Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Σύλληψη εμπρηστή στη Μαλακάσα: Τι κρύβουν τα ευρήματα που προβληματίζουν ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική; – Τιμήθηκαν οι άνδρες της ΔΙΑΣ

Σύλληψη εμπρηστή στη Μαλακάσα: Τι κρύβουν τα ευρήματα που προβληματίζουν ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική; - Τιμήθηκαν οι άνδρες της ΔΙΑΣ
Σύλληψη εμπρηστή στη Μαλακάσα: Τι κρύβουν τα ευρήματα που προβληματίζουν ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική; – Τιμήθηκαν οι άνδρες της ΔΙΑΣ

Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στις Αρχές η περίπτωση του αλλοδαπού που συνελήφθη το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου σε απόμερη περιοχή του δρόμου Αγίου Μερκουρίου στη Μαλακάσα του Δήμου Ωρωπού ενώ είχε βάλει φωτιά σε δύσβατο και πυκνόφυτο σημείο την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το προφίλ του δράστη και όσα βρέθηκαν στην κατοχή του συνηγορούν πως δεν πρόκειται για έναν περιθωριακό τύπο, αλλά για άτομο που ήταν καλά οργανωμένο έχοντας στην κατοχή του σύνεργα και μηχανισμούς που δεν θα μπορούσε να έχει ένας απλός πολίτης.

Μεταξύ των ερωτημάτων που καλούνται να απαντήσουν οι υπηρεσίες της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ που ανέλαβαν την υπόθεση είναι εάν ο δράστης έδρασε μόνος του ή ανήκει σε κάποια ομάδα εμπρηστών ή πολύ χειρότερα εάν καθοδηγούνταν από κάποιο κέντρο εντός ή εκτός συνόρων.

Η άμεση επέμβαση της “Δίας”

Όλα εκτυλίχθηκαν το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου όπου μάλιστα ήταν Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ποδηλάτες που έκαναν την κατάβαση του γραφικού δρόμου του Αγίου Μερκουρίου αντιλήφθηκαν καπνό και φωτιά και πολύ κοντά ένα άτομο να προσπαθεί να διαφύγει.  Αμέσως κάλεσαν την Πυροσβεστική αλλά την Άμεση Δράση η οποία με τη σειρά της έδωσε σήμα στην ομάδα “Δίας” που εδρεύει στο Δήμο Ωρωπού.

Οι ποδηλάτες κατέθεσαν ενόρκως

Σε λίγα λεπτά τα πληρώματα τεσσάρων μοτοσυκλετών έφτασαν στο δύσβατο σημείο και εντόπισαν τον δράση. Τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν ενώ στη συνέχεια έτρεξαν στο σημείο που υπήρχε η εστία φωτιάς την οποία είχαν ευτυχώς περιορίσει οι ποδηλάτες οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν ενόρκως τις μαρτυρίες τους και ήταν σημαντικές για να “δεθούν” οι κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οργανωμένος ο εμπρηστής

Αν και η εικόνα που έδινε ο δράστης παρέπεμπε σε κάποιο περιθωριακό άτομο ή τρόφιμο στη γειτονική δομή μεταναστών Μαλακάσας, οι άνδρες της ομάδας Δίας διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για μία απλή περίπτωση αλλά για μία υπόθεση που πιθανότατα έχει μεγάλη “ουρά” και πολλά εμπλεκόμενα άτομα και για το λόγο αυτό η υπόθεση διαβαθμίστηκε και πέρασε στις υπηρεσίες της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ. Σε αυτό συνηγόρησαν τόσο τα ευρήματα που βρέθηκαν στον εξοπλισμό του δράστη, όσο και στη συμπεριφορά του.

Πλαστό βρετανικό δίπλωμα οδήγησης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr στην αρχική έρευνα ο δράστης έδειξε στους αστυνομικούς ένα βρετανικό δίπλωμα οδήγησης αλλά όταν οι αξιωματικοί της Δίας του μίλησαν αγγλικά εκείνος απέφευγε να τους αποκαλύψει το παραμικρό. Αργότερα διαπιστώθηκε πως το δίπλωμα ήταν πλαστό και ο ίδιος ήταν πορτογαλικής καταγωγής και διαπιστώθηκε πως είχε εισέλθει στην Ελλάδα πριν από δύο μήνες. Σε όλο αυτό το διάστημα ο δράστης του Αγίου Μερκουρίου δεν είχε απασχολήσει τις αρχές, ενώ κατά δήλωση του διέμενε σε διάφορα καταλύματα στο κέντρο της Αθήνας.

Κόκκινη περιοχή ο Άγιος Μερκούριος

Είναι άγνωστο το πως κατάφερε να φτάσει έως τον Άγιο Μερκούριο και πως γνώριζε την περιοχή την οποία δεν γνωρίζουν ούτε και οι περισσότεροι Αθηναίοι. Μάλιστα η περιοχή αυτή είναι μεταξύ αυτών που έχουν χαρακτηριστεί από την Π.Υ. ως “επικίνδυνες – κόκκινες” για να εκδηλωθεί πυρκαγιά.  Το σημείο μάλιστα που έβαλε τη φωτιά αλλά ευτυχώς δεν πήρε διαστάσεις, είναι αυτό που σταμάτησε η καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε το βορειοανατολικό κομμάτι της Πάρνηθας τον Αύγουστο του 2021 με τα ολέθρια αποτελέσματα, την καταστροφή του δάσους του Τατοΐου, του Κρυονερίου, των Αφιδνών και μέρους της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Θα έκανε το τέλειο έγκλημα

Πολλά ερωτηματικά έχουν προκαλέσει και τα σύνεργα που είχε μαζί του ο δράστης αλλά και το σημείο που έβαλε τη φωτιά. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής θα έκανε το τέλειο έγκλημα διότι στο σημείο που άναψε τη φωτιά ο αέρας ήταν βορειοανατολικός και μπροστά είχε παρθένο δάσος σε δύσβατο σημείο. Δηλαδή, η κατάσβεση της πυρκαγιάς θα ήταν αδύνατη από χερσαίες δυνάμεις.

Πεταμένα κεριά

Επίσης στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά βρέθηκαν πεταμένα κεριά τα οποία είχαν πιθανότατα αφαιρεθεί από κοντινό εκκλησάκι. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το κερί καίγεται και δεν αφήνει ίχνη εμπρησμού…

Ηθελε να… μαγειρέψει αλλά χωρίς νερό

Ο δράστης στην απολογία του υποστήριξε πως άναψε φωτιά για να… μαγειρέψει και μαζί του έφερε μικρό μαγειρικό σκεύος και λίγα ζυμαρικά αλλά το γεγονός ότι δεν είχε μαζί του νερό οδηγεί τις αρχές πως δεν είχε στόχο να μαγειρέψει αλλά να βάλει φωτιά. Μάλιστα ακόμα και να είχε νερό μαζί του, θα το χρησιμοποίησε για να σβήσει τη φωτιά που προκάλεσε. Επίσης δεν έμεινε κοντά στους ποδηλάτες όταν εκείνοι έτρεξαν για να σβήσουν τη φωτιά.

Το κερί που βρέθηκε πλάι στην εστία φωτιάς στον Άγιο Μερκούριο

Το κερί που βρέθηκε πλάι στην εστία φωτιάς στον Άγιο Μερκούριο

Ήταν ρακένδυτος αλλά είχε αρκετά χρήματα

Να σημειωθεί επίσης πως ο δράστης κατά τη στιγμή της σύλληψης του ήταν ρακένδυτος ωστόσο κατά τη σωματική έρευνα που του έγινε διαπιστώθηκε πως είχε πάνω του αρκετά χρήματα για να έχει τη δυνατότητα να σιτιστεί και να μετακινηθεί.

Σβήνονται τα βίντεο

Μεγάλη ανησυχία όμως προκαλεί και η οργάνωση του δράστη και το περιεχόμενο που είχε στο κινητό του τηλέφωνο. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να δικαιολογηθεί η κατοχή τεσσάρων καρτών τηλεφωνικών sim που ήταν σε πακιστανικά στοιχεία αλλά και τα βίντεο που βρέθηκαν στο κινητό του τα οποία μόλις άνοιγαν χωρίς κωδικό πρόσβασης έσβηναν ή καταστρέφονταν.

Η δικτύωση των πακιστανικών sim

 

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ