Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Dubai:Πρόγραμμα σποράς σύννεφων και πως λειτουργεί αυτή η διαδικασία;
Dubai:Πρόγραμμα σποράς σύννεφων και πως λειτουργεί αυτή η διαδικασία;

Dubai:Πρόγραμμα σποράς σύννεφων, δείτε πως λειτουργεί…..

Απίστευτο βίντεο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα από το Dubai, δείχνει μεγάλη βροχόπτωση, η οποία όμως δεν ήταν φυσικό φαινόμενο. Τα ΗΑΕ έχουν σε μεγάλο βαθμό άνυδρο κλίμα, με ελάχιστες μικρές βροχοπτώσεις, ενώ οι θερμοκρασίες είναι τρομερά υψηλές. Μάλιστα το 2023 η θερμοκρασία έφτασε στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις των ΗΑΕ, Dubai και Abu Dhabi, προκάλεσαν βροχή για να ανακουφίσουν τις υπερπλούσιες περιοχές τους, που είναι πρακτικά ένας τεράστιος παιδότοπος τουρισμού και διασκέδασης, για τους έχοντες. Η κυβέρνηση των ΗΑΕ προχώρησε σε μια πολύ συναρπαστική διαδικασία, ώστε να συμβάλει στην αύξηση των βροχοπτώσεων στην ξερή χώρα.

Το πρόγραμμα σποράς σύννεφων, ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στην της χώρας. Πως όμως λειτουργεί αυτή η διαδικασία;

Σε αντίθεση με όσα πιστεύει ο κόσμος, αυτή η διαδικασία δεν δημιουργεί σύννεφα στον ουρανό. Πρέπει να υπάρχουν ήδη σύννεφα για να λειτουργήσει η τεχνική και ακόμα και τώρα η διαδικασία είναι υπό βαριά ανάπτυξη.

Με λίγα λόγια, η διαδικασία περιλαμβάνει την εκτόξευση φωτοβολίδων αλατιού καθώς και άλλων μικρών ορυκτών σε προϋπάρχοντα σύννεφα. Το πρόγραμμα είναι υπό ανάπτυξη από την δεκαετία του 1990, σε συνεργασία με την NASA και το Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας στις ΗΠΑ. Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των ΗΕΑ φυσικά ήταν στην πρώτη γραμμή των ερευνών για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος.

Με αυτό τον τρόπο, τα σύννεφα μετατρέπονται από αέρια μορφή σε υγρή και το αποτέλεσμα είναι η βροχόπτωση.




ARVE

Το 2022, τα ΗΑΕ πραγματοποίησαν περίπου 311 αποστολές σποράς σύννεφων, που ισοδυναμούν με 1.000 ώρες πτήσης.

Η Mariam Al Mheiri, πρώην υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των ΗΑΕ, είχε τονίσει την σημασία του έργου. Είχε δηλώσει στο The National:

«Ενώ ο άμεσος στόχος της ενίσχυσης της βροχής είναι η αύξηση των βροχοπτώσεων, η αναπλήρωση των υπόγειων υδάτων και η ενίσχυση της παροχής γλυκού νερού, ας μην ξεχνάμε τις ευρύτερες και εκτεταμένες επιπτώσεις της βροχής στην ασφάλεια του νερού και των τροφίμων, καθώς και στον τουρισμό και τον έλεγχο του καιρού.»

«Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η ενίσχυση της βροχής είναι ένας από τους επτά πυλώνες της στρατηγικής καινοτομίας των ΗΑΕ όσον αφορά την έρευνα, τη συνεχή καινοτομία και την περίπλοκη επιστήμη της τροποποίησης του καιρού».

Ελπίζει επίσης ότι η αύξηση των βροχοπτώσεων θα βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καθώς και στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας των ΗΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ-Θεσσαλία:Σοκ… Η εταιρεία μου θα μπορούσε να μετριάσει έως να εξαλείψει την ένταση του φαινομένου!!

>>«Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;»

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ