Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Γάζα: Ο Μοτάζ Αζαϊζα, εγκαταλείπει την πόλη ως κορυφαίος πλέον φωτορεπόρτερ
Γάζα: Ο Μοτάζ Αζαϊζα, εγκαταλείπει την πόλη ως κορυφαίος πλέον φωτορεπόρτερ

Γάζα: Ο Μοτάζ Αζαϊζα, εγκαταλείπει την πόλη ως κορυφαίος πλέον φωτορεπόρτερ

Ένας από τους πιο ταλαντούχους και επιδραστικούς δημοσιογράφους στην Γάζα, ο Μοτάζ Αζαΐζα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη μετά από 108 ημέρες βομβαρδισμών.

Ο 24χρονος φωτορεπόρτες για 108 ημέρες τίμησε το λειτούργημα του δημοσιογράφου με τον καλύτερο τρόπο, καταγράφοντας την καθημερινή πραγματικότητα του ανηλεούς πολέμου στην Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ Μοτάζ Αζαΐζα, γνωστός για τις συναρπαστικές ανταποκρίσεις του από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, έφτασε με ασφάλεια στη Ντόχα, εκκενώνοντας μια από τις πιο πολύπαθες περιοχές του κόσμου. Χωρίς να είναι ορατή ακόμα η περίπτωση ρεαλιστικής κατάπαυσης του πυρός και ειρήνης.

Αποκτώντας τεράστια δημοτικότητα, χάρη στο ταλέντο του, ενημέρωνε περισσότερους από 18 εκ. χρήστες στο Instagram, καταγράφοντας την καθημερινή πραγματικότητα της στρατιωτικής εισβολής του Ισραήλ και του ανηλεούς βομβαρδισμού της πολιορκημένης λωρίδας.https://www.instagram.com/reel/C2bddvQIwqR/?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igsh=ZDNlZDc0MzIxNw==

Γάζα: Ο Μοτάζ Αζαϊζα, εγκαταλείπει την πόλη ως κορυφαίος πλέον φωτορεπόρτερ

Έχασε δεκάδες φίλους και γνωστούς, υπέμεινε τα ίδια που υπέμειναν οι φίλοι και οι συμπατριώτες του και αποχώρησε μετά από δεκάδες απειλές για την ζωή του

Κατά πάσα πιθανότητα το μόνο που τον έσωζε από το να πραγματοποιηθούν κάποιες από τις δεκάδες απειλές που είχε καταγγείλει (σε κάποια τηλεφωνήματα από ισραηλινό αριθμό τον ενημέρωναν πως ξέρουν που είναι), ήταν πως εργάζονταν για το αμερικάνικο τμήμα της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Παρόλα αυτά βρέθηκε δεκάδες φορές σε άμεσο κίνδυνο για την ζωή του, την ώρα που τουλάχιστον 115 συνάδελφοί του έχουν ήδη χάσει την ζωή τους. Είχε δεχθεί πολλά απειλητικά τηλεφωνήματα και άλλα τόσα με υποσχέσεις δωροδοκίας για να σταματήσει να καταγράφει. Για 108 ημέρες αρνήθηκε τα πάντα, μέχρι την στιγμή που έπρεπε να αποχωρήσει.

Το πρωί της Τρίτης, ο 24χρονος ανακοίνωσε την εκκένωσή του από τη Γάζα με ένα συγκινητικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξέφρασε ένα μείγμα ανακούφισης και θλίψης, λέγοντας: «Αυτή είναι η τελευταία φορά που θα με δείτε με αυτό το βαρύ, βρωμερό (δημοσιογραφικό) γιλέκο. Αποφάσισα να εκκενώσω σήμερα. … Ελπίζω ότι σύντομα θα πηδήξω πίσω και θα βοηθήσω να χτιστεί ξανά η Γάζα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:ΟΗΕ: Η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από το Ισραήλ και ο κίνδυνος ενίσχυσης των εξτρεμιστών

Ο ταλαντούχος φωτορεπόρτερ μας έδειξε πως η ηλικία δεν αποτελεί τροχοπέδη και πως αν αυτή είναι η αρχή της καριέρας του έχουμε να περιμένουμε σπουδαία πράγματα.

Από τους πιο επιδραστικούς φωτορεπόρτερ που έχουν βρεθεί σε συγκρούσεις, έκανε γνωστό σε όλόκληρο τον κόσμο τι συμβαίνει στη Γάζα

Την Τρίτη οι αιγυπτιακές αρχές επέτρεψαν στον Μο-τάζ, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, να αναχωρήσει από το πέρασμα της Ράφα με ιδιωτικό αυτοκίνητο και να μεταφερθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Αρίς, όπου μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Κατάρ με αεροσκάφος.

Η κάλυψή του απέκτησε σημαντική διεθνή αναγνώριση και έγινε μία από τις λίγες φωνές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκπροσωπούν τη Γάζα. Όχι την Παλαιστινιακή Αρχή, την Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά έγινε η φωνή των απλών ανθρώπων, καταγράφοντας την ζωή των ανθρώπων στων οποίων τα κεφάλια πέφτουν οβίδες και βόμβες για 108 ημέρες.

Το περασμένο Σάββατο, ο 24χρονος φωτορεπόρτερ, λαμβάνοντας το βραβείο TRT World Citizen Communicator Award, αφιέρωσε το βραβείο στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Ο φωτορεπόρτες ανακηρύχθηκε επίσης τον Νοέμβριο από το GQ Middle East’s Man of the Year 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:Κόλαφος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης για το καθεστώς Μητσοτάκη – Τι είπε για δολοφονία Καραϊβάζ και Predator (Βίντεο με υπότιτλους)

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ