Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Άνθρωπος και Περιβάλλον ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ...

ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ;

Όταν η σπάνια βιοποικιλότητα των περιοχών NATURA μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια των ολιγαρχών ... τότε φαινομενικά, η εξάλειψή της αίρει όλα τα εμπόδια, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκπλήρωση της σκοτεινής "Πράσινης Ατζέντας" ...

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ;

ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ;
ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ;

ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ;

Όταν η σπάνια βιοποικιλότητα των περιοχών NATURA μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια των ολιγαρχών … τότε φαινομενικά, η εξάλειψή της αίρει όλα τα εμπόδια, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκπλήρωση της σκοτεινής “Πράσινης Ατζέντας” …

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρισκόταν η κυβέρνηση, πριν από τους εμπρησμούς στον Έβρο και στη Ροδόπη, εξαιτίας της αλόγιστης χωροθέτησης ΑΣΠΗΕ (Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας), σε προστατευόμενες περιοχές NATURA.

Ο λόγος ;

Η καταγγελία που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Φεβρουαρίου 2020 τρεις ΜΚΟ, η “Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία”, η εταιρεία “Καλλιστώ” και η “Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης”, για την κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας της Ε.Ε., διότι με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκαν οι βιομηχανικής κλίμακας ΑΣΠΗΕ θα είχαν επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα των ευαίσθητων οικοτόπων και θα αποτελούσαν απειλή για την βιοποικιλότητα.

Και ορθά έπραξαν αν και εφόσον τα κίνητρά τους ήταν όντως η προστασία των σπάνιων φυτών και ζώων… κάτι το οποίο θα αποδειχθεί από την στάση τους στο μέλλον …

πηγή

Κατόπιν η Ελλάδα έλαβε από την Κομισιόν στις 15/02/2023
“Αιτιολογημένη Γνώμη” [INFR(2014)4073] λόγω μη συμμόρφωσης με την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ).

Στην Ελλάδα δόθηκε προθεσμία 2 μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα …

πηγή

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο …
Η κυβέρνηση όμως, αντί να λάβει μέτρα προστασίας, συνέργησε για ακόμη μια φορά στην καταστροφή των Εθνικών μας Δρυμών και των περιοχών NATURA !!
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί, ότι τόσο η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ελλάδας, παρουσιάζουν πολλά “παραθυράκια” ενισχύοντας την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura αλλά και σε καμένες δασικές εκτάσεις !

ΔΙΑΤΡΗΤΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαίτερα στον Έβρο, η απουσία και η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού είναι κραυγαλέα με τη φωτιά να μαίνεται για δεκατέσσερεις συνεχείς ημέρες – μέχρι σήμερα (02/09/2023), έχοντας προκαλέσει την μεγαλύτερη καταστροφή σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι έχουν καεί ολοσχερώς περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα …

Συγκεκριμένα ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται οι κάτωθι περιοχές NATURA :


πηγή

GR1110002 ΖΕΠ ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ – ΣΟΥΦΛΙ

GR1110003 ΕΖΔ ΤΡΕΙΣ ΒΡΥΣΕΣ

GR1110009 ΖΕΠ ΝΟΤΙΟ ΔΑΣΙΚΟ ΣΥΜΠΕΛΕΓΜΑ ΕΒΡΟΥ

GR1110010 ΟΡΕΙΝΟΣ ΕΒΡΟΣ – ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΕΡΕΙΟΥ


ΠΗΓΗ

Προηγουμένως το 2014, είχε σταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιητική επιστολή που περιείχε συστάσεις προς την Ελλάδα.

Ακόμη και σήμερα, μετά από εννέα χρόνια η χώρα δεν έχει αναθεωρήσει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464/Β/03.12.2008) και αδειοδοτεί έργα εντός περιοχών NATURA κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας, την στιγμή που αυτές θα έπρεπε να προστατεύονται με νόμο !

Aλλά όπως φαίνεται υπάρχουν αρκετά εμπόδια …

Αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων για την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ σε περιοχές NATURA

Γεννάται το ερώτημα …

Mετά το πέρας της φωτιάς, που με ευθύνη της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω περιοχών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων οικοτόπων θα έχουν γίνει στάχτη και η σπάνια βιοποικιλότητα θα έχει γίνει παρελθόν,

θα κληθεί η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δικαστήριο της Ε.Ε. να δώσει λόγο ;;

Θα κληθεί να απολογηθεί γιατί επέτρεψε μέσα σε ελληνικό έδαφος σε καιρό ειρήνης να διαπραχθεί αυτή η κολοσσιαία καταστροφή, χωρίς να έχει πράξει το παραμικρό για την πρόληψη και την προστασία των σπάνιων οικοτόπων αλλά και γιατί δεν έχει πράξει τα δέοντα για τη σύλληψη των εμπρηστών και την παραδειγματική τους τιμωρία ;;

Θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση απαντήσεις γιατί δεν φρόντισε να εκσυγχρονίσει τα επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, γιατί έχει υποβαθμίσει τις δασικές υπηρεσίες και γιατί δεν έχει φροντίσει να επανδρώσει το πυροσβεστικό σώμα με το αναγκαίο έμψυχο και άψυχο υλικό ;

… και πόσα ακόμη “γιατί” που δεν θα βρουν ποτέ απάντηση …

… και οι ΜΚΟ που έσκιζαν τα ιμάτιά τους για την προστασία των ορνέων, του γύπα, του Ασπροπάρη, των νυχτερίδων, αλλά και των σπανίων βοτάνων, θα συνεχίσουν τις καταγγελίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτώντας να καθίσει η κυβέρνηση στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διότι με δική της υπαιτιότητα συντελέστηκε η ολοσχερής καταστροφή των άλλοτε προστατευόμενων περιοχών

NATURA 2000 … ;;

Όλοι γνωρίζουμε την απάντηση …


Μιας και γίνεται λόγος για τα όρνεα, “κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει” όπως λέει η λαϊκή παροιμία …

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να εγκαταστήσει 8000 ανεμογεννήτριες έως το 2030, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, την στιγμή που σήμερα έχουν εγκατασταθεί περίπου 3000.

Το σχέδιο τους θα εκτελεστεί ανεμπόδιστα τώρα που το καθεστώς της υποτιθέμενης προστασίας μαζί με την σπάνια βιοποικιλότητα είναι πλέον παρελθόν …

Για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε φορά που καίγεται μια περιοχή στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι … η πατρίδα μας είναι ιδιαίτερα προικισμένη με μοναδικά ζώα, πτηνά και βότανα που και πολλά εξ΄ αυτών δεν απαντώνται πουθενά αλλού.

Φιλοξενεί περίπου το 25-30% των αυτοφυών φυτών της Ευρώπης, με το 20% αυτών να είναι αποκλειστικά ενδημικά της χώρας – 1450 είδη- μιλάμε για τον υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη, ενώ αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά της αυτόχθονης πανίδας, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 30.000 είδη !

Μοιραία οι περιοχές της Ελλάδος που ανήκουν στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 είναι πολλαπλάσιες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Πρόκειται για 446 περιοχές επίσημα χαρακτηρισμένες στο ευρωπαϊκό δίκτυο, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας ! 

πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για να μην αδικήσουμε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να αναφέρουμε πχ. ότι η “Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδος” και άλλες ΜΚΟ έχουν εκπονήσει, πέρα από καταγγελίες και σοβαρά σχέδια, μελέτες και προτάσεις.

 πηγή


Πολίτη και Πολίτισσα του Έβρου …
ακρίτες, φύλακες των συνόρων αλλά και Έλλην άνθρωποι απανταχού της γαίας …
Το περιβάλλον μας, όπως και το Έθνος μας δέχεται μια επίθεση και μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο.
Η ακριτική μας περιφέρεια δεν έχει από πουθενά την στήριξη που θα περιμέναμε.
Η αδιαφορία μας για τα κοινά δίνει συνεχώς έδαφος στους εγχώριους και σε ξένους εχθρούς να δράσουν ανεμπόδιστα οδηγώντας μας στον αφανισμό.

Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ έχει την δύναμη να καταστήσει την ΕΛΛΑΣ την πλέον ασφαλή χώρα, όπου ο άνθρωπος και το περιβάλλον θα συνυπάρχουν αρμονικά με απόλυτη ταύτιση μεταξύ τους.
Σε περιμένουμε να φέρουμε τον πλανήτη ανάποδα, για να επικρατήσουν οι Αξίες και οι Αρχές της Ελλήνων Πολιτείας … Μην αργείς !

Ευαγγελία Γιαδανού

ΠΗΓΗ

 

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ