Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Υπουργοί Ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου

Υπουργοί Ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου
Υπουργοί Ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου

Χωρίς συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό προκύπτει από ένα προσχέδιο για την συνεδρίαση των υπουργών που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέθεσαν στις Βρυξέλλες να συντάξουν προτάσεις για τον περιορισμό των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που δεν τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές.

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει άλλα έκτακτα προσωρινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά απέφυγαν να εγκρίνουν ανώτατο όριο τιμής ειδικά για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διχάστηκαν για την επιβολή πλαφόν

Οι υπουργοί διχάστηκαν ως προς την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ αρκετοί είπαν ότι επείγει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από άλλες φθηνότερες πηγές ενέργειας.

«Είμαστε σε έναν ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα. «Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά μας, τις οικονομίες μας».

Μια πρόταση της ΕΕ για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των χωρών, με τη Ρωσία να απειλεί να διακόψει εντελώς την προμήθεια αερίου σε μία τέτοια περίπτωση.

Τα κράτη της Βαλτικής είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την ιδέα, λέγοντας ότι θα στερούσε από τη Μόσχα μετρητά για να χρηματοδοτήσει την στρατιωτική δράση της στην Ουκρανία.

“Η Ρωσία είπε ότι αν θέλετε το αέριό μας, καταργήστε τις κυρώσεις. Είναι εκβιασμός. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πρέπει να έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει”, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Εσθονίας Riina Sikkut.

Όμως, τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πολλά από τα οποία εξαρτώνται περισσότερο από άλλα από τα ρωσικά καύσιμα, φοβούνται ότι θα χάσουν όλα τα αποθέματά τους, ενώ ορισμένα αμφισβητούν εάν ένα πλαφόν θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των τιμών όταν οι παραδόσεις είναι τόσο χαμηλές.

“Αν επιβάλλονταν περιορισμοί τιμών αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο, αυτό θα οδηγούσε προφανώς σε άμεση διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν χρειάζεται βραβείο Νόμπελ για να το αναγνωρίσουμε αυτό”, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Σκρέκας: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απέναντι στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

“Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή

7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6.  Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7.  Για  να  υλοποιηθεί  ένας  τέτοιος  σχεδιασμός  χρειάζεται  χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ