Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Βωμός του Διονύσου ανακαλύφθηκε στον καθεδρικό του Leicester

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό ιερό που πιθανολογείται πως είναι του Διόνυσου ανακαλύφθηκε πρόσφατα θαμμένο κάτω από το νεκροταφείο του καθεδρικού ναού του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εύρημα , μεταξύ χιλιάδων άλλων, εντοπίστηκε από τους αρχαιολόγους κατά την διάρκεια προπαρασκευαστικών ανασκαφών για την κατασκευή κέντρου επισκεπτών και μάθησης στον καθεδρικό.

Οι ανακαλύψεις γύρω από τον χώρο του καθεδρικού φαίνεται πως επιβεβαιώνουν ότι ήταν σύνηθες να ανεγείρονται χριστιανικά κτίρια πάνω από πολύ παλιότερα αρχαία ερείπια.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές γύρω από τον καθεδρικό ξεκίνησαν από το 2021. Ο ναός έχει κλείσει από το 2022 για να καταστεί δυνατή η κατασκευή οικοδομικού έργου αξίας 12,7 εκατομμυρίων λιρών.

Κατά την διάρκεια ανασκαφών οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτι που θεωρούν πως είναι ρωμαϊκό ιερό είτε του Διόνυσου, ή της Ίσιδας ή του Μίθρα. Ωστόσο είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποια θεότητα τιμούνταν καθώς μόνο μία σπασμένη βάση του βωμού απέμεινε στην βάση ενός μεγάλου Ρωμαϊκού κτιρίου κοντά στον εξωτερικό τοίχο του καθεδρικού ναού.

Ο Μάθιου Μόρις , διευθυντής και υπεύθυνων ανασκαφών των αρχαιολογικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου του Leicester δήλωσε «Υπήρχε πάντα μία παράδοση ότι ο καθεδρικός χτίστηκε πάνω σε Ρωμαϊκό ναό σύμφωνα με αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 19ου αιώνα».

«Βρήκαμε ένα Ρωμαϊκό κτίριο που μοιάζει με ιερό, δεν υπάρχουν τεστ ώστε να αποδείξουν περί τίνος πρόκειται. Ότι ήταν βωμός είναι η πιο πιθανή θεωρία , αλλά δεν υπάρχουν άλλες» , πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία του πανεπιστημίου, το κτίριο που βρέθηκε ο βωμός χτίστηκε τον 2ο αιώνα και στην συνέχεια γκρεμίστηκε κατά τον 3ο ή 4ο αιώνα.

Πηγή / μετάφραση Επιστημονικός

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ