Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Οχάιο: Εκτροχιασμός τρένου με χημικά προκαλεί τρομακτική έκρηξη και οικολογική καταστροφή
Οχάιο: Εκτροχιασμός τρένου με χημικά προκαλεί τρομακτική έκρηξη και οικολογική καταστροφή

Οχάιο: Εκτροχιασμός τρένου με χημικά προκαλεί τρομακτική έκρηξη και οικολογική καταστροφή

Ύστερα από τον εκτροχιασμό του τρένου στα σύνορα Οχάιο – Πενσιλβάνια στις 03.02.2023, οι άνθρωποι φέρονται να εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα ενώ επικρατεί μια ανησυχητική εικόνα με νεκρά ζώα, πουλιά και ψάρια.

«Πρόκειται για μια πραγματικά τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή», είπε στο Newsweek ο Γκάμπριελ ντα Σίλβα, χημικός της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Εκτός από τα εδάφη και τον υδάτινο ορίζοντα, και τις διαδρομές του νερού η ρύπανση επεκτείνεται και στην ατμόσφαιρα, και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο επηρεάζεται δυνητικά.

 




ARVE

A massive, LETHAL ECOLOGICAL DISASTER recently occurred in East Palestine Ohio. A train that was carrying 20 TRAINS of hazardous polyvinyl chloride and other toxic chemicals derailed & exploded. Police are arresting reporters who are reporting on the story. Water is contaminated. pic.twitter.com/QbAaWdeMWD

— Laura Loomer (@LauraLoomer) February 13, 2023

 

Οι κάτοικοι του Οχάιο είναι εξαγριωμένοι, ενώ, σε έκτακτη συνέλευση που έγινε στο γυμναστήριο της πόλης, οι υπεύθυνοι της σιδηροδρομικής εταιρείας στην οποίαν ανήκε το τρένο δεν εμφανίστηκαν, επικαλούμενοι απειλή για την σωματική τους ακεραιότητα.

Οι εικόνες από τον ουρανό στην περιοχή είναι τρομακτικές.

 

Το μονοβινυλοχλωρίδιο, που απελευθερώθηκε ελεγχόμενα από αξιωματούχους του Οχάιο, χρησιμοποιείται για να παράγει το γνωστό PVC, που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την άγρια ζωή όταν εισέρχεται σε κανάλια ενώ υπάρχουν φόβοι για τη δημόσια υγεία αλλά οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι δεν θα προκαλούσε ποτέ μαζικές εκκενώσεις ή φόβους για το πόσιμο νερό.

Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι 3.500 ψάρια βρέθηκαν νεκρά. Αυτό είναι το δικό μας Τσέρνομπιλ, λένε οι κάτοικοι της «Ανατολικής Παλαιστίνης» του Οχάιο.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι η πραγματική κλίμακα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, παρόλο που τους είπαν στις 8 Φεβρουαρίου ότι ήταν ασφαλές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπάθησε προχθές Πέμπτη να καθησυχάσει τους κατοίκους μιας πόλης στο Οχάιο μετά τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε επικίνδυνες χημικές ουσίες, την ώρα που οι πολίτες, ολοένα και πιο ανήσυχοι, απαιτούν απαντήσεις.

Πάντως ερωτήματα στο διαδίκτυο προκαλεί ότι μόλις τρεις μήνες πριν οι αρχές στην ίδια περιοχή που έγινε το ατύχημα είχαν πραγματοποιήσει μεγάλη άσκηση για την αντιμετώπιση μεγάλης καταστροφής!

 

«Θέλω οι κάτοικοι να γνωρίζουν ότι δεν θα διαχειριστούν αυτή την υπόθεση μόνοι τους (…) Θα είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) Μάικλ Ρίγκαν από την πόλη Ιστ Πάλεσταϊν, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Ρίγκαν διαβεβαίωσε ότι κανένα ίχνος χλωριούχου βινυλίου, ή χλωριούχου υδρογόνου δεν έχει εντοπιστεί μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε περισσότερα από 480 σπίτια και ότι το νερό ελέγχθηκε και επανελέγχθηκε «για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι θα είναι προστατευμένοι».

«Θα ρίξουμε άπλετο φως» σε αυτό που συνέβη, διαβεβαίωσε από την πλευρά της και η Καρίν Ζαν-Πιέρ εκπρόσωπος του Μπάιντεν. Και «η Norfolk Southern θα λογοδοτήσει», πρόσθεσε αναφερόμενη στην εταιρεία στην οποία ανήκε το τρένο που εκτροχιάστηκε.

Ο Ρίγκαν σημείωσε ωστόσο ότι κατανοεί «την έλλειψη εμπιστοσύνης» πολλών κατοίκων του Ιστ Πάλεσταϊν και πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεσμεύεται να είναι «πολύ διαφανής».

Στις 3 Φεβρουαρίου μετά τον εκτροχιασμό του τρένου προκλήθηκε τεράστια πυρκαγιά, ενώ πολλές χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το τρένο μετέφερε μεταξύ άλλων χλωριούχο βινύλιο, ένα καρκινογόνο χημικό προϊόν που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικού.

 

Οι σιδηροδρομικές αρχές στη συνέχεια διαβεβαίωσαν ότι απέρριψαν «με ελεγχόμενο τρόπο» το χλωριούχο βινύλιο προκειμένου «να αποφευχθεί πιθανή έκρηξη», σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη του Οχάιο, με αποτέλεσμα όμως να απελευθερωθούν τοξικές αναθυμιάσεις στον αέρα.

Έκτοτε έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος, με την υπόθεση να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς αυξάνεται η ανησυχία των κατοίκων του Ιστ Πάλεσταϊν.

Μεγάλη φωτιά προκάλεσε ο εκτροχιασμός τρένου περίπου 150 βαγονιών, εκ των οποίων τα 20 μετέφεραν επικίνδυνο υλικό. Για να αποφευχθεί μια τεράστια έκρηξη, πέντε σιδηροδρομικά βαγόνια που μετέφεραν χλωριούχο βινύλιο παραβιάστηκαν από ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης, η χημική ουσία εκτράπηκε σε μια τάφρο και κάηκε.

Τότε οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αυτό θα στείλει τοξικά αέρια φωσγένιο και υδροχλώριο στην ατμόσφαιρα και διέταξαν εκκένωση της περιοχής στο Οχάιο και την Πενσυλβάνια.

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ