Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Αλλάζει το τοπίο στα δάνεια: Χορήγηση στεγαστικών από μη τραπεζικά ιδρύματα

Αλλάζει το τοπίο στα δάνεια: Χορήγηση στεγαστικών από μη τραπεζικά ιδρύματα
Αλλάζει το τοπίο στα δάνεια: Χορήγηση στεγαστικών από μη τραπεζικά ιδρύματα
Ενδιαφέρον για τη χορήγηση δανείων, συμπεριλαμβανόμενων και στεγαστικών από μη τραπεζικά ιδρύματα υπάρχει σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παρουσίασε τους πέντε άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πρόκειται για ιδρύματα παροχής πιστώσεων, θεσμός που υπάρχει διεθνώς και αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και σε επίπεδο επιτοκίων, που αναμένεται να μείνουν σε υψηλό επίπεδο για πολύ καιρό ακόμα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των «κόκκινων» δανείων που μπορούν μέσω αναχρηματοδότησης να επιστρέψουν «θεραπευμένα» στο τραπεζικό σύστημα, ο Κωστής Χατζηδάκης ανάφερε ότι είναι θέμα του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM.

Οι πέντε παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τον περιορισμό της χρήσης μετρητών με περαιτέρω ενίσχυση της εφαρμογής IRIS και τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών μέσω της καλύτερης απόδοσης των αποταμιεύσεων. Όπως ανέφερε ο υπουργός οι τράπεζες έχουν και άλλα προϊόντα πέραν των καταθέσεων, με μεγαλύτερες αποδόσεις.

Ειδικότερα οι 5 άξονες:

  1. Χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα: Προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο, ώστε να επιτευχθούν καλύτεροι όροι δανεισμού για ιδιώτες και επιχειρήσεις, αναμένεται να διευρυνθεί το πλαίσιο αδειοδότησης. “Αυτή η δυνατότητα προβλέπεται σήμερα, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα” ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ετσι, εκτός από τις κατηγορίες δανείων που έχουν προβλεφθεί, εξετάζεται περαιτέρω διεύρυνση για πρόσθετες κατηγορίες δανείων, όπως τα στεγαστικά δάνεια..
  2. Αξιοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής»: Το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατικές εγγυήσεις αναμένεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου προκειμένου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν τόσο στις συστημικές τράπεζες όσο και στον -λεγόμενο- πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.
  3. Ενίσχυση πλαισίου διαφάνειας για τους servicersΣτο αμέσως προσεχές διάστημα θα  κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα θεσπιστούν πρόσθετοι κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεις για τις εταιρείες διαχείρισης με βάση και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία (NPL Directive). Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει και κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις. Το νέο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει και τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
  4. Ενίσχυση εφαρμογής «IRIS»: Ενίσχυση της χρήσης της εφαρμογής μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών με μηδενικό κόστος για ποσά έως 500 ευρώ σχεδιάζει το ΥΠΕΘΟ. «Η κυβέρνηση αγκαλιάζει την εφαρμογή IRIS, θέλουμε να την επεκτείνεται όσο γίνεται ιδίως στις συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία στις συναλλαγές τους», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.
  5. Αποεπένδυση ΤΧΣ:  «Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της στρατηγικής που εκτιμούμε ότι θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πηγή

Ε.ΣΥ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esydthessalonikis@gmail.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ