Reading Time: 3 minutes
Γιατί πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη
Γιατί πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

Γιατί πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσης τάσης, το οποίο χρησιμοποιεί ένα σημαντικό τμήμα της βιομηχανίας, προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προφανώς θα είναι ένα μέτρο που θα ανακουφίσει τη βιομηχανία, αλλά το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους είναι πολύ βαθύτερο και η μείωση του ΕΦΚ μοιάζει περισσότερο με ασπιρίνη.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλούν σοκ. Η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι κατά 47% υψηλότερη από τον μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σχεδόν κατά 70% υψηλότερη από τη φθηνότερη ευρωπαϊκή αγορά, τη νορβηγική.

Η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα, το α΄ τρίμηνο του 2020, διαμορφώθηκε σε 50 ευρώ, έναντι μέσης τιμής 34 ευρώ στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και 17 ευρώ στη Νορβηγία. Η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ηλεκτρική ενέργεια είναι η Μάλτα, ένα νησί, μια μικρή και κλειστή αγορά με μία μόνο διασύνδεση με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, όπου η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 45 ευρώ.

Η υψηλή τιμή του ρεύματος δεν οφείλεται στους φόρους, ειδικούς και μη. Είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 10ετιών, που επέλεξαν να πάνε κόντρα στις διεθνείς εξελίξεις για να διαφυλάξουν κατεστημένα συμφέροντα, με τίμημα την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Μέχρι πριν από ένα χρόνο, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη ήταν επιλογή που δεν αμφισβητήθηκε de facto, ακόμη κι από εκείνες τις κυβερνήσεις που ορκίζονταν στην πράσινη ανάπτυξη.

Η διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων ήταν αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της ΔΕΗ με τη μορφή που είχε, ενώ παράλληλα άφηνε χώρο να αναπτυχθεί και η ιδιωτική πρωτοβουλία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με όρους που περιόριζαν σημαντικά το επενδυτικό ρίσκο.

Παράλληλα, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα μέσα της προηγούμενης 10ετίας, αντί να είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική επιλογή, ευτελίστηκε σε υποκατάστατο επιδοματικής πολιτικής. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για επιχορηγήσεις μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες και σε χωράφια, με διασφαλισμένες υψηλές επιδοτήσεις.

Ετσι, όσο περνούσαν τα χρόνια το ρεύμα από λιγνίτη γινόταν ακριβότερο, καθώς επιβαρυνόταν με ολοένα αυξανόμενο τέλος ρύπων, ενώ από την άλλη και το ρεύμα από ΑΠΕ ήταν και ακριβό και λίγο, επειδή οι επενδύσεις ήταν εν πολλοίς μικρής κλίμακας.

Ακόμη κι όταν η απολιγνιτοποίηση είχε τεθεί σε κίνηση, όχι από πολιτική απόφαση, αλλά επειδή η ζωή έχει τη δική της δυναμική, η τότε κυβέρνηση επιχειρούσε να κρατήσει τις λιγνιτικές μονάδες στη ζωή. Η λιγνιτική παραγωγή από 27.570 γιγαβατώρες το 2011 έπεσε στις 14.906 το 2018 και σε 10.417 το 2019, όταν εκτινάχθηκε το κόστος των ρύπων. Συνολική μείωση 62,2% λόγω της ύφεσης, αλλά κυρίως λόγω της σιωπηρής απόφασης της ΔΕΗ –και της κυβέρνησης προφανώς– να κάνει εισαγωγές ρεύματος και να περιορίσει την παραγωγή από λιγνίτη, επειδή της προκαλούσε τεράστιες ζημίες.

Οι εισαγωγές είναι μία άλλη πληγή. Οι διασυνοριακές διασυνδέσεις είναι λίγες –γιατί τα λεφτά πήγαιναν για μικρά φωτοβολταϊκά αντί για τέτοιου είδους υποδομές– και κυρίως με χώρες που έχουν επίσης ακριβό ρεύμα. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και πέρυσι και φέτος και για τα επόμενα χρόνια, έως ότου θεραπεύσει –αν θεραπεύσει– τις δομικές αδυναμίες της αγοράς ενέργειας.

(του Βασίλη Ζήρα, Καθημερινή)

ΠΗΓΗ: ergolavikoi

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΠΡΟΣ ΔΕΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΔΕΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΓΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ…

ΓΙΑΤΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ FATF ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ…

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ: «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

Έλα να διοικήσεις Ε.ΣΥ.! Όλοι οι άλλοι απέτυχαν!: Αναγγελία της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΝΟΜΙΜΟ 'Η ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΕΣ; ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ
ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ" "ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ" ΣΟΥ;
ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΑ ΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΕΙΠΟΥΝ ??? ΒΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΕΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ Ε.ΣΥ.
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ! ΝΕΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ! ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΗΣ BARBIE ΕΧΕΙ… ΑΓΟΡΙ…
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Ε.Κ.Π.Α. ΚΑΤΑ ΤΣΙΟΔΡΑ: "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ"
ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΚΑΤΑ ΠΛΗΡΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ!!!
Σκάνδαλο #Energa : Επιστρέφονται η Porsche τα μετρητά και τα ακίνητα Αποκαταστάθηκε μια αδικία στους...
ΠΡΟΣ ΤΟ SITE ΄΄ΕLLIΝΙΚΑ ΗΟΑXΕS΄΄
Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!
ΔΕΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ
Ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ ο χειρουργός που συνελήφθη για «φακελάκια»
ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ,ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.