Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ψηφίστηκε ο μακροχρόνιος δανεισμός αρχαιοτήτων στο εξωτερικόΨηφίστηκε ο μακροχρόνιος δανεισμός αρχαιοτήτων στο εξωτερικό

Με 179 ψήφους, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ πέρασε χθες τη νύχτα το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και άλλες διατάξεις, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε. Στο επίκεντρο της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, βρέθηκε κυρίως η επίμαχη διάταξη για τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, η οποία εγκρίθηκε, με 179 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές από τη ΝΔ και 22 από το ΚΙΝΑΛ.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά, τόσο του νομοσχεδίου όσο και της τροπολογίας για την εξαγωγή με δανεισμό, ελληνικών αρχαιοτήτων, κάνοντας λόγο, «για εκσυγχρονισμό ενός απηρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου» αλλά και για «τολμηρό μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα προωθήσει με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες όρους και προϋποθέσεις, την αξιοποίηση του σημαντικού πολιτιστικού πλούτου της χώρας προς όφελος της οικονομίας».

«Είναι πολύ σημαντικό για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου ότι δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να αξιοποιηθούν σημαντικά πολύτιμα αρχαία μας που βρίσκονται στις αποθήκες του υπουργείου.

Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη προσφορά στον ελληνισμό γιατί αντί να βρίσκονται στο σκοτάδι της αποθήκης θα λάμπουν και θα αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Κατηγορηματικά αντίθετα με τη διάταξη δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 κάνοντας λόγο για ξεπούλημα των αρχαιολογικού πλούτου της χώρας.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο «εκκινεί την εμπορευματοποίηση και το ξεπούλημα του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας».

«Ξηλώνετε με τροπολογία τον συνταγματικής περιωπής αρχαιολογικό νόμο του 2002. Αλλάζετε τη μουσειακή πολιτική της χώρας. Διαπραγματεύεστε με μπακάλικη λογική ερήμην της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι περιουσία δική σας ή δική μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Αναγνωστοπούλου, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι «στόχος του είναι η συγκρότηση αμιγούς επιχειρηματικού ομίλου» ενώ έκανε λόγο για «χυδαία εμπορευματική λογική που οδηγεί σε σκύλευση του αρχαιολογικού μας χώρου» και ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαίων.

Για νομοσχέδιο ντροπή που εμπορευματοποιεί και ξεπουλάει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μίλησε ο εισηγητής του ΜεΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, τάχθηκε κατά του δανεισμού αρχαιολογικών ευρημάτων στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «ντροπή» και τονίζοντας ότι «οι υπουργοί της κυβέρνησης αποδεικνύονται επικίνδυνοι για τη χώρα».

ΠΗΓΗ : tvxs.gr

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ: «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

Έλα να διοικήσεις Ε.ΣΥ.! Όλοι οι άλλοι απέτυχαν!: Αναγγελία της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ARVE

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ