Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
ΟΗΕ: Η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από το Ισραήλ θα ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές
ΟΗΕ: Η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από το Ισραήλ θα ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές

ΟΗΕ: Η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από το Ισραήλ και ο κίνδυνος ενίσχυσης των εξτρεμιστών

Ο γγ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες δήλωσε την Τρίτη ότι είναι «απαράδεκτο» να απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ τη λύση των δύο κρατών στη σύγκρουσή του με τους Παλαιστίνιους.

Σε μια υψηλού επιπέδου συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, με πολλούς υπ. Εξωτερικών παρόντες, ο Γκουτέρες δήλωσε: «Η κατοχή του Ισραήλ πρέπει να τερματιστεί».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Τρίτη ότι «είναι απαράδεκτο να απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ τη λύση των δύο κρατών» στη σύγκρουσή του με τους Παλαιστίνιους, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή «θα ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές παντού».

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού»

Το 15μελές συμβούλιο έχει από καιρό υποστηρίξει το όραμα δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα μέσα σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας. Δηλαδή όλα τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε μια γενοκτονία ή τουλάχιστον εθνοκάθαρση, μιλώντας για «συλλογική τιμωρία»

Με τον πόλεμο να μαίνεται στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ χρειάζεται έλεγχο ασφαλείας σε όλα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη -που καλύπτουν τα παλαιστινιακά εδάφη- προσθέτοντας: «Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την αρχή της κυριαρχίας, αλλά τι μπορείς να κάνεις».

«Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας υφίσταται καταστροφή σε κλίμακα και ταχύτητα που δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε ο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Πλαφόν στα 10.000 ευρώ βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για πληρωμές σε μετρητά

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι ξεχώρισε τον Νετανιάχου στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατηγορώντας τον ότι «καθοδηγείται από έναν και μόνο στόχο – τη δική του πολιτική επιβίωση εις βάρος της επιβίωσης εκατομμυρίων Παλαιστινίων υπό την παράνομη κατοχή του Ισραήλ και της ειρήνης και της ασφάλειας για όλους».

Παλαιστίνη: Ήρθε η ώρα για την είσοδο του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Ο Αλ Μαλίκι δήλωσε ότι« ήρθε η ώρα για την είσοδο του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ». Μια τέτοια κίνηση απαιτεί από το 15μελές συμβούλιο – όπου ο σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δικαίωμα βέτο – να υποβάλει σύσταση στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών.

«Το Ισραήλ δεν θα πρέπει πλέον να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κατά κάποιον τρόπο ένας τρίτος δρόμος, με τον οποίο μπορεί να επιλέξει τη συνέχιση της κατοχής και της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ και να επιτύχει με κάποιο τρόπο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Αλ Μαλίκι.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε ότι αν η Χαμάς παρέδιδε τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και απελευθέρωνε όλους τους ομήρους, τότε «αυτός ο πόλεμος θα τελείωνε αμέσως». Είπε επίσης ότι η Χαμάς δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία στη Γάζα. Αλλά ο Ερντάν εστίασε μεγάλο μέρος της δήλωσής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο Ιράν, βασιζόμενος στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Η προσπάθεια εκτροχιασμού της συζήτησης για την Παλαιστίνη, με αναγωγή σε ζήτημα Ισραήλ-Ιράν

Με έναν έξυπνο αλλά φανερό τρόπο, ο πρέσβης Ερντάν του Ισραήλ προσπάθησε να εκτροχιάσει την συζήτηση από την λύση των δύο κρατών, στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Πόσο παράλογο είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών του υπ’ αριθμόν ένα κράτους-χορηγού της τρομοκρατίας, που φιλοδοξεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται εδώ», δήλωσε ο Ερντάν. «Μπορείτε να φανταστείτε τον υπουργό Εξωτερικών του Χίτλερ να συμμετέχει σε μια σοβαρή συζήτηση για το πώς να υπερασπιστούμε τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος;» συνέχισε.

Απαντώντας ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε πως «Ο τερματισμός της γενοκτονίας στη Γάζα είναι το κύριο κλειδί για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή. Οι δολοφονίες αμάχων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη δεν μπορούν να συνεχιστούν μέχρι τη λεγόμενη ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, διότι αυτή η στιγμή δεν θα έρθει ποτέ».

ΔΕΙΤΕ ΑΛΟΜΗ:Κόλαφος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης για το καθεστώς Μητσοτάκη – Τι είπε για δολοφονία Καραϊβάζ και Predator (Βίντεο με υπότιτλους)

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ