Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Επıκίνδυνо τσάι βλαβερό για τη υγεία κυκλοφορεί στη χώρα μας
Επıκίνδυνо τσάι βλαβερό για τη υγεία κυκλοφορεί στη χώρα μας

Επıκίνδυνо τσάι βλαβερό για τη υγεία κυκλοφορεί στη χώρα μας

Eιδοποίηση RASFF για τσάι που ενέχει κίνδυνο σοβαρών ασθενειών.

Πρόκειται για το τσάι Matcha SHAN WAI SHAN 80gr προέλευσης Κίνας, με ημερομηνία Best Before 30/06/2026.

30 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ενημερώθηκαν από την Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), για πιθανό κίνδυνο από τσάι προέλευσης Κίνας που διανέμεται μέσω Ολλανδίας και που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το τσάι μετά από αναλύσεις βρέθηκε με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλουμίνιο (1902 mg/kg). Δεδομένης της ανθεκτικότητας του αλουμινίου στο σώμα, η EFSA που έχει συσχετίσει την πρόσληψη αλουμινίου μέσω της διατροφής με τη νόσο Αλτσχάιμερ, έκρινε ότι θα πρέπει να καθοριστεί μια ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (TWI) 1 mg/kg σωματικού βάρους/εβδομάδα.

Αρκετές μελέτες σε ζώα καταδεικνύουν επιβλαβείς επιδράσεις στους όρχεις, τα έμβρυα και το ώριμο ή αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα μετά τη χορήγηση διατροφικών ενώσεων αλουμινίου.

Η νευροτοξικότητα του αλουμινίου για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, επομένως εκτίθενται χρόνια σε υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου, έχει αποδειχθεί. Το αλουμίνιο έχει επίσης προταθεί ότι σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες στον άνθρωπο.

Το προϊόν σύμφωνα με το cibum που έχει ήδη ανακληθεί στη Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Αuτό είναι το επıκίνδuνо τσάι πоυ κυκλоφоρεί στην Ελλάδα και είναι βλαβερó για την ανθρώπıνη υγεία