Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Γερμανία Η κατάσταση εμβολιασμού κάθε πολίτη θα είναι αναγνωρίσιμη μέσα από μια εφαρμογή με χρώματα
Γερμανία Η κατάσταση εμβολιασμού κάθε πολίτη θα είναι αναγνωρίσιμη μέσα από μια εφαρμογή με χρώματα

Γερμανία Η κατάσταση εμβολιασμού κάθε πολίτη θα είναι αναγνωρίσιμη μέσα από μια εφαρμογή με χρώματα

Σοκαριστικά τα σχέδια του Υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ – Διαφορετικά χρώματα δίνουν διαφορετικά δικαιώματα στο μέλλον – Αυτό το σύστημα υπάρχει ήδη στην Κίνα

Γερμανία: Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ξεδιπλώνει τα χαρτιά του για τα αμφιλεγόμενα σχέδιά του για τον κορωνοϊό, για το φθινόπωρο που μας έρχεται σε λίγες μέρες.

Υπάρχει μεγάλη κριτική και αμφιβολίες για το όλο εγχείρημά του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως θα εισαγάγει να γίνεται εξαίρεση από την απαίτηση χρήσης μάσκας, μόνο των νεοεμβολιασμένων ατόμων.

Αυτό θα έθετε επίσης τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί τρεις ή τέσσερις φορές επί του παρόντος, νομικά σε ίση βάση με τους μη εμβολιασμένους, καθώς από τον Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα για την πέμπτη δόση σε συγκεκριμένες ηλικιακές όμάδες, ενώ βρισκόμαστε και εν αναμονή της έγκρισης του «υπερεμβολίου» των Pfizer και Moderna.

Ωστόσο, ο Λάουτερμπαχ δεν θεωρεί ότι οι άνθρωποι θα εμβολιάζονται κάθε τρεις μήνες από το φθινόπωρο και μετά, προκειμένου να εξαιρεθούν από την απαίτηση για την χρήση μάσκας. Από τη μία αναφέρει ότι μια τέτοια σκέψη είναι «παράλογη» και συμπληρώνει ότι «κανένας γιατρός δεν θα το έκανε αυτό, κανένας μας δεν το θέλει».

Από την άλλη όμως,  εμμένει στο σχέδιό του, υπερασπίζεται τον νέο νόμο περί προστασίας από λοιμώξεις και επιβεβαιώνει λέγοντας ότι: «εάν τα εμβόλια που προστατεύουν από τη μόλυνση είναι διαθέσιμα το φθινόπωρο, θα πρέπει επίσης να είναι και ωφέλιμα για όσους έχουν εμβολιαστεί. Κανένας δεν θα μπορεί να κάθεται σε εσωτερικό χώρο από το Σεπτέμβρη, χωρίς να φορά μάσκα. Μια εξαίρεση θα ήταν δικαιολογημένη για όσους έχουν μόλις εμβολιαστεί εκείνη την περίοδο».

Ωστόσο, εάν πάρα πολλοί άνθρωποι κάνουν χρήση αυτής της εξαίρεσης, δηλαδή αν σπεύσουν και εμβολιαστούν, «θα σκεφτόμασταν ίσως και να μη επιβάλλουμε αυτό το μέτρο», ανακοίνωσε ο Λάουτερμπαχ. Ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, είχε πει παλαιότερα για την εξαίρεση της μάσκας για τα νεοεμβολιασμένα άτομα: «Αυτό σίγουρα θα αποτελέσει κίνητρο για τον έναν ή τον άλλον να το σκεφτούν καλύτερα και να πάνε να εμβολιαστούν». (σ.σ. ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ)

 

Κινούμενος λοιπόν σε αυτό το επιστημονικοπολιτικό πλαίσιο,  αρκετοί είναι εκείνοι που προβληματίζονται, καθώς φοβούνται ότι θα είναι δύσκολο ή αδύνατο για τους εστιάτορες, τους κινηματογράφους και άλλες εγκαταστάσεις που επηρεάζονται από ένα τέτοιο μέτρο, να ελέγχουν γρήγορα και εύκολα πόσο συχνά ένας επισκέπτης έχει εμβολιαστεί. Και αν πρέπει να φορά μάσκα ή όχι.

Ο Λάουτερμπαχ όμως, έχει λύση και γι’ αυτό το πρόβλημα: «Το γεγονός ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί ο «φρεσκοεμβολιασμένος» δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς στο CWA (Corona-Warn-App, το νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού που ετοιμάζουν) θα εμφανίζεται διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το υγειονομικό στάτους του κατόχου του πιστοποιητικού».

Τι εννοεί όμως με αυτό ο Υπουργός;

Το σύστημα με τα διαφορετικά χρώματα υπάρχει ήδη στην Κίνα. Οι λεγόμενες εφαρμογές του φερόμενου ως «Κώδικα υγείας», παίζουν κρίσιμο ρόλο εδώ. Οι εφαρμογές που ετοιμάζουν στη Γερμανία, θα δημιουργούν ένα προφίλ κίνησης και θα εμφανίζουν την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου.

Ανάλογα με το χρώμα, οι πολίτες θα έχουν στη συνέχεια διαφορετικά δικαιώματα. Ένας πράσινος κωδικός επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση, το πορτοκαλί και το κόκκινο σημαίνει καραντίνα έως και δύο εβδομάδες. Αυτό αναφέρει και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ORF.  

«Παρά τους τέσσερις εμβολιασμούς μου και το Paxlovid, είχα ισχυρότερα συμπτώματα»

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές το πότε και κυρίως, το εάν έκανε την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο Λάουτερμπαχ. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας διέψευσε πληροφορίες και φήμες που το αμφισβητούσαν. Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε: «Παρακαλώ κατανοήστε ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες για ιατρικά θέματα προσωπικού χαρακτήρα».

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας αναρρώνει καθώς βρέθηκες θετικός στον κορωνοϊό την προηγούμενη εβδόμαδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα «βελτιώνονται σιγά σιγά». Παρόλα αυτά, ο Covid-19 «δεν είναι αστείο πράγμα. Παρά τους τέσσερις εμβολιασμούς μου και το Paxlovid που πήρα, είχα πιο σοβαρά συμπτώματα από το αναμενόμενο», ανέφερε ο Λάουτερμπαχ.

ΠΗΓΗ  primenews

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ