Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Λέκκας: «Φοβάμαι ότι με τις φωτιές θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση της Αττικής»

Λέκκας: «Φοβάμαι ότι με τις φωτιές, θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση της Αττικής»
Λέκκας: «Φοβάμαι ότι με τις φωτιές, θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση της Αττικής»

«Ο καύσωνας που έρχεται, θα “πυροδοτήσει” νέες πυρκαγιές», προειδοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Ο καύσωνας που έρχεται, θα “πυροδοτήσει” νέες πυρκαγιές και φοβάμαι ότι με τις φωτιές που εκδηλώνονται και βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση της Αττικής», τόνισε σήμερα (19/07) ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Βλέπουμε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουλίου κάθε χρόνο, καταγράφονται οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην Αττική. Αυτές οι φωτιές δεν είναι τόσο μεγάλες σε έκταση, όπως των προηγούμενων χρόνων, αλλά αναπτύσσονται σε κομβικά σημεία, καθώς έχουμε καταστροφή του δασικού ιστού, σε καίρια σημεία για το περιβάλλον», σημείωσε ο καθηγητής και προσέθεσε πως «φοβάμαι πολύ ότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση και με το δεδομένο ότι τα δάση έχουν μία πολύ συγκεκριμένη έκταση στην Αττική, θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση του συστήματος. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επιπλέον και στη Ρόδο, η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες».

Ο Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε ότι οι πυρκαγιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις κατολισθήσεις, την ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα. Βρισκόμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο, με τρομερή ταχύτητα», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιούνται, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι όλες οι ενέργειες θα πρέπει να κατανέμονται σε τρία στάδια. Την πρόληψη, την περίοδο της πυρκαγιάς και μετά την πυρκαγιά.

«Οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε είναι πολύ συγκεκριμένες. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με πρόσωπα και μέσα, ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο, όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι κρισιμότερες. Πρέπει να τα επιτηρούμε περισσότερο».

Πηγή

Ε.ΣΥ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esydthessalonikis@gmail.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ