Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Υπουργός με μόνο μία υπογραφή έκανε δώρο 65.000.000 ευρώ στη Novartis

Το σκάνδαλο Novartis έχει χρήμα, πολύ χρήμα, διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους και γιατρούς, ύποπτους πολιτικούς, πράκτορες του FBI, δύο νεκρούς, δικαστικές κόντρες και υπόγειες αντιπαραθέσεις εισαγγελέων, έναν εισαγγελέα που φοβάται για τη ζωή του και «χρυσές» υπογραφές.

Υπογραφές που όταν μπαίνουν κάποιοι κερδίζουν εκατομμύρια, πολλά εκατομμύρια.

Μία τέτοια «χρυσή» υπογραφή αποκαλύπτει ρεπορτάζ της κυριακάτικης Kontranews. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως υπουργός έκανε «δωράκι» 65 εκατομμυρίων ευρώ περίπου στη Novartis και άλλες δύο φαρμακευτικές πολυεθνικές εταιρείες. Πως έγινε το «δωράκι»; Πολύ απλά. Ο υπουργός έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του σε ένα έγγραφο και εξέδωσε μία υπουργική απόφαση. Είναι μία από τις πολλές «χρυσές υπογραφές» που μπήκαν στα χρόνια που η Novartis αλώνιζε και η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας απογειωνόταν.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω υπουργός υπέγραψε μία υπουργική απόφαση για τον υπολογισμό της «ειδικής χονδρικής» και της λιανικής τιμής στα φάρμακα υψηλού κόστους. Με την απόφαση καταργήθηκε η έκπτωση 13% επί της χονδρικής τιμής, η οποία αποτελούσε τη βάση για τη διαμόρφωση των άλλων δύο.

Ετσι, αυτομάτως οι τιμές στις οποίες πουλούσαν οι φαρμακοβιομηχανίες αυξήθηκαν κατά 13%. Δεδομένου ότι ο ετήσιος τζίρος αυτών των φαρμάκων για τα οποία μπήκε η «χρυσή» υπογραφή είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ, η αύξηση του 13% αντιστοιχεί σε πρόσθετα κέρδη 65 εκατ. ευρώ.

Τα φάρμακα «υψηλού κόστους» αφορούν κυρίως σε χρόνιες, ανίατες ή σπάνιες παθήσεις και τα διαθέτουν ελάχιστες εταιρείες. Στην ελληνική αγορά τη μερίδα του λέοντος έχουν τρεις πολυεθνικές – με πρώτη τη Novartis – οι οποίες μοιράστηκαν το «δωράκι» των 65 εκατ. Ευρώ.

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ