Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας:Μέχρι και 1.000 ευρώ για τις μη μισθωτές μητέρες
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας:Μέχρι και 1.000 ευρώ για τις μη μισθωτές μητέρες

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας:Μέχρι και 1.000 ευρώ για τις μη μισθωτές μητέρες

Το επίδομα αφορά τις επαγγελματίες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, δίνοντας πρακτικά τη δυνατότητα ενίσχυσης του εισοδήματός τους με ένα ποσό που μπορεί να φτάνει τα 1.000 ευρώ καθαρά.

Οι μητέρες αυτές θα λάβουν για πρώτη φορά για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ). Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα μετά το πέρας 14 εβδομάδων από την επομένη του τοκετού.

Αναφορικά δε με τα ποσά που μπορεί να λάβει μια μητέρα μη μισθωτή η οποία ανήκει στις ανωτέρω τρεις κατηγορίες, τα καθαρά χρήματα που θα πιστωθούν στον λογαριασμό της (μετά από φόρους και εισφορές) είναι 6.000 ευρώ, το οποίο είναι ο καθαρός βασικός μισθός για εννέα μήνες, ένα ποσό το οποίο προσαυξάνεται από το επίδομα γέννας για το πρώτο παιδί, που ανέρχεται στις 2.400 ευρώ. Άρα, το συνολικό ποσό ανέρχεται στις 8.400 ευρώ για εννέα μήνες, το οποίο θα φτάνει στις 8.900 για το δεύτερο παιδί, στις 9.000 για το τρίτο παιδί και στις 9.500 για το τέταρτο.

Συνυπολογίζοντας και άλλες παροχές τις οποίες δικαιούται, η εν λόγω μητέρα μπορεί να λαμβάνει ένα ποσό της τάξης των 1.000 ευρώ/μήνα κατά μέσο όρο καθαρά.

Με αναδρομική ισχύ το επίδομα μητρότητας

Επισημαίνεται, δε, ότι το επίδομα έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας της στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές της, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Η καταβολή της παροχής στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες αξιοποιείται ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.\

Οι αιτήσεις γίνονται στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr), η οποία αναλαμβάνει και την καταβολή στις δικαιούχους, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας.

ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΟΝΟ Η “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ” ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”

1.9. Η Ελλήνων Πολιτεία με απόλυτο σεβασμό στον νεογέννητο Έλληνα με πρόσβαση στην αρμονία και με γνώμονα ότι ήρθε στην Ελλάνια γη θα αποκτά αυτομάτως ένα τμήμα της πολεοδομημένης περιοχής. Με ΣΕΛΙΔΑ 37 από 40  σεβασμό προς κάθε Έλληνα Πολίτη και με βάση την ισότητα και όλα τα Ελλάνια Πρωτόκολλα από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει θα αντιμετωπίσει την γυναίκα αναγνωρίζοντας τον τεράστιο ρόλο της όπως ορίζεται στην Κοσμοθέαση μας (Κοσμοθέαση είναι οτιδήποτε προσλαμβάνεται από τις αισθήσεις και γίνεται αντιληπτό μέσω της νοητικής διεργασίας ως αληθινό και υπαρκτό).
1.10. Η γυναίκα αναγνωρίζεται ως αυτοδύναμη, αυτόνομη και ανεξάρτητη μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Φορολογικά αντιμετωπίζεται αυτόνομα κάνοντας προσωπική φορολογική δήλωση και όχι οικογενειακή. Οτιδήποτε αποκτάται εντός του έγγαμου βίου θα διαμοιράζεται σύμφωνα με την νομοθεσία εξαρχής. Για τις μητέρες που ανατρέφουν παιδιά θα υπάρχει πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη από την Πολιτεία.

Από την πρώτη μέρα που καθίσταται έγκυος με Ελλάνιο Γόνο, η Πολιτεία αναλαμβάνει πλήρως όλα τα έξοδα εγκυμοσύνης, γέννησης και ανατροφής του. Η Πολιτεία θα αποκαταστήσει όλες τις μητέρες όταν χρειαστεί να μπουν στην παραγωγική διαδικασία για τα χρόνια που έμειναν εκτός αυτής.
1.11. Είναι υποχρέωση μας να ανατρέψουμε την γενοκτονία που γίνεται σήμερα και να την μετατρέψουμε σε ευγονία. Η αποκατάσταση και η εξασφάλιση των γυναικών μητέρων και των απογόνων μας είναι ιερό καθήκον μας.