Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Έχετε 1 μήνα διορία. Τελεσίγραφο Κομισιόν σε Μητσοτάκη τον οδηγεί σε εκλογές με αφορμή την παρακολούθηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη
Έχετε 1 μήνα διορία. Τελεσίγραφο Κομισιόν σε Μητσοτάκη τον οδηγεί σε εκλογές με αφορμή την παρακολούθηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη

Έχετε 1 μήνα διορία. Τελεσίγραφο Κομισιόν σε Μητσοτάκη τον οδηγεί σε εκλογές με αφορμή την παρακολούθηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη

Δικαίωση της «δημοκρατίας» και για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

Επιστολή-κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση θέτει αυστηρότατη (και πρωτοφανή για τα κοινοτικά δεδομένα) προθεσμία ενός μήνα για το ξεκαθάρισμα της πολιτικής του Μεγάρου Μαξίμου και της ΕΥΠ ως προς τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator.

Η επιστολή, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των πληροφοριών για παρακολουθήσεις (και) δημοσιογράφων, δικαιώνοντας -εμμέσως πλην σαφώς- το αίτημα της «δημοκρατίας» για τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας σχετικά με την παγίδευση των e-mails του εκδότη και συνεργατών της, καθώς και 17 Ελλήνων βουλευτών, τουλάχιστον ως το φθινόπωρο του 2019.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», η επιστολή φέρει ημερομηνία 29 Ιουλίου 2022Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και οι συναρμόδιοι υπουργοί Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας και Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος ήταν ενήμεροι για τη σοβαρότατη αντίδραση και παρέμβαση της Κομισιόν μία εβδομάδα πριν από την αποκάλυψη των νεότερων στοιχείων για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Ανδρουλάκη και τις -αναγκαστικές- παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του Μαξίμου Γρ. Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παν. Κοντολέοντος.

Η επιστολή φέρει την υπογραφή της επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανα Γκαλέγκο-Τόρες, και, όπως πάντα συμβαίνει σε υποθέσεις ανάλογης σοβαρότητας, έχει προεγκριθεί από το ιδιαίτερο γραφείο της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Έκπληξη

Η έκπληξη της κυβέρνησης για την επιστολή της Κομισιόν είναι τόσο μεγάλη, ώστε αργά το βράδυ της Κυριακής φημολογείτο ότι οι σημερινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη θα περιέχουν και ειδικές αναφορές ως προς τα μέτρα που -υποτίθεται ότι- ο ίδιος προτίθεται να λάβει σχετικά με το Predator.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι όποιες σχετικές ανακοινώσεις δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από την υποχρεωτική προσαρμογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις απαιτήσεις της Κομισιόν, πολύ πριν από την εκπνοή της προθεσμίας του ενός μηνός.

Στα κύρια σημεία της η επιστολή αναφέρει τα εξής:

  1. Η χρήση του Predator, ενδεχομένως, «αλληλεπιδρά» (σ.σ.: διπλωματική διατύπωση της έννοιας «έρχεται σε αντίθεση») με τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Για τον λόγο αυτόν, η Αθήνα πρέπει να απαντήσει σε ποιο βαθμό η χρήση του Predator σέβεται τις σχετικές Οδηγίες (2016/680, 2022/58) και Κανονισμούς της Ε.Ε. (2016/679 κ.ά.).
  2. Η Κομισιόν εκφράζει προβληματισμό ως προς τη συχνότητα και την έκταση της επίκλησης λόγων εθνικής ασφάλειας από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να δικαιολογείται η παραβίαση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται διευκρίνιση των κριτηρίων που προσδιορίζουν τον όρο «εθνική ασφάλεια» και σε ποια έκταση αυτή συμβαδίζει με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
  3. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ύπαρξη και στις εξουσίες μίας ανεξάρτητης Αρχής που θα εποπτεύει τους τρόπους χρήσης των προσωπικών δεδομένων από την ΕΥΠ και άλλες αρμόδιες Αρχές.
  4. Μεγάλο μέρος της επιστολής αφιερώνεται στην απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη (άρθρο 87 του νόμου 4790/2021) να καταργήσει το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να πληροφορούνται, βάσει του νόμου 2225/1994, αν οι επικοινωνίες και τα προσωπικά δεδομένα τους έχουν ερευνηθεί από την ΕΥΠ και άλλες υπηρεσίες. Η Κομισιόν ζητεί απαντήσεις ως προς το πώς αποδεικνύεται (μετά τις αλλαγές του 2021) ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν όντως για εθνικούς λόγους. Από το συγκεκριμένο απόσπασμα της επιστολής προκύπτει ότι η ευθύνη δεν μπορεί να περιοριστεί στους κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα. Γιατί το επίμαχο άρθρο 87 (με τίτλο «Τροποποίηση της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994 για την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών») είχε «χωθεί» και χαθεί μέσα στον νόμο ν.4790/2021 («Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19») που υπογράφεται από σχεδόν όλους τους υπουργούς πέρυσι τον Μάρτιο!
  5. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που λαμβάνει σχετικά με τις έρευνες για το Predator και πιθανές ενέργειες της Δικαιοσύνης.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 2015 ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠτΔ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Γ

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΟΥ Όλοι οι άλλοι απέτυχαν!

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.

" width="20" height="20">

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ