Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το «δαχτυλίδι της φωτιάς» – Έρχεται σπάνια έκλειψη ηλίου στις 26-12-2019

Το σπάνιο φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης, θα απολαύσει μεγάλο μέρος του πλανήτη στις 26 Δεκεμβρίου 2019.

Στις 26 Δεκεμβρίου, σε μερικά μέρη του κόσμου, ο ήλιος θα κρυφτεί από το φεγγάρι και στη συνέχεια, για μερικά πολύτιμα λεπτά, θα εμφανιστεί ένας «δακτύλιος φωτιάς» στον ουρανό. Είναι ένα ιδιαίτερο φαινόμενο ηλιακής έκλειψης καθώς προκύπτει όταν το φεγγάρι είναι σχετικά μικρό στον ουρανό. Αν και το νέο φεγγάρι θα περάσει κατευθείαν μπροστά από τον ήλιο, δεν θα μπορέσει τον καλύψει εξ ολοκλήρου. Αυτό συμβαίνει διότι σήμερα είναι μακρύτερα από το μέσο όρο από τη Γη, οπότε το μέγεθος του είναι 3% μικρότερο από αυτό του ήλιου. Η σκιά του φεγγαριού, που ονομάζεται antumbra, θα παράγει ένα δαχτυλίδι από έντονο ηλιακό φως γνωστό και ως «δαχτυλίδι της φωτιάς» που λάμπει γύρω από τη σκοτεινή σιλουέτα του φεγγαριού.

Mid-eclipse, perfectly centered ring of fire.

Αυτή θα είναι η τελική έκλειψη του 2019 και δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να την απολαύσουν όλοι καθώς θα είναι ορατή μόνο σε μέρη της Ασίας, της Αυστραλίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Αυτό το παράξενο θέαμα θα διαρκέσει για 3 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα κατ’ ανώτατο όριο. Η δακτυλιοειδής έκλειψη θα είναι από τις πιο εντυπωσιακές, όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Το «μονοπάτι» της έκλειψης θα αρχίσει στις 05:34 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης στη Σαουδική Αραβία (220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ριάντ) και θα μετακινηθεί ανατολικά προς το Κατάρ, τη Νότια Ινδία, τη Σρι Λάνκα, τον Ινδικό Ωκεανό και την Ινδονησία, καταλήγοντας στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και η βόρεια Αυστραλία θα δουν μια μερική έκλειψη, σύμφωνα με τη NASA.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη είναι μια άλλη δακτυλιοειδής έκλειψη, η οποία θα συμβεί στις 21 Ιουνίου 2020. Αυτή είναι και η ημερομηνία για το θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο και το χειμερινό ηλιοστάσιο στο νότιο ημισφαίριο.

ΠΗΓΗ : diaforetiko

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ