Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
ΕΦΚΑ: Ανασφάλιστοι από σήμερα 1 Ιουνίου ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και τα παιδιά τους
ΕΦΚΑ: Ανασφάλιστοι από  1 Ιουνίου ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και τα παιδιά τους

Δεν φέρανε ρύθμιση, τους αφήσανε συνειδητά ανασφάλιστους

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δε θα πληρώσουν ή ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ μέχρι χθες 31 Μαΐου 2023.

Σε κατάσταση πανικού είναι από χθες το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μαξίμου μετά την αποκάλυψη ότι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μείνουν χωρίς παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών τους στον ΕΦΚΑ.

Ο μηχανισμός της κυβέρνησης στα ΜΜΕ (ΣΚΑΪ) επιχείρησε αρχικά να αποδομήσει το θέμα κάνοντας λόγο για fake news. Ατύχησε ωστόσο, γιατί πήρε τεκμηριωμένες απαντήσεις από τον  εργατολόγο και γνώστη του ασφαλιστικού Διονύση Τεμπονέρα.

Η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, λήγει στο τέλος Μαΐου. Η ασφαλιστική κάλυψη διασφαλίζεται μόνο για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ αλλά και όσους μη μισθωτούς έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Η αποπληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών αποτελεί, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ιδίων αλλά και μελών των οικογενειών τους. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, προκειμένου να πάρει παράταση μέχρι το 2024, θα πρέπει να πληρώσει όλες τις εισφορές υγείας του μέχρι το 2022.

Η ασφαλιστική ικανότητα των ελεύθερων επαγγελματιών ανανεώνεται για άλλον ένα χρόνο, με την αποπληρωμή ή τη ρύθμιση. Τα ποσά πρέπει να καταβληθούν χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλες παλαιότερες οφειλές που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν καταγραφεί.

Τεμπονέρας: Η μεσαία τάξη απειλείται όχι μόνον όσον αφορά την περιουσία αλλά και την υγεία της

Το θέμα έφερε στο «φως» το πρωί της Τρίτης (30/05), ο εργατολόγος και επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε ότι, «από την ερχόμενη Πέμπτη μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μένουν εκτός φαρμακευτικής περίθαλψης διότι η κυβέρνηση δεν προέβλεψε την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν οφειλές και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη στο όνομα της οποίας ορκιζόταν η ΝΔ και ορκίζεται ακόμα προεκλογικά, να απειλείται όχι μόνον όσον αφορά την περιουσία της αλλά και την ίδια την υγεία της τελικά».




ARVE

 

«Ο ΕΦΚΑ λέει ότι πρέπει να πληρώσεις όλες τις εισφορές περί υγείας του 2022 προκειμένου να έχεις παράταση μέχρι το 2024», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 650 ευρώ. «Σκεφτείτε πώς κάποιος επαγγελματίας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα και του ζητάει να πληρώσει και αναδρομικές εισφορές για να μπορεί να έχει τι; Το αυτονόητο δικαίωμα στην περίθαλψη», τόνισε ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος, στη συνέχεια, έκανε και σχετική δήλωση.

ΠΗΓΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ




ARVE

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ