Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

ΝΔ: Καλείται να αποζημιώσει εργαζόμενες που απασχολούσε επί 7 χρόνια με 250 ευρώ «μαύρα»

Καταδίκη στο Εφετείο – Αναγνώρισε ότι 15 εργαζόμενες στα κομματικά γραφεία δούλευαν με «μαύρα» επί 7 συναπτά έτη – Αμοιβή 250 ευρώ για καθημερινή 9ωρη εργασία

Αποζημιώσεις σε 15 εργαζόμενες υπαλλήλους γραφείου και μέλη της που υποχρεώθηκαν να εργάζονται με καθεστώς αδήλωτης εργασίας από το 2009 και απολύθηκαν άτυπα και παράνομα το 2016, όταν διεκδίκησαν την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, υποχρεώνεται να καταβάλει η Νέα Δημοκρατία μετά από τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Ο εργασιακός μεσαίωνας που επιφύλαξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα από το 2019 εφαρμοζόταν κατά γράμμα στη Νέα Δημοκρατία μια δεκαετία νωρίτερα. Οι εργαζόμενες πληρώνονταν «μαύρα» -καθώς δεν τους καταβάλλονταν ούτε εργοδοτικές εισφορές- με το ελάχιστο ποσό των 250 για εργασία που ξεπερνούσε καθημερινά τις 9 ώρες!

Οι 15 εργαζόμενες τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. (ΝΟΔΕ Βέροιας, Καστοριάς, Ρεθύμνου, Χανίων, Κομοτηνής, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κατερίνης, Έδεσσας) προσέφυγαν δικαστικά για την άκυρη και παράνομη απόλυσή τους, καθώς εργάζονταν για επτά χρόνια με αδήλωτη εργασία ή με συμβάσεις εθελοντισμού, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη απασχόληση ως υπάλληλοι γραφείου, ήδη από το 2009.

Η δικαστική περιπέτειά τους ξεκινάει το 2018, όταν το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή τους με νομικίστικα τερτίπια και κατόπιν οι 9 εργαζόμενες προσέφυγαν στο Εφετείο Αθηνών κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Το 2021 εξεδόθη η με αρ. 3836/2021 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, το οποίο κάνει δεκτή εν μέρει την αγωγή των εργαζομένων και ρητά αποδέχεται ότι παρά τις συμβάσεις εθελοντισμού που παρανόμως είχε καταρτίσει η Νέα Δημοκρατία με τις εργαζόμενες, αλλά και την αδήλωτη εργασία, η πραγματική τους σχέση εργασίας είναι αυτή της εξαρτημένης σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου. Και πάντα σύμφωνα με την απόφαση, οι εργαζόμενες αυτές μπορούν πλέον να διεκδικήσουν την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσής τους.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι το Εφετείο Αθηνών μέχρι και το 2023 δεν είχε καθαρογράψει την εν λόγω απόφαση ώστε οι εργαζόμενες να συνεχίσουν τον δικαστικό τους αγώνα. Έπειτα από πρωτοβουλία του πληρεξουσίου δικηγόρου των εργαζομένων, ο οποίος καθαρόγραψε ο ίδιος την απόφαση, προχώρησε η δημοσίευσή της.

Πηγή

Ε.ΣΥ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esydthessalonikis@gmail.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ