Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Διαλύεται η αυτόνομη δημοκρατία μετά από 30 χρόνια αγώνα
Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Διαλύεται η αυτόνομη δημοκρατία μετά από 30 χρόνια αγώνα

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Διαλύεται η αυτόνομη δημοκρατία μετά από 30 χρόνια αγώνα

Τέλος το Ναγκόρνο – Καραμπάχ για την Αρμενία, καθώς η αποσχισθείσα κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάλυση της αυτόνομης δημοκρατίας μετά την στρατιωτική επιχείρηση εξπρές του Αζερμπαϊτζάν.

Η αποσχισθείσα κυβέρνηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι θα αυτοδιαλυθεί και ότι η μη αναγνωρισμένη δημοκρατία θα πάψει να υπάρχει έως το 2024, τερματίζοντας επίσημα την αυτονομιστική διακυβέρνηση για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ της Αρμενίας, Samvel Shahramanyan, υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση όλων των κρατικών θεσμών έως την 1η Ιανουαρίου 2024, ανέφεραν οι αρμενικές αρχές του Καραμπάχ σε δήλωση.

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει καταφύγει στην Αρμενία σε αυτό που η χώρα περιέγραψε ως «εθνοκάθαρση» μετά από μια 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα από το Αζερμπαϊτζάν για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της αποσχισθείσας περιοχής.

Το διάταγμα ανέφερε επίσης ότι ο τοπικός πληθυσμός πρέπει να «εξοικειωθεί με τις συνθήκες επανένταξης που παρουσιάζει η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν» και να λάβει «μια ανεξάρτητη και ατομική απόφαση» για το αν θα παραμείνει ή θα εγκαταλείψει την περιοχή.

Η επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν ανάγκασε τις τοπικές αρχές να συμφωνήσουν να καταθέσουν τα όπλα και να ξεκινήσουν συνομιλίες για την «επανένταξη» του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 1991, διοικείτο από αρμενικές αρχές για περίπου 30 χρόνια.

Πάνω από 70.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Αρμενία

Ένας εκπρόσωπος του Αρμένιου πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε την Πέμπτη (28/09) ότι περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρασαν στη χώρα – περισσότεροι από τους μισούς από τους 120.000 Αρμένιους που πιστεύεται ότι ζούσαν στο Καραμπάχ πριν από τον τελευταίο γύρο μαχών.

Πολλές ακόμη αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, με Αρμένιους αξιωματούχους να λένε ότι περίμεναν οι περισσότεροι Αρμένιοι να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

Πολλοί από αυτούς που φεύγουν είπαν ότι φοβούνται τη δίωξη από το Αζερμπαϊτζάν, ανησυχίες που αυξήθηκαν μετά τη σύλληψη αρκετών υψηλόβαθμων αξιωματούχων από το Καραμπάχ.

Συνοριακοί αξιωματούχοι συνέλαβαν την Τετάρτη τον Ρούμπεν Βαρντανιάν, τον πρώην υφυπουργό της δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα προς την Αρμενία. Ο Βαρντανιάν μεταφέρθηκε στο Μπακού και κατηγορείται για χρηματοδότηση τρομοκρατίας και άλλων εγκλημάτων.

Ο Πασινιάν είπε ότι κανένας Αρμένιος δεν θα παραμείνει στην περιοχή, αποκαλώντας την έξοδο «εθνοκάθαρση».

«Πρόκειται για μια άμεση πράξη εθνοκάθαρσης, κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε εδώ και καιρό τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Πασινιάν σε συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Κάλεσε επίσης για «διεθνείς ενέργειες» για την ανάληψη «συγκεκριμένων ενεργειών» κατά του Αζερμπαϊτζάν. «Εάν δεν ακολουθήσουν σχετικές πολιτικές και νομικές αποφάσεις οι δηλώσεις, οι καταδίκες γίνονται πράξεις συναίνεσης σε αυτό που συμβαίνει», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, να απόσχει από περαιτέρω εχθροπραξίες στην περιοχή, να παράσχει διαβεβαιώσεις στους κατοίκους της και να επιτρέψει την πρόσβαση σε μια διεθνή αποστολή παρατηρητών.

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ