Γάζα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν δολοφονίες σε κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Απαντώντας στην ανακοίνωση της περιορισμένης επανέναρξης εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που πολιορκείται από το Ισραήλ, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί χωρίς Σύνορα κρίνουν ότι η βοήθεια που θα εισέρχεται είναι ελάχιστη για να σταματήσει «την καταστροφή» που εκτυλίσσεται έπειτα από δύο και πλέον μήνες αποκλεισμού.
«Είναι στάχτη στα μάτια, είναι ένας τρόπος να πούμε ‘ναι, φέρνουν μέσα τρόφιμα’, αλλά αυτό είναι σχεδόν συμβολικό», καταγγέλλει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλερ Νικολέ, υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).
«Είναι καλύτερα από το τίποτα» δηλώνει, ζητώντας τουλάχιστον μια επανέναρξη της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας «σε ποσότητα» όπως κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας από τη 19η Ιανουαρίου έως τη 18η Μαρτίου όταν περίπου 600 φορτηγά εισέρχονταν κάθε μέρα, όπως είπε.
«Μια ολόκληρη σειρά δεικτών που, υποδηλώνουν μια συνεχιζόμενη γενοκτονία»
«Δεν έχω πραγματικά λόγια για να σας περιγράψω την κατάσταση», δήλωσε ο Ζαν-Ραφαέλ Πουατού, της ΜΚΟ Δράση κατά της Πείνας, κάνοντας λόγο για σκηνικό Αποκάλυψης «όπου δεν υπάρχει τίποτα να φας, δεν υπάρχει τίποτα να πιείς, δεν υπάρχουν πια φάρμακα, δεν υπάρχει πετρέλαιο».
«Δεν πρέπει να αφήσουμε τον πληθυσμό να λιμοκτονήσει, ούτε για πρακτικούς ούτε για διπλωματικούς λόγους», εξήγησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου για να αιτιολογήσει την αποδέσμευση της βοήθειας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το Ισραήλ «θα πάρει τον έλεγχο όλης» της Λωρίδας της Γάζας.
«Σήμερα επικρατεί πανικός, ερήμωση και απόλυτη σύγχυση», προειδοποιεί ο Ζαν-Φρανσουά Κορτί, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου. Η μερική επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ είναι για τον Κορτί «μια ρητορική για να αντιμετωπιστεί η διπλωματική πίεση και όχι μια ανθρωπιστική απαίτηση, ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα του λιμού και έχουμε μια ολόκληρη σειρά δεικτών που, όπως επεσήμανε η Διεθνής Αμνηστία, υποδηλώνουν μια συνεχιζόμενη γενοκτονία».