Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

ΕΟΠΥΥ: Οι χρόνια πάσχοντες θα πληρώνουν το υγειονομικό υλικό – Τα νοσήματα

Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνει πλέον πλήρως το υλικό που αφορά κρίσιμες ανάγκες.

Μέχρι και χθες, ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες που είχαν ασθενείς χρόνια πάσχοντες με υγειονομικά υλικά που αφορούν τις ανάγκες που προκύπτουν ακριβώς λόγω της ασθένειάς τους.

Αυτό σήμερα δεν ισχύει, καθώς μία ακόμα απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνει ότι η υγεία των πολιτών δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της. Συγκεκριμένα, από χθες τέθηκε σε εφαρμογή απόφαση με την οποία ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως Parkinson ή νόσο Crohn, θα πληρώνουν εισφορές για το υγειονομικό υλικό που έχουν ανάγκη.

Ειδικότερα, το ΦΕΚ 6544/Β/21-12-2022 προβλέπει συμμετοχή 10% επί του ποσού αποζημίωσης για τους πάσχοντες από:

  • Νόσο Parkinson και δυστονίες.
  • Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια.
  • Συστηματικό ερυθυματώδη λύκο, σκληροδερμία, δερματομυοσίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγγυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα.
  • Μυασθένεια.
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα.
  • Ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn, σύνδρομο βραχέος εντέρου.
  • Κίρρωση ήπατος.

Αφορά χιλιάδες ασθενείς

Η συγκεκριμένη απόφαση θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων ασθενών. Ενδεικτικά, 25.000 είναι οι πάσχοντες από νόσο Parkinson στην Ελλάδα, 30.000-35.000 ασθενείς ζουν με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), σχεδόν μοιρασμένοι μεταξύ της νόσου Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, και υπάρχουν περίπου 5.000 ασθενείς με τη νόσο λύκος.

ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το βήμα του 27ου Συνεδρίου του Economist, μίλησε για απόλυτη πρόσβαση για όλους στις καινοτόμες θεραπείες. Μάλιστα, σημείωσε ότι προσωπικό του στοίχημα είναι η δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων στα νοσοκομεία που θα αντιμετωπίσουν έναν ασθενή με χρόνιο νόσημα ολιστικά. Έδωσε, το παράδειγμα ενός ασθενούς με διαβήτη που έχει παράλληλα συννοσηρότητες και χρειάζεται παρακολούθηση από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας. Φαίνεται, όμως, ότι τόσο οι θεραπείες όσο και τα υλικά που έχουν ανάγκη οι ασθενείς είναι για λίγους και εκλεκτούς, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανακαλέσει ο Χρυσοχοΐδης

Η βουλεύτρια Πέλλας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με ακόμη 17 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία ζητούν να ανακαλέσει την απόφασή του για την εξαίρεση μιας σειράς χρόνιων παθήσεων από τη μηδενική συμμετοχή για την προμήθεια συγκεκριμένων υλικών ευρείας χρήσης, όπως καθετήρες, επιθέματα κ.λπ., που θα επηρεάζει αρνητικά τη σωστή νοσηλεία κυρίως ηλικιωμένων χαμηλοσυνταξιούχων συμπολιτών μας, οι οποίοι πάσχουν από άνοια, Alzheimer, φλεβική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ