίοι διαχειριστές, σε μια μακρά λίστα που προϊδεάζει για ισχυρό ανταγωνισμό και ενισχύει τις εκτιμήσεις για πλειοδοσία στο τίμημα.

Στους συμμετέχοντες πάντως δεν συγκαταλέγονται σύμφωνα με τις πληροφορίες, ονόματα που κατά καιρούς έχουν ακουστεί ότι βολιδοσκοπούν τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως η γαλλική Engie ή η ιταλική Enel.

Σαφή εικόνα για το πόσοι και ποιοί θα δηλώσουν παρόντες στον διαγωνισμό για την πώληση του 49%, συν ισχυρά δικαίωματα στο μάνατσμεντ θα υπάρξει στις 29 Ιανουαρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Εχει ωστόσο την δική του σημασία ότι ποτέ μέχρι σήμερα σε διαδικασία market test για να διερευνηθεί το ενδιαφέρον γύρω από κάποιο ελληνικό asset ανεξαρτήτως κλάδου, δεν είχε εμφανιστεί τόσο υψηλός αριθμός ενδιαφερομένων. (ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ?)

Ανθρωποι με γνώση της αγοράς και των διεργασιών αποδίδουν σε πέντε λόγους – πέραν του «story» που κουβαλάει ο ΔΕΔΔΗΕ- το πολύ μεγάλο αυτό ενδιαφέρον από θεσμικούς, infrastructure funds και μεγάλους ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύων:

  • Στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Κατατάσσεται στα πιο προχωρημένα πανευρωπαϊκά καθιερώνοντας μεταξύ άλλων τέσσερις μορφές κινήτρων – αντικινήτρων (bonus – malus), με τον διαχειριστή, αναλόγως με την επίτευξη των στόχων, να μπορεί να αυξάνει και τα έσοδά του, τα οποία στην αντίθετη περίπτωση, θα μειώνονται.
  • Στο μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC). Είναι από τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά. Για την επόμενη τετραετία έχει προσδιοριστεί στο 6,7%, όταν σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν ξεπερνά το 2,5%-3%.
  • Στην εμπιστοσύνη για την διακυβέρνηση της χώρας. Σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις όπως αυτή σε έναν διαχειριστή δικτύων, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα. Συχνά η ΔΕΗ γίνεται αποδέκτης λίαν θετικών σχολίων από αναλυτές και επενδυτές για τις επιδόσεις της χώρας τον τελευταίο χρόνο στο συγκεκριμένο τομέα.
  • Στην συγκυρία. Τυγχάνει την περίοδο αυτή να μην βρίσκεται σε φάση πώλησης αντίστοιχο asset, δηλαδή κανείς άλλος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη. Παλαιότερα είχε τύχει να πωλούνται ταυτόχρονα δύο ή και τρεις εταιρείες του χώρου.
  • Στην τεράστια συσσωρευμένη ρευστότητα παγκοσμίως. Ίσως δεν έχει ξαναγίνει εδώ και πολλές δεκαετίες να έχει συγκεντρωθεί σε τόσο πολλούς παίκτες παγκοσμίως ένας τόσο μεγάλος όγκος συσσωρευμένης ρευστότητας. Η κρίση του Μαρτίου, το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και τα αλλεπάλληλα lockdown είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή την στιγμή στον πλανήτη μια αδιανόητου ύψους ποσότητα κεφαλαίων που αναζητά αποδόσεις μέσα σε μια «θάλασσα» μηδενικών επιτοκίων.

Αυτες οι πέντε αιτίες προσδίδουν άλλη αξία στο story που κουβαλά ο ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο όσο δυνατό και αν αυτό είναι, αποκτά άλλη διάσταση όταν «παντρεύεται» τα παραπάνω. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, είναι πιθανό η ανταπόκριση της παγκόσμιας αγοράς να ήταν διαφορετική αν ο διαγωνισμός διεξάγονταν το 2019, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της κρίσης ή αν ταυτόχρονα με τον διαχειριστή πωλούνταν και άλλα αντίστοιχα assets στην Ευρώπη.

Στο βαθμό που της το επιτρέπουν οι νομικές ρήτρες, όπως αυτές απορρέουν από το market test, η ΔΕΗ πρόκειται άμεσα να παράσχει ενημέρωση για την πορεία του, καθώς επίσης για την προκήρυξη του διαγωνισμού και τα από εδώ και πέρα βήματα μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2021, οπότε και αυτός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί.

Γιώργος Φιντικάκης 17 12 2020
ΠΗΓΗ: energypress

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Bloomberg: Έρχεται ΚΑΛΠΑΖΟΝΤΑΣ παγκόσμιο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ κραχ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ από του 1929...!![ΒΙΝΤΕΟ]
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ -Η 15Η - ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΒΡΑΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΝΤΙΦΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ "Ε...
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ 18-11-2019
Τι είναι ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα - 15 ερωτήσεις-απαντήσεις
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ FRESH RADIO 17-03-2019 ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ 12 ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 18 ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ-ΑΝΤ1 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ-ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ 12/12/2017
Έρχονται χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Έλεγχοι για μαύρο χρήμα και σε συναλλαγές κάτω των 1.000 ευρώ! (ΑΠΟ 50€)
ΑΠΕΙΡΗ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΑΝΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ 13-3-2018
ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΦΘΕΡΩΣΗΣ 10-2-2018
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣ..ΚΑΙ ΡΩΤΑΣ "ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;" ΜΑΘΕ ΛΟΙΠΟΝ...