Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ρωσικές αντικυρώσεις σε ΜΜΕ χωρών του ΝΑΤΟ: «Φράγμα» σε skai.gr protothema.gr megatv.com και ert.gr ertnews.gr

Ρωσικές αντικυρώσεις σε ΜΜΕ χωρών του ΝΑΤΟ: «Φράγμα» σε skai.gr protothema.gr megatv.com και ert.gr ertnews.gr
Ρωσικές αντικυρώσεις σε ΜΜΕ χωρών του ΝΑΤΟ: «Φράγμα» σε skai.gr protothema.gr megatv.com και ert.gr ertnews.gr

Σε «απάντηση» του κλεισίματος των RT, Sputnik, Russiatoday, Tass και άλλα

«Φράγμα» σε πέντε ελληνικές ιστοσελίδες που θεωρούν ότι εκφράζουν την γραμμή του ΝΑΤΟ όπως μεταδίδεται από την Διεύθυνση Ενημέρωσης του Οργανισμού στις Βρυξέλλες, έβαλε η Ρωσία.

Συγκεκριμένα απαγορεύτηκε εφεξής ότι δεν θα υπάρχει πρόσβαση στον ρωσικό κυβερνοχώρο των ertnews.gr, ert.gr, kai.gr, το protothema.gr και megatv.com.

Η απόφαση έρχεται ως αντίποινα των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο των ρωσικών ιστοσελίδων όπως του RT, του Sputnik, του Russia Today, του Tass και άλλων.

Σημειώνουμε ότι κατά κύριο λόγο οι Ρώσοι πολίτες δεν ενημερώνονταν από αυτές τις ιστοσελίδες όπως και από πολλές άλλες και αυτό σημαίνει ότι ο φραγμός είναι περισσότερο συμβολικός.

Η ανακοίνωση αφορά όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της ΕΕ καθώς αφορά «φραγμό» σε 81 Μέσα Ενημέρωσης που θεωρεί η Ρωσία ότι μεταδίδουν ακέραια την προπαγάνδα του Οργανισμού.

Έτσι οι Ρώσοι έκαναν φραγμό σε μέσα ενημέρωσης και στην Ελλάδα σε αυτά που θεωρούν ότι είναι τα πιο «φιλικά» στο ΝΑΤΟ και την ελληνική κυβέρνηση και όπως πιστεύουν, «μεταδίδουν ακέραια την νατοϊκή προπαγάνδα».

Αναλυτικότερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι απαγορεύει την πρόσβαση εντός της Ρωσίας στις εκπομπές δεκάδων μέσων ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και μέλη του ΝΑΤΟ) ως αντίποινα για παρόμοια απαγόρευση που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αρκετά ρωσικά ΜΜΕ.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Μάιο ότι ανέστειλε την μετάδοση τεσσάρων «προπαγανδιστικών δικτύων που έχουν διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο» όπως τα χαρακτήρισε, αφαιρώντας τους τα δικαιώματα μετάδοσης εντός της ΕΕ εκτός των όσων ήδη είχε απαγορεύσει.

Είχε αναφέρει τότε ότι η απαγόρευση αφορούσε το Voice of Europe, το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, και τις εφημερίδες Izvestia και Rossiyskaya Gazeta.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταπέδωσε σήμερα, δημοσιεύοντας έναν κατάλογο με 81 μέσα ενημέρωσης από 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και πανευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, οι εκπομπές των οποίων δεν θα είναι πλέον προσβάσιμες στην ρωσική επικράτεια.

Το υπουργείο, κατηγορεί τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για «συστηματική μετάδοση ανακριβών πληροφοριών» για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Γαλλίας Agence France-Presse, η κρατική τηλεόραση της Αυστρίας ORF, το τηλεοπτικό δίκτυο RTE της Ιρλανδίας και το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, είναι μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο της Ρωσίας, μαζί με πολλά άλλα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα , εφημερίδες όπως και το Politico.

«H Ρωσική Ομοσπονδία, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει σε διάφορα επίπεδα ότι οι παρενοχλήσεις των εγχώριων δημοσιογράφων της που έχουν πολιτικά κίνητρα και οι αδικαιολόγητες απαγορεύσεις ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Παρά ταύτα, οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ επέλεξαν να ακολουθήσουν την οδό της κλιμάκωσης, αναγκάζοντας τη Μόσχα να υιοθετήσει αντίποινα και αναλογικά αντίμετρα».

Αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του ότι θα επανεξετάσει τη δική της απαγόρευση εάν η ΕΕ άρει τους περιορισμούς της για το RIA, τη Izvestia και την εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, τις οποίες χαρακτήρισε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας, είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η κίνηση της ΕΕ έδειξε ότι η Δύση αρνείται να δεχτεί οποιαδήποτε εναλλακτική άποψη και καταστρέφει την ελευθερία του λόγου.

 

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ