Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Όταν δεν ελέγχονται όλα τα τρόφιμα καθημερινά, πως ξέρουμε ότι αυτά που τρώμε είναι ασφαλή;

Αφού δεν ελέγχονται όλα τα τρόφιμα καθημερινά, πως ξέρουμε ότι αυτά που τρώμε είναι ασφαλή;
Αφού δεν ελέγχονται όλα τα τρόφιμα καθημερινά, πως ξέρουμε ότι αυτά που τρώμε είναι ασφαλή; -unsplash

Ο καθημερινός έλεγχος όλων των τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ουσιαστικά αδύνατος. Οι ελεγκτικοί φορείς, όπως ο ΕΦΕΤ, χρησιμοποιούν δειγματοληψίες και έκτακτους ελέγχους για να παρακολουθούν την ασφάλεια των προϊόντων που καταναλώνουμε. Οι δειγματοληψίες αυτές επιλέγονται με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων, τον βαθμό επικινδυνότητας και πληροφορίες από παγκόσμιες υγειονομικές υπηρεσίες που ενημερώνουν για πιθανές επιμολύνσεις.

Πολλοί αναρωτιούνται: αφού δε γίνεται να ελέγχονται όλα τα τρόφιμα, πως γνωρίζουμε ότι αυτά που φτάνουν στο τραπέζι μας είναι πραγματικά ασφαλή;

Ο ΕΦΕΤ, όπως και άλλοι φορείς στην Ευρώπη, έχει αναπτύξει δίκτυα συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς και άλλες χώρες για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με κινδύνους που ίσως επηρεάσουν και τη χώρα μας. Χάρη σε αυτές τις συνεργασίες, ο ΕΦΕΤ δεν μπορεί να ειδοποιηθεί έγκαιρα για περιστατικά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα πριν φτάσουν τα επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά.
Παρά τα μέτρα αυτά, το ενδεχόμενο να διαφύγουν επικίνδυνα προϊόντα από τους ελέγχους παραμένει υπαρκτό. Γι’ αυτόν το λόγο, η ευθύνη της ενημέρωσης και της παρακολούθησης των ανακλήσεων ανήκει επίσης στους καταναλωτές, που καλούνται να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τυχόν αποσύρσεις προϊόντων.
Καλύτερα θα ήταν να παίρνουν φυσικά μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όμως η ΝΤΠ προσπαθεί παγκοσμίως και τοπικά να απαγορέψει με παράλογους παράνομους νόμους και καλά για το καλό μας ακόμα και την απλή καλλιέργειά στον κήπων μας οπωροκηπευτικών. Για αυτό θα πρέπει οι άνθρωποι να ενωθούν στην νομική εκπροσώπησή του Έθνους των να εκλέξουν άξιους από το περιβάλλον τους και όχι από τζάκια να αναλάβουν την Διακυβέρνηση της χώρας τους.

Πόσα αναψυκτικά τη μέρα είναι πολλά αναψυκτικά τη μέρα;

Η κατανάλωση αναψυκτικών είναι καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά πόσα είναι πραγματικά «ασφαλή»; Τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και τεχνητών γλυκαντικών που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, ειδικά όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. (φοιτητές σε σχετικές σχολές πανεπιστημίων κατάργησαν τελείως τα αναψυκτικά όταν ελιδαν σε μικροσκόπια τι περιέχουν)

Έρευνες δείχνουν ότι 2-3 αναψυκτικά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Ακόμη και οι εκδοχές «χωρίς ζάχαρη» δεν είναι απαραίτητα ασφαλέστερες (αλλά τοξικές με παρενέργειες καρκίνου ειδικά όταν έχουν γλυκαντικό “ασπαρτάμη” σαν υποκατάστατο ζάχαρης), καθώς τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν έχουν συνδεθεί με την αύξηση της όρεξης και τη δυσκολία ελέγχου του βάρους. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί συνιστούν να περιοριστεί η κατανάλωση αναψυκτικών σε μία φορά την ημέρα ή λιγότερο για να μειωθούν οι επιπτώσεις στην υγεία.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μικρές, καθημερινές συνήθειες έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Το να αντικαταστήσουμε το αναψυκτικό με νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας μας μακροπρόθεσμα. Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών δεν είναι απλώς θέμα θερμίδων – είναι μια συνήθεια που μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

 

 

 

πηγη