Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ταϊβάν: Η εταιρεία από την οποία εξαρτάται όλος ο πλανήτης

Ταϊβάν: Η εταιρεία από την οποία εξαρτάται όλος ο πλανήτης
Ταϊβάν: Η εταιρεία από την οποία εξαρτάται όλος ο πλανήτης
Μία εταιρεία, πιθανότατα άγνωστη για τους περισσότερους, παίζει καθοριστικό ρόλο στην τεχνολογία όλου του πλανήτη.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ξύπνησε τον κινεζικό δράκο και ήρθε να ανάψει νέες φωτιές στην παγκόσμια οικονομία. Ακόμη και εάν ΗΠΑ – Κίνα αποφασίσουν να αποφύγουν την μετωπική σύγκρουση, ένα μικρότερο θερμό επεισόδιο, που θα πλήγωνε την Ταϊβάν, θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει τον πόνο για όλο τον πλανήτη. Και τούτο γιατί στη νησιωτική αυτή χώρα της Ανατολικής Ασίας, όπου έχουμε όλοι στρέψει το βλέμμα μας, υπάρχει μία εταιρεία από την οποία εξαρτώνται δεκάδες αγαθά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Μπορεί και να μην έχετε ακούσει ποτέ το όνομά της. Αλλά χωρίς τα μικροτσίπ τα TSMC δεν θα λειτουργούσαν τα λάπτοπ, τα κινητά τηλέφωνα, ψυγεία, φούρνοι μικροκυμάτων, πλυντήρια ή και τα αυτοκίνητά μας. Ακόμη και οι στρατοί του κόσμου τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Η παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ έριξε επάνω στην ταϊβανέζικη εταιρεία τους προβολείς τη διετία 2020 – 2021, καθώς ορισμένες από τις πιο μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες του πλανήτη από τις αυτοκινητοβιομηχανίες Tesla και GM έως την Apple αναθεωρούσαν τους δικούς τους στόχους με βάση το πόσο η TSMC μπορούσε να παράγει και να εξάγει. Η ίδια με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 500 δισ. δολαρίων είναι η πιο πολύτιμη κατασκευάστρια ημιαγωγών στον κόσμο. Θα έλεγε κανείς ότι σε όρους χρηματιστηριακής αξίας είναι ένα «μυρμήγκι» μπροστά στους γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ (των οποίων η κεφαλαιοποίηση έχει σπάσει τα 2 τρισ. δολάρια). Αλλά ας μην βιαστεί κανείς να την υποτιμήσει. 

Παράγει το 50% των μικροτσίπ στον πλανήτη σύμφωνα με τη Statista, ενώ όπως μας πληροφορούν οι Financial Times στην επιμέρους αγορά των πιο προηγμένων μικροτσίπ το μερίδιό της εκτινάσσεται στο εντυπωσιακό 90%. Για αυτό και ορισμένες από τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των σφοδρών προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στράφηκαν στην Ταϊβάν ζητώντας της να δώσει ώθηση στην παραγωγή για να αμβλύνει την κατάσταση. 

Την επιτυχία της TSMC έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν πολλές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Οι κινεζικές κατασκευάστριες ημιαγωγών βρίσκονται ακόμη μακριά από το να απειλήσουν την κυριαρχία της. Αλλά και αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Intel, δυσκολεύονται επίσης να ακολουθήσουν. Στις ΗΠΑ το Πεντάγωνο πιέζει σιωπηρά την κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερα στην εγχώρια παραγωγή μικροτσίπ ώστε ο κρίσιμος αμυντικός εξοπλισμός της χώρας να μην εξαρτάται από ξένους κατασκευαστές. Αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε χωρίς κόστος. Και έως ότου γίνει πραγματικότητα, το «μυρμήγκι» TSMC θα παραμένει πιο ισχυρό από τους «γίγαντες». 

Πηγή

7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6.  Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7.  Για  να  υλοποιηθεί  ένας  τέτοιος  σχεδιασμός  χρειάζεται  χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ