Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με νόμο χαρίζει τα σπίτια την Ελλήνων στα κοράκια

Χαρίζουν στα κοράκια την πρώτη κατοικία

Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με νόμο χαρίζει τα σπίτια την Ελλήνων στα κοράκιαΧαρίζουν στα κοράκια την πρώτη κατοικία Ο νέος νόμος προστατεύει τους servicers και εξοντώνει τους δανειολήπτες (οταν στον προυπολογισμό βρίσκονται 800 δις και στον κρατικό ισολογισμό 1,2 τρις €
Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με νόμο χαρίζει τα σπίτια την Ελλήνων στα κοράκια
Χαρίζουν στα κοράκια την πρώτη κατοικία
Ο νέος νόμος προστατεύει τους servicers και εξοντώνει τους δανειολήπτες (οταν στον προυπολογισμό βρίσκονται 800 δις και στον κρατικό ισολογισμό 1,2 τρις €

Ο νέος νόμος προστατεύει τους servicers και εξοντώνει τους δανειολήπτες (οταν στον προυπολογισμό βρίσκονται 800 δις και στον κρατικό ισολογισμό 1,2 τρις €

ΑΓΡΙΟ σφυροκόπημα δέχτηκε στη Βουλή η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο που αφορά στα κόκκινα δάνεια. Ο νέος νόμος είναι κομμένος και ραμμένο στα μέτρα των servicers και δεν προβλέπει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία.




ARVE

Η κυβέρνηση έχει ταυτιστεί απόλυτα με τα συμφέροντα των διαχειριστών των κόκκινων δανείων που οι συνεργοί τους πολιτικοί τους έχουν δώσει  ιδιότυπη ασυλία. Με πρακτικές που παραπέμπουν σε οργανωμένες συμμορίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν υπερκέρδη 55% όταν στην Ευρώπη οι ίδιες εταιρείες εμφανίζουν μικρά κέρδη και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ζημιές.

Η απόλυτη ασυδοσία των διαχειριστών κόκκινων δανείων αναμένεται να συνεχιστεί και με τον νέο νόμο που ψηφίζει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο από τις επιτροπές γιατί το θεωρεί εξοντωτικό για τους οφειλέτες. (ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ)

ΜΕ τον νέο νόμο δεν εξασφαλίζεται καμία διαφάνεια εκ μέρους των servicers για τα επιτόκια και του αλγόριθμου πληρωμής δανείων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει τα επιχειρηματικά σχέδια των servicers που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια ζητώντας επιπλέον να διασφαλιστεί η διαφάνεια για όσους διαχειρίζονται ακίνητα με εγγύηση του δημοσίου. (ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ , ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ)

ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΛΙΓΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ,

Ας δουμε μερικά αποσπασματα απο το θέατρο των κομμάτων

Νίκος Ανδρουλάκης

Κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει έστω και μέρος των προτάσεων που κατέθεσε σε συγκεκριμένες τροπολογίες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «αλλιώς θα είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό γιατί επιτρέπει την ασυδοσία και την κερδοσκοπία των funds εις βάρος τους», όπως είπε.

Το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά οξύνεται και σήμερα, οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε τράπεζες, funds, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες παροχής ρεύματος, δήμους, ακάλυπτες επιταγές υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η πορεία αύξησης των οφειλών είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει προοπτική ανάσχεσης, μετά την αποτυχία των νέων ρυθμίσεων για την επανένταξη στις 36, 72 και 120 δόσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2020 έχουν βγει συνολικά 148.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, με τη μέση αξία ακινήτου στις 128.000 ευρώ ενώ για το 2024 αναμένεται να αναρτηθούν περίπου 65.000 και με βάση δηλώσεις εκπροσώπων των εταιρειών διαχείρισης δανείων, μέχρι το 2025 θα έχουν διενεργηθεί 250.000 πλειστηριασμοί, περίπου το 1/3 των ακινήτων που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της, το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους δεν έχει ρυθμιστεί καθώς οι τράπεζες δεν διευκολύνουν τις ρυθμίσεις με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, αλλά πουλούν μαζικά δάνεια ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει σε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου οι πιστωτές δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν.  (σ.σ. παραπέμποντας στην πτώχευση των νοικοκυριών, που όλες οι κομματικές κυβερνησεις έχουν βάλει τα λιθαράκια τους)

Υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης  το ιδιωτικό χρέος που «πνίγει» τους πολίτες. (ΕΝΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με επιδοματικές πολιτικές για τις οποίες εσείς κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάνετε ακριβώς το ίδιο. Απαιτούνται θεσμικές και δίκαιες λύσεις όπως αυτές που έχουμε προτείνει για το ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σωκράτης Φάμμελος

Κάλεσε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να συναινέσει σε διακοπή της διαδικασίας, διότι εκτός του ότι παραβιάστηκε κάθε κανόνας κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καν τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και τα δάνεια σε ξένο νόμισμα. Επίσης, ολιστική κριτική στη βολική αντιμετώπιση που χαίρουν οι servicers από την κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησε και ο τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ –  Νίκος Παππάς από το βήμα της Βουλής. «Φέρνετε το απόλυτο Ελ Πάσο και την απόλυτη ασυδοσία» είπε ο κ. Παππάς, καθώς -όπως εξήγησε- με τη ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου οι servicers θα λειτουργούν χωρίς άδεια, χωρίς εποπτεία από την ΤτΕ και με ακατάσχετο λογαριασμό για να μπορούν να εισπράτουν.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη να δεσμευτεί πως θα απαντήσει στην ΑΚΕ για τα bussines plan των servicers, ενώ επανέλαβε πως πρέπει να οριστεί και η ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αποεπένδυση του Δημοσίου στις τράπεζες, καθώς οι ενέργειες του ΤΧΣ -σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών- ζημίωσαν το Δημόσιο με 40 δισ. ευρώ.

Ενώ υπάρχει εντολή ξεχρέωσης όλων των ΑΦΜ απο συγκεκριμένο λογαριασμό με  επαρκή χρήματα, οι πολιτικοί των κομματων συνεχίζουν το θέατρο στη βουλή και στα καναλια μαζι με την κυβέρνηση ωστε να σου παιρνουν το σπιτι χωρις να ανοιγει ρουθουνι, και οι πολίτες συμετέχουν στο θέατρο του παραλόγου σαν θεατές  αδιαφορώντας και μη συμετέχοντες στην νομική εκπροσώπιση του έθνους των που εχει λύσεις και τον πλουτο να λύσει ολα τα προβλήματα αν οι πολίτες της έδιναν εντολή να κυβερνήσει την χώρα.

 

βάση πηγης νετακιας

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ