Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Γενοκτονία στη Γάζα: Κάλεσμα για επείγουσα παγκόσμια δράση

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα ταιριάζει στον ορισμό της γενοκτονίας.

Γενοκτονία στη Γάζα: Κάλεσμα για επείγουσα παγκόσμια δράση
Γενοκτονία στη Γάζα: Κάλεσμα για επείγουσα παγκόσμια δράση Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τους συγγενείς τους που σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό της νότιας Λωρίδας της Γάζας στη Ράφα στις 7 Νοεμβρίου 2023 [AP/Hatem Ali]

Μια εβδομάδα μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, 800 επιφανείς μελετητές και νομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια επικείμενη γενοκτονία στην επικράτεια. Αυτό που έκανε αυτήν την προειδοποίηση τόσο ισχυρή όσο και ανατριχιαστική ήταν ότι τόσοι πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες κατέληξαν σε αυτό το ζοφερό συμπέρασμα μαζί. Δεν είναι ένας ισχυρισμός που μπορεί να γίνει εύκολα.

Από τότε που κυκλοφόρησε αυτή η επιστολή, η κατάσταση στη Γάζα έχει επιδεινωθεί. Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 11.000, ενώ περίπου 2.650 άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 1.400 παιδιά, αναφέρονται αγνοούμενοι, πιθανώς εγκλωβισμένοι ή νεκροί κάτω από τα ερείπια. Δεκάδες χιλιάδες τραυματίες βρίσκονται σε συντριπτικές δυσκολίες ιατρικές εγκαταστάσεις. Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει φτάσει σε φρικτά επίπεδα, που επιδεινώνεται από την έλλειψη τροφίμων, νερού, καυσίμων και ηλεκτρισμού.

Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στη Γάζα, πρέπει να στραφούμε στα βασικά νομικά πλαίσια που ορίζουν τη γενοκτονία: το άρθρο 6 του Καταστατικού της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το άρθρο 2 της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, η γενοκτονία περιλαμβάνει πράξεις που διαπράττονται με συγκεκριμένη πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα. Αυτές οι πράξεις περιλαμβάνουν τη δολοφονία μελών της ομάδας, την πρόκληση σοβαρής βλάβης και την επιβολή συνθηκών ζωής με στόχο τη φυσική καταστροφή της ομάδας εν όλω ή εν μέρει, μεταξύ άλλων υποκείμενων πράξεων. Συγκεκριμένα, τα άτομα που στοχεύονται μπορεί να αποτελούν γεωγραφικά περιορισμένο τμήμα της ομάδας.

Η καταστροφική πραγματικότητα της Γάζας αντικατοπτρίζει αυτές τις συνιστώσες της γενοκτονίας. Παρόλο που ισχυρίζεται ότι στοχεύει μόνο τη Χαμάς, το Ισραήλ συμμετέχει σε μια ολοκληρωτική επίθεση σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας. Μόλις την πρώτη εβδομάδα της ανελέητης επίθεσής της, έριξε περισσότερες από 6.000 βόμβες στη Λωρίδα – σχεδόν τόσες όσες χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Η χρήση πυρομαχικών υψηλής πρόσκρουσης σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλό αριθμό νεκρών μεταξύ των αμάχων, όπως έχουμε δει ήδη στη Γάζα. Σε ένα μήνα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερα από 4.400 παιδιά και 2.900 γυναίκες, με πολλούς από τους άνδρες σε αυτά τα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία να είναι επίσης μη μάχιμοι.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επίσης εγκαταλείψει κάθε πρόσχημα για «πλήγματα ακριβείας», καθώς ο εκπρόσωπός του Daniel Hagari είπε ότι η έμφαση του είναι «στη ζημιά και όχι στην ακρίβεια».

Έχει επίσης στοχεύσει μαζικά κτίρια πολιτών, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και σχολείων που φιλοξενούν τους εκτοπισμένους. Έχει βομβαρδίσει κτίρια κατοικιών, εξαλείφοντας ολόκληρες οικογένειες από το μητρώο πληθυσμού. περισσότερο από το 45 τοις εκατό των σπιτιών καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, πολλά από αυτά στις υποτιθέμενες «ασφαλείς περιοχές» του νότου, όπου ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει εντολή στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν.

Αυτή η μαζική δολοφονία αμάχων συνοδεύεται από την επιβολή συνθηκών ζωής που στοχεύουν ξεκάθαρα στη φυσική καταστροφή του παλαιστινιακού λαού. Το Ισραήλ έχει θέσει τη Γάζα υπό πλήρη πολιορκία, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς αέριο, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant. ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ;; ΟΥΤΕ ΟΙ ΝΑΖΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΕΤΟΙΑ

Οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων από το Ισραήλ, η στόχευση των ηλιακών τους συλλεκτών και το μπλοκάρισμα των παραδόσεων καυσίμων υποδηλώνουν πρόθεση να αποτρέψουν τους Παλαιστίνιους από την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που σώζει ζωές. Πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων και τα δύο τρίτα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Γάζα έχουν ήδη κλείσει.

Η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει επαρκείς ποσότητες της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας –συμπεριλαμβανομένων τροφής και νερού– δείχνει ότι είναι πρόθυμος να επιτρέψει στον παλαιστινιακό πληθυσμό να υποκύψει στην πείνα και τις ασθένειες.

Ισραηλινοί κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει φραστικά την πρόθεσή τους για γενοκτονία έναντι του παλαιστινιακού λαού. Στις 9 Οκτωβρίου, όταν ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό, ο Gallant περιέγραψε τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα ως «ανθρώπινα ζώα». Στις 29 Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χρησιμοποίησε την ιουδαϊκή γραφή για να δικαιολογήσει τη δολοφονία Παλαιστινίων. «Πρέπει να θυμάσαι τι σου έκανε ο Αμαλέκ, λέει η Αγία Γραφή μας», είπε, παραθέτοντας ένα εδάφιο που λέει στη συνέχεια: «Τώρα πήγαινε να χτυπήσεις τον Αμαλέκ… σκότωσε και άντρα και γυναίκα, βρέφος».

 σ.σ. Το παρακάτω κείμενο είναι από το Βασιλ. Α΄ (Παλαιά Διαθήκη), κεφ. 15. Μιλάει ο Θεός της Βίβλου, ως Σαβαώθ (ο Κύριος των Δυνάμεων):
«Τάδε εἶπε Κύριος Σαβαώθ…καὶ νῦν πορεύου καὶ πατάξεις τὸν Ἀμαλὴκ καὶ Ἱερὶμ καὶ πάντα τὰ αὐτοῦ καὶ οὐ περιποιήσῃ ἐξ αὐτοῦ καὶ ἐξολοθρεύσεις αὐτὸν καὶ ἀναθεματιεῖς αὐτὸν καὶ πάντα τὰ αὐτοῦ καὶ οὐ φείσῃ ἀπ᾿ αὐτοῦ καὶ ἀποκτενεῖς ἀπὸ ἀνδρὸς καὶ ἕως γυναικὸς καὶ ἀπὸ νηπίου ἕως θηλάζοντος καὶ ἀπὸ μόσχου ἕως προβάτου καὶ ἀπὸ καμήλου ἕως ὄνου.»
«Πηγαινε λοιπόν τώρα να πατάξεις τους Αμαληκίτες και τους Ιερήμ (ουδείς γνωρίζει ποιοι ήταν αυτοί, αλλά το Ιερ- παραπέμπει σε ελληνικό πληθυσμό) και όλα τα δικά τους και μη λάβεις τίποτε απ’ αυτούς και να τους εξολοθρεύσεις και να τους αναθεματίσεις (καταραστείς), κι αυτούς και όλα τα δικά τους, και να μην τους λυπηθείς, και να σκοτώσεις από άνδρα μέχρι γυναίκα, και από νήπιο μέχρι μωρό που θηλάζει, και από μοσχάρι μέχρι πρόβατο, και από καμήλα μέχρι γαϊδούρι».
Αμαληκίτες αποκάλεσε τους Παλαιστινίους, πρόσφατα, σε δημόσια ομιλία του, ο Νετανιάχου και εξαπέλυσε τις «Δυνάμεις» του, όπως όρισε ο «Κύριος των Δυνάμεων», με την εντολή να μη μείνει ούτε καν μωρό, ούτε καν ζώο ζωντανό! Τίποτε δεν έχει αλλάξει, κι ας πέρασαν χιλιάδες χρόνια από τότε που γράφτηκε αυτό το κατάπτυστο κείμενο, Αγία Γραφή για τους Εβραίους και όλους τους Μονοθεϊστές, βεβαίως, όπως είναι και οι Ισλαμιστές. Καμιά απορία;
 

Στις 5 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amihai Eliyahu είπε ότι μία από τις επιλογές του Ισραήλ στη Γάζα είναι να ρίξει μια πυρηνική βόμβα. Εξήγησε επίσης ότι δεν πρέπει να παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους αμάχους, καθώς «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μη εμπλεκόμενοι πολίτες στη Γάζα». Ενώ η δήλωσή του δέχτηκε κριτική από Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι ανησυχίες που εκφράστηκαν επικεντρώθηκαν κυρίως στον πιθανό αντίκτυπο στην «εικόνα του Ισραήλ» αντί να αναγνωρίσουν τις σοβαρές συνέπειες τέτοιων δηλώσεων ως πιθανού εργαλείου γενοκτονίας.

Υπήρξε μια λιτανεία άλλων επίσημων δηλώσεων που χρησιμοποιούν απανθρωπιστική γλώσσα προς τους Παλαιστινίους, μαζί με υποκινήσεις από κοινούς Ισραηλινούς για «εξόντωση της Γάζας». Αυτά αποκαλύπτουν την πρόθεση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και, μάλιστα, γενοκτονίας.

Σύμφωνα με τα λόγια της εμπειρογνώμονα της γενοκτονίας και επιζήσασας της γενοκτονίας της Βοσνίας, Arnessa Buljusmic-Kastura , «Αυτό το είδος της ρητορικής δεν είναι ασυνήθιστο όταν πρόκειται για περιπτώσεις γενοκτονίας. Είναι προφανώς ένα από τα πιο σημαντικά στάδια όταν το σκεφτείς πραγματικά, και το να ακούς την ανοιχτά απανθρωπιστική γλώσσα που ομιλείται με τόση θέρμη στα μέσα ενημέρωσης από κυβερνητικούς ηγέτες, αλλά και από τακτικούς ανθρώπους, είναι τρομακτικό και όλα μας οδηγούν εκεί που βρισκόμαστε βρίσκονται αυτή τη στιγμή, το οποίο είναι το γεγονός ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι γενοκτονία».

Ενώ αυτό που συμβαίνει στη Γάζα μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με άλλες προηγούμενες καταστάσεις γενοκτονίας, υπάρχουν επίσης ιδιαίτερα στοιχεία μοναδικά σε αυτό. Μεταξύ αυτών των ξεχωριστών χαρακτηριστικών είναι η διαρκής κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, η ανελέητη πολιορκία στη Γάζα και το εκπληκτικό ποσοστό του παλαιστινιακού έθνους που έχει ήδη εκτοπιστεί από προηγούμενες πράξεις εθνοκάθαρσης.

Επιπλέον, στο επίκεντρο αυτής της τραγωδίας βρίσκεται ένας λόγος απανθρωποποίησης, που χρησιμεύει τόσο ως στρατηγική όσο και ως αποτέλεσμα. Ο μακροχρόνιος αντιπαλαιστινιακός λόγος, που συνεχίζεται από την αρχή του Σιωνισμού, αρνείται συστηματικά την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Η αφήγηση του Ισραήλ ως «μια γη χωρίς λαό, για έναν λαό χωρίς γη» έχει ουσιαστικά διαγράψει έναν ολόκληρο αυτόχθονα πληθυσμό, μαζί με την ιστορία, την κληρονομιά και τα παράπονά του.

Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι δαιμονοποιούνται συστηματικά μέσω αφηγήσεων που τους παρουσιάζουν ως τρομοκράτες, αντισημίτες, ακόμη και Ναζί. Προκαλώντας παράλογους ισχυρισμούς για τον «ναζισμό των Παλαιστινίων», το Ισραήλ, ένα ισχυρό αποικιακό κράτος εποίκων που ηγήθηκε της μεγαλύτερης κατοχής στη σύγχρονη ιστορία, προσπαθεί να απεικονίσει τον εαυτό του ως θύμα. ο βασανιστής της – οι άνθρωποι που συστηματικά καταπίεσε και εκτόπισε για δεκαετίες.

Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε αυτές τις ξεχωριστές πτυχές της εκτυλισσόμενης γενοκτονίας στη Γάζα, καθώς αντιμετωπίζουμε και ανταποκρινόμαστε σε αυτήν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μέρος μιας μακράς ιστορίας ισραηλινών ενεργειών κατά των Παλαιστινίων, που εκτείνεται πέρα ​​από τη Λωρίδα της Γάζας, με γενοκτονικές προθέσεις και πρακτικές που στοχεύουν άλλες παλαιστινιακές κοινότητες

Δεν πρέπει να το ξεχνάμε καθώς το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να αποσυμπιέσουν αυτό που συμβαίνει στη Γάζα και να το παρουσιάσουν ως πόλεμο που «προκλήθηκε» από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η συζήτηση για αυτοάμυνα για το Ισραήλ κυριαρχεί στη δυτική ρητορική, με ελάχιστη προσοχή στις ανθρώπινες ζωές και την τήρηση των κανόνων της ένοπλης σύγκρουσης, πόσο μάλλον για την 56χρονη στρατιωτική κατοχή και την 16χρονη πολιορκία της Γάζας. Αυτό αποτελεί θεμελιώδες ελάττωμα στην αξιολόγηση αυτών των γεγονότων και, κατά συνέπεια, την ικανότητα αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών τους, όπως υπαινίσσεται διακριτικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 24 Οκτωβρίου.

Τα μαθήματα του Ολοκαυτώματος είχαν σκοπό να χρησιμεύσουν ως διασφαλίσεις έναντι της κρατικής βίας και της γενοκτονίας, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες. Αυτό που βλέπουμε σήμερα, ωστόσο, είναι μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια εκστρατεία απανθρωποποίησης κατά των Παλαιστινίων, που ωθεί τις αφηγήσεις, τις εμπειρίες και τις ιστορίες τους στο περιθώριο.

Ιστορικά, η έναρξη τέτοιων εκστρατειών ήταν συχνά πρόδρομος της γενοκτονίας. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η ανθρωπότητα του παλαιστινιακού λαού και να αναγνωριστεί η κοινή ιστορία και τα δικαιώματά του, ως λαός, καθώς πιέζουμε για την άμεση παύση της εκτυλισσόμενης γενοκτονίας.

Βρισκόμαστε μάρτυρες ενός ταχέως αυξανόμενου αντιπαλαιστινιακού αισθήματος όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ορατό στο πώς οι αρχές αντιμετωπίζουν τις διαδηλώσεις και την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού. Είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει αυτό το μίσος με το ίδιο σθένος όπως αντιμετώπισε τον αντισημιτισμό.

Ενώ οι Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 απαιτούν από όλα τα συμβαλλόμενα κράτη «να σέβονται και να διασφαλίζουν τον σεβασμό» αυτών των συμβάσεων σε όλες τις περιστάσεις, η Σύμβαση Γενοκτονίας επιβάλλει νομική υποχρέωση σε κάθε κράτος μέλος να αποτρέπει και να τιμωρεί ακόμη και την απόπειρα διάπραξης αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος, χωρίς να περιμένει να εκδηλωθεί πλήρως.

Το «ποτέ ξανά» προοριζόταν να είναι μια προειδοποίηση για τις μελλοντικές γενιές, ωστόσο έχουμε δει γενοκτονίες να συμβαίνουν μετά το Ολοκαύτωμα, που συνάντησε παγκόσμια σιωπή. Είναι καιρός να κάνουμε το «ποτέ ξανά» μια ζωντανή αρχή, μια επείγουσα έκκληση για δράση.

Στη Γάζα, το «ποτέ ξανά» είναι τώρα.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι δικές των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη συντακτική στάση του Al Jazeera.


  • Ihsan Adel Ιδρυτής και πρόεδρος του Νόμου για την Παλαιστίνη Ο Ihsan Adel είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Law for Palestine, διεθνής δικηγόρος και διδακτορικός ερευνητής στη Γερμανία
  • Κάθριν Γκάλαχερ Ανώτερος δικηγόρος στο Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων Η Katherine Gallagher είναι ανώτερη δικηγόρος στο Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη
Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ