Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Στο σκοτάδι τα έργα του ανιψιού?Κ.Μητσοτάκη τι λέει το τελευταίο νομοσχέδιο του 2023
Στο σκοτάδι τα έργα του ανιψιού?Κ.Μητσοτάκη τι λέει το τελευταίο νομοσχέδιο του 2023

Στο σκοτάδι τα έργα του ανιψιού?Κ.Μητσοτάκη πείτε μας για την τελευταία τροπολογία του 2023…

Θα μπορούσε να είναι και σενάριο από πολιτικό θρίλερ. Μια δημοτική ανώνυμη εταιρεία, με έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι πολίτες αμφισβητούν τον τιμονιέρη της εταιρείας -τον δήμαρχο δηλαδή- και τον «μαυρίζουν» στις εκλογές.

Ο νέος δήμαρχος, που εκλέγεται από μια ευρύτατη δημοκρατική πολιτική συμμαχία των πολιτών «από τα κάτω», εξαγγέλλει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Λίγες μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, η κυβέρνηση που στηρίζει τον απερχόμενο αλλάζει την εταιρεία εκ θεμελίων. Δεν είναι ταινία -είναι όσα κρύβει η νυχτερινή τροπολογία που κατατέθηκε στο τελευταίο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή πριν εκπνεύσει το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Περίεργο παρε δώσε: Τα ΕΛ.ΠΕ και η σχέση τους με το δημόσιο και τους επενδυτές

Η κυβέρνηση μετατρέπει την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» σε «Ανάπλαση Α.Ε.» και εκτοπίζει από τη δημοτική εταιρεία τον Δήμο Αθηναίων, λίγες μέρες πριν μπει στο Δημαρχείο της Αθήνας ο Χάρης Δούκας. Η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» δημιουργήθηκε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ και δημαρχίας Γιώργου Καμίνη -πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος δε ήταν ένας επιστήμονας αναμφισβήτητου κύρους, ο Νίκος Μπελαβίλας.

Ηταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που άλλαξε τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της «Ανάπλασης» και έβαλε πρόεδρο τον δήμαρχο -και πρωθυπουργικό ανιψιό- Κ. Μπακογιάννη και διευθύνοντα σύμβουλο τον αντιδήμαρχο της πρώην δημάρχου (και μητρός του νυν δημάρχου) Ντόρας Μπακογιάννη, Χρ. Ακριτίδη. Αμιγώς οικογενειακή υπόθεση!

Το πιο αποκαλυπτικό είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τον πρώτο δήμο της χώρας, για τη χώρα ολόκληρη και τους θεσμούς της. Σαν όλα αυτά να συνιστούν λάφυρα στο θησαυροφυλάκιό της. Αν ένα κομμάτι του «θησαυρού» χαθεί, αν πέσει στα χέρια του «εχθρού», θα μετατραπεί σε καμένη γη.

Η ψήφος των πολιτών διέρρηξε τον δεσμό κυβέρνησης και δήμου, κόμματος και οικογένειας στον δήμο -και, κυρίως, απειλεί να σπάσει την «ομερτά». Αυτό ακριβώς φοβάται ο απερχόμενος δήμαρχος αλλά και ο θείος του και πρωθυπουργός της χώρας.

Και ίσως γι’ αυτό μετά την ήττα του, ο Κ. Μπακογιάννης είχε εκφράσει στον Χ. Δούκα το ενδιαφέρον του να αναλάβει ο ίδιος καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Τι άλλο έμενε για να μείνουν στο σκοτάδι τα έργα του ανιψιού; Μα, η τροπολογία του θείου…

Ο Μπελαβίλας αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από την «Ανάπλαση Α.Ε.»

Η Ντόρα Μπακογιάννη, οι επιθέσεις κατά ΣΥΡΙΖΑ και ο διορισμός του απερχόμενου δημάρχου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σοβαρές αιχμές για τις μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και τις κινήσεις των κυβερνήσεων Μητσοτάκη με αποκορύφωμα την χθεσινή πραξικοπηματική τροπολογία που πετάει έξω από την «Ανάπλαση Α.Ε.» τον δήμο Αθηναίων άφησε ο Νίκος Μπελαβίλας.

Ο αρχιτέκτονας και πρώην πρόεδρος της «Ανάπλασης Αθήνας» που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2018 με μια μακροσκελή ανάρτησή του εξιστορεί την πορεία των «γαλάζιων» επιθέσεων και κινήσεων μέχρι να φτάσουμε στον διορισμό Μπακογιάννη στην προεδρία της Α.Ε. και την τωρινή σκανδαλώδη ρύθμιση.

Ξεσκεπάζοντας όσα κρύβονται πίσω από την τροπολογία, υπενθυμίζει τα πυρά της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σημείωνε με κάθε τρόπο ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει την «Ανάπλαση Αθήνας», αλλά και την… κωλοτούμπα επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη όταν οι καταγγελίες και οι υποσχέσεις πήγαν περίπατο.

«Επελέγη να περάσει η κρατική εταιρεία στον Δήμο Αθηναίων υπό τον νέο δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη. Τα έργα της προηγούμενης διοίκησης εγκαταλείφθηκαν, ο μητροπολιτικός φορέας αναπλάσεων της Αθήνας με συνδιοικούντες τους αυτοδιοικητικούς φορείς ταπεινώθηκε σε μία άτυπη δημοτική επιχείρηση με δυσδιάκριτο αποτύπωμα.

Τα 12 εκ. ευρώ που είχαν μείνει στα ταμεία, ως προίκα, για την ανάπλαση των προσφυγικών πολυκατοικιών χάθηκαν μαζί με τις οικοδομικές άδειες, τις εγκρίσεις του ΚΣΝΜ/ΥΠΠΟ και τα τεύχη δημοπράτησης» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «΄ώσπου σήμερα το πρωί μάθαμε ότι ούτε αυτή η μικρή, μίζερη δημοτική «Ανάπλαση» του Κώστα Μπακογιάννη ήταν βολική. Με δεδομένη την αλλαγή στο αυτοδιοικητικό τιμόνι της Αθήνας-εδώ είναι το κρίσιμο-η «Ανάπλαση Αθήνας» ουσιαστικά καταργείται και επανιδρύεται· θα αναπλάθει αστικούς χώρους σε όλη την επικράτεια.

Ας φανταστούμε μία κρατική εταιρεία η οποία θα εδρεύει στην Αθήνα, θα «μελετά» και θα δημοπρατεί τις αναπλάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας ή στην ιστορική πόλη της Κέρκυρας ή στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Όσοι είναι μηχανικοί ή λειτουργοί του δημοσίου γνωρίζουν ότι αυτό είναι αστείο. Ο αποκλειστικός λόγος αυτής της «εθνικής» εκτίναξης της εταιρείας κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι προκειμένου να μην φανεί ότι αποσπάται (βιαίως και νύχτα) από τα χέρια του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα».

Nikos Belavilas

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:Η απουσία της εκμάθησης των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία: Το γιατί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΚΔΠΚΕΘ

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ