Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Νικολακόπουλος: Η πρόταση για κατοχή «σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας των γυναικών έχει βάση-Θα την εξετάσουμε»
Νικολακόπουλος: Η πρόταση για κατοχή «σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας των γυναικών έχει βάση-Θα την εξετάσουμε»

Νικολακόπουλος: Η πρόταση για κατοχή «σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας των γυναικών έχει βάση-Θα την εξετάσουμε»

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, τόνισε πως είναι «χρήσιμη και ενδιαφέρουσα για εξέταση η πρόταση της δυνατότητας κατοχής σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας γυναικών, όπως και κάθε άλλη για την αντιμετώπιση της έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας».

Ο Α.Νικολακόπουλος είπε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, αυτά τα απωθητικά μέσα αυτοάμυνας θεωρούνται όπλα και απαγορεύεται η κατοχή και η χρήση τους.

Επισήμανε πως κατά την τελευταία τροποποίηση του σχετικού νόμου περί όπλων, που έγινε με το Ν.4678/2020 και καταρτίσθηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, τόσο κατά την δημόσια διαβούλευση όσο και ην επεξεργασία του από την Βουλή, δεν τέθηκε θέμα ειδικής προσθήκης για την χρήση τέτοιων μέσων εκτόξευσης χημικών ουσιών για άμυνα» και πρόσθεσε πως «η πρόταση που κάνετε είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα, εάν και εγείρονται ορισμένα ζητήματα» όπως «είναι κατά πόσο είναι συνταγματικά παραδεκτό να δοθεί η δυνατότητα χρήσης αυτών των μέσων άμυνας μόνο σε ένα φύλο, τι θα γίνει με άλλες ευάλωτες ομάδες που ενδιαφέρονται να το χρησιμοποιήσουν».

Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε πως «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δικογραφίες διάπραξης αδικημάτων με την χρήση σπρέι πιπεριού, ούτε προκύπτει να έχουμε κατασχέσεις τέτοιων μέσων».

Η πρόταση αυτή, της δυνατότητας χρησιμοποίησης σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας, είπε ο υφυπουργός, «δεν έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο, είναι ενδιαφέρουσα και το υπουργείο θα την εξετάσει».

Ο κ. Νικολακόπουλος, παράλληλα, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες διερεύνησης και αυστηροποίησης του νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Σχετικά με την λειτουργία του panic button, o υφυπουργός είπε ότι από τον Μάρτιο του 2023 έχει προστεθεί στα μέσα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και πλέον επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα.

Κατά το χρονικό διάστημα από 1η έως 22 Απριλίου 2024 έχουν εγγραφεί 224 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην εν λόγω εφαρμογή. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 καταγράφηκαν 7.494 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και έγιναν 4.409 συλλήψεις.

Έχουμε αύξηση καταγραφής καταγγελιών κατά 67,5% σε σχέση με το 2023, κάτι που σημαίνει ότι δίνουμε την δυνατότητα σε περισσότερες γυναίκες να σπάσουν την σιωπή τους και να μιλήσουν, είπε.

Παράλληλα, ο κ. Νικολακόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «το πλαίσιο ανταπόκρισης της ΕΛΑΣ έχει ενισχυθεί και κανένα θύμα δεν αισθάνεται απροστάτευτο. Σε κάθε αστυνομική διεύθυνση υπάρχει πλέον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, που λειτουργεί ως καταφύγιο για τις γυναίκες, τα παιδιά που έχουν ανάγκη προστασίας. Καταρτίσθηκε “δεκάλογος” με βασικές ενέργειες για τους αστυνομικούς. Οδηγοί με πληροφορίες, ειδικές φόρμες αστυνομικής ανταπόκρισης».

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ